vassana píše:No představu co chci mám poměrně jasnou.
Nejdřív to nejdůležitější - nezajímá mě nelegalní zvyšování výkonu.
V podstatě nemám moc rád DoDo, (dodělej doma). V případě zboží za více jak 10 000,- Kč už vůbec ne. Chápu dokoupení nadstandartních doplňků. Ne však dobrušovnání zásobníku, oprav jehel a pod. (viz. Hatsan)
V případě 16 J je pak jasná ráže. 4,5 mm.
Mám rád dřevo. Ne plastovou pažbu.
Líbí se mi kompaktní a funkční rozměry karabin. No v plné délce pušku taky můžu ale karabina se mi prostě více líbí.
Ne jednoranku. Takže se zásobníkem.
Cenově přijatelná. Větrovka za víc jak dejme tomu 16 000,- Kč ve verzi se zásobníkem je pro mě již předražená.
Určitě ne z druhé ruky.
No to vše tedy BSA Buccaneer SE vlastně splňuje.
Jsem si plně vědom dalších investic - optika, montáž, plnicí láhev nebo pumpa, obal na pušku, nějaké terče, lapače broků a pod.
Prostě jen správně vybrat.
S přátelským pozdravem vassana
A je to tady po stopadesáté, dilema každého střelce, ať vzduchovkáře, pistolníka nebo jakéhokoliv jiného začátečníka

a pravděpodobně stejně jako u jakéhokoliv jiného začátečníka dopadne. Je to jako taková stará známá pohádka:
Rozkaz zněl jasně - prostě JEN správně vybrat. Koupíš tedy fungl novou pušku, co se ti na papíru a z vyprávění zdá jako nejlepší investice z hlediska poměru ceny a "výkonu", a sdružuje v sobě všechny nejlepší prvky z ostatních vzduchovek, tak přece proč za 16000 a víc kupovat to samé předražené, že jo? Za pár týdnů přijdeš na to, že ji musíš trochu dodo (a možná se ti to začne i líbit) a že i u vzduchovek nad 10000kč se prostě některé detaily stejně musí doma doladit, protože stroje nejsou neomylné, dělníci ve fabrice taky někdy nemají náladu, a pracují i v pondělí ráno a v pátek večer. Ráži jsi zvolil, protože balistická křivka má na 50 metrech nejméně o tři metry menší pokles než ráže 5,5mm. Navíc dráha letící diabolky 5,5mm je vidět v puškohledu, všichni to píšou. Pak si na závodech uděláš o strom velkou rýhu do té parádní dřevěné pažby (ale přiznávám, že dřevo také preferuju). Potom třeba začneš chtít střílet nejen srandazávody, ale i nějakou lepší ligu, a soustřel z karabiny 4cm na 30m ti přestane stačit a začne tě štvát, že všichni kolem tebe trefují lépe na větší vzdálenosti - kurňa to je divné, že mají dlouhé laufy. Samozřejmě to bude i tím zásobníkem, vždyť přece jednoranka je přesnější než zásobník. Tak sakra, kde je chyba, když