NORCONIA CO2 pu?ka QB78, QB79, AR2078 a AR2079

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
korto
Re: NORCONIA CO 2 puška QB 78 ráže: 4,5mm (.177)

Příspěvek od korto » 29 bře 2010 00:13

Ahojte

Upravil som to tesnenie medzi hlavnou a zasobnikom.
Vykon isiel hore ,odskusane. Som spoko. Skusal som aj prelievat s kyvety do QB a da to tak 10-14 vystrelov.
Mozno ti to nieco napovie o tej spotrebe.

Regis? Pozrel som sa aj na tvoj ventil Po 1000 vystreloch ma pekny otlacok tak 2 desatiny. Vyborne, dobra praca.
Vsetkym mozem len odporucat.

Pistol Umarex Berreta Elite 2 .177
QB 78 .177,Nikko Stirling Mountmaster 4x32, CO2
Hastan AT 44-10 .22,Nikko Stirling Gold Crown 4-12x42
http://photo.uloziste.com/?fotka=4902eb ... 794&size=3
undead

Příspěvek od undead » 29 bře 2010 10:16

regis24
to je škoda že ti to nešlo tak ako malo, ale keď je to len vo vnútri, tak prerábania nebude veľa.

Na 78 se bude muset zasobnik proste uriznout a
a) vyriznout zavit M22x1 - tato varianta je podle me spravna,pokud budes chtit dat zpet puvodni tak na nem udelas ten samy zavit a pomoci mufny spojis.....
b) pripoji se to stejne jako u QB79,tedy 2 cerviky - to se mi moc nelibi,...

Nerád robím nenávratne zmeny, radšej by som mal pôvodný zásobník v zálohe, aj keby mal hrdzavieť v šuplíku a zatiaľ mám ešte dosť bombičiek. nemám čim rezať M22x1, a prípadne spojovanie pomocou mufny sa mi moc nepáči nemám čim urobiť závit tak ani nemám ako spojovať..
verzia s červíkmi sa mi už vôbec nepáči..
Radšej by som mal proste nový zásobník presne na mieru.
doma si ho ale asi tak ľahko neurobím, nemám taký závitnik, trubku a robiť ho s ručnou vŕtačkou asi by mi to sem tam ušlo mimo...
carlooser

Příspěvek od carlooser » 29 bře 2010 11:45

Ahoj, budu se ptát trochu jako hlupák, co také čekat od začátečníka. Mám novou QB78 tak dotazy směřuji sem:
1. Optika: Sundáváte ji dolů, když zbraň nepoužíváte? (to je asi hloupost počítám, protože když si ji nastřelím je to blbost to sundávat ne? Nebo se pletu?
2. V čem zbraň převážíte? Jen tak na "hulváta"? Original krabice? Nebo něco jiného?

Díky za tipy.
undead

Příspěvek od undead » 29 bře 2010 12:03

optiku "nesundavať", to kde si videl davať ju dole :lol:
prevážať v púzdrach na pušku, maju v každom polovníctve, a aj na nete, alebo do hocakej tašky kde sa celá zmestí, je tu aj o tom topic, hladaj :wink:
dam tu ta aj link http://forum.gunshop.cz/obal-na-pusku-n ... lit=puzdro
FRANCOTIRADOR

Příspěvek od FRANCOTIRADOR » 29 bře 2010 14:01

Těm kdo by chtěli počítat zásobníky jako regis24 a nechtějí se plácat ve vzorcích obecně platících pro tlakové nádoby doporučuji zhlédnout ČSN EN 13480 Kovová průmyslová potrubí Část 3: Konstrukce a výpočet, část 2: Materiály.
Jsou v ní mimo jiné vztahy pro výpočet tloušťky stěn potrubí a válcových nádob. Norma je formou kuchařky takže samotný výpočet tloušťky stěny je sranda, horší je to s kontrolou dodržení všech okrajových podmínek výpočtu
Když už jí budete mít v ruce - tak přečíst celou. Jsou v ní i zásady pro konstrukci tedy krom dimenzování také např. konstrukce dna, ukotvení, připojení, atd.).
Bez výpočtu zásobník nedoporučuju vyrábět - nebo jo ale jako okrasu - v žádném případě neplnit!
Všichni, kdo upřednostňujete nižší hmotnost zásobníku před získaným objemem ještě doporučuji Část 8: Doplňující požadavky pro průmyslová potrubí z hliníku a hliníkových slitin
Naposledy upravil(a) FRANCOTIRADOR dne 29 bře 2010 15:22, celkem upraveno 1 x.
Slavia 631 LUX ČSSR cal. 4,5 mm
Norconia QB 78 DeLuxe cal. 4,5 mm + NikkoStirling 6x40 AO
Umarex-Hammerli 850 AirMagnum cal. 5,5mm
FRANCOTIRADOR

Příspěvek od FRANCOTIRADOR » 29 bře 2010 15:15

Ještě poznámka k těsnění "dna" zásobníku. Ve výše zmiňované normě není doporučeno těsnění "o" kroužky. Návrh správného rozměru zápichu a materiálu kroužku tedy musíte dohledat jinde.
Např. http://www.vkloziska.cz/gufera-manzety- ... ouzky.html v souborech dole.
Dá to docela přemejšlení - např. řešit respektive odstranit nesouměrné namáhání "o" kroužku při ukotvení zásobníku letmo za "dno".
Altaros

Příspěvek od Altaros » 29 bře 2010 15:26

Bohužel normy nejsou běžně dostupné, takže si to hned tak každý nepřečte.
FRANCOTIRADOR

Příspěvek od FRANCOTIRADOR » 29 bře 2010 15:41

Přesně tak. Normy jsou dostupné pouze tak, že se koupí. Ta ČSN EN 13480-3 stojí dokonce něco přes 1500,- Kč. Což není vůbec málo :( (no za 230 stránek to nožná při dnešní ceně knížek není zas tolik). Pro výrobce (ale možná, že i např. pro dovozce) tlakovejch nádob je pro atest tato norma natolik zásadní, že za ní ty peníze bez mrknutí dá.
Většina dopisovatelů na toto fórum však nejspíš nepředpokládá uvedení svých zásobníků na trh, takže cenu za nákup normy může brát jako cenu za záchranu života, kterej může být jejich :D

No, kdo si ale dá práci a zadá normu do vyhledávače tak po přeskákání stránek prodejců technické literarury narazí i na spránky podobné http://www.tlakinfo.cz/ kde je spousta zajímavejch příspěvků typu výcuc z normy a ukázka výpočtu. Bohužel pokud není použití normy ukázáno na naprosto shodném případu jako náš a toto použijeme jako kuchařku - musíme si uvědomit riziko že jsme nějaké bezpečnostní kriterium nejspíš zanedbali.
Naposledy upravil(a) FRANCOTIRADOR dne 29 bře 2010 16:34, celkem upraveno 2 x.
regis24
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od regis24 » 29 bře 2010 15:53

Nebo proste jako treba ja prohleda ty cmarance ze skoly (rozumej sesity) a bude vzpominat a pocitat.A vysledku se dobere.Taky se da dost pouzivat internet - jsou i jine normy nez CSN...Odpoved ze u nas se ma brat CSN zase neberu ja,tlak a material(o danem slozeni a vlastnostech) je stejny u nas i v JÚESEI (rozumej USA...).
Zavity a zapichy pro o-krouzky uz jsou pak jen to posledni - nemyslim ze zbytecny,ale ze jednodussi.

4 undead:
Novy zasobnik (teda tu cast kde je ulozeny bici mechanismus a ventil) delat nebudu,frezku nemam a pilovat se s tim fakt nehodlam.Treba casem.Ale to uz bych spis sel do vyroby z jednoho kusu.
FRANCOTIRADOR

Příspěvek od FRANCOTIRADOR » 29 bře 2010 16:24

Já tuto cestu nezavrhuji. Když jsem našel moje "čmárance" tak to byl samej integrál. U těch jednoduchých ze SPŠS hodně podobných uvedeným v normě nám zas neřekli okrajový podmínky typu: vzorec použijte jen je-li vnější D lomeno vnitřní d menší než x. Důvod: konce válcové nádoby by byly namáhány v jiném poměru osově (od síly na dna) a obvodově než např. polovičním a vzorec neplatí.
Nejjednodužší je asi kontrola v nějakém CADu metodou konečných prvků - za předpokladu že u toho budeme opravdu přemýšlet a nezapomeneme zadat žádnou okrajovou podmínkou (u vetknutýho zásobníku třeba i ohyb). No a pak znát materiálovej list předpokládanýho materiálu. I když nejsem si jist, že CADy mají zaprogramované podmínky jako např. že krom kontroly na provozní tlak, tak zároveň při kontrole (rozuměj kontrolní výpočet) trubky na zkušební tlak nesmí namáhání překročit xx% meze kluzu atd.
regis24
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od regis24 » 29 bře 2010 22:54

Ja to zkratim,protoze chci napsat neco dulezitejsiho.
Pri pocitani jsem bral jako PROVOZNI tlak 250bar.Vysla mi pri danem prumeru nadoby tloustka steny 4mm.
V realu bude PROVOZNI tlak 200bar (mam osazenu pojistku na 207bar,takze kdyz fouknes vic tak proste praskne - nova stoji asi 40,-Kč) a tloustku steny mam 5mm.Samozrejme jsem pocital s nejakym bezpecnostnim koeficientem a pod. Tolik asi k tomu,tlakovku jsem delal poctive na 270bar s 12 hodinovym merenim - bez zavad.

Ted to dulezitejsi - po lehkych porodnich bolestech v sobotu se mi dnes ve vecernich hodinach (cca kolem 22:00) narodil v garazi funkcni!!! regulator. Daho11 diky za vcerejsi nakopnuti,presne to jsem potreboval :wink:
Moc uz jsem to nezkousel protoze jsem na konci se zasobou vzduchu,snad to stihnu zitra dofoukat.Co jsem stihnul vyzkouset - tlak pujde serizovat zrejme v dost velkem rozsahu (nechci se poustet do nejakych odhadu,ale nekde mezi 500-1500psi by to melo jit) a oproti paintball regulatoru ze ktereho jsem vychazel je tohle mnohem rychlejsi.Proste pri vystrelu spadne tlak na vystupu a doplneny zpet je proste okamzite.To paintballovy neumi,tam to nejakou vterinku trva.Takze ted to musim poradne prekreslit (protoze neco uz mam jen v hlave a neco na papirech) a je to.
daho11
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od daho11 » 29 bře 2010 23:19

gratuluju
http://david_holub.sweb.cz/
majo11

Příspěvek od majo11 » 29 bře 2010 23:32

regis24 presne ako pišeš o tom paintbal reg.prišiel som na to až ked som chcel zmerať tlak na jeho vystupe tak som musel primontovať regulator na flintu tlak som mal 1100 psi čo by bolo v poriadku ked mam v reg. podložku lenže po vystrele sa palička dvihala asi 2sekundy na tých 1100 psi a to po každej rane takže pracoval presne ale pomaly, nedalo my to tak som reg. rozobral a vybral ten mali o kružok čo služi na uzavretie vzduchu po odšrobovani flaše a v tom to aj bolo velmi malý prietok. teraz po výstrele sa palička len tak myhne nestiham ani zaregistrovať u mna uplna spokojnosť pracuje rychlo a presne.
regis24
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od regis24 » 29 bře 2010 23:43

Aha,vidis a to me nenapadlo ze by to mohl delat tenhle hajzlik - diky za info.Ja jelikoz jsem s tim porad laboroval tak jsem tam ten krouzek chtel abych porad nevypoustel vzduch z lahve,no ale kdyz uz ji tam nechas na stalo tak muzes vyhodit i ten odmackavaci pin.A nebude uz zadna brzda.
majo11

Příspěvek od majo11 » 30 bře 2010 00:00

Ano u mna to bolo na 100% toto. ten kolík tam mam len ten o kružok som vyhodil, hlavne si daj zaležať aby si mal po celej ceste až po ventyl vo flinte volny prietok vzduchu a čím väčší bude tento prietok tak aj ventyl vo flinte sa bude rýchlejišie plniť teda aj palička na manometri bude pracovať tak ako ma,ak nie tak to by už musel byť ten regulator zadrety čo nepredpokladám.
Odpovědět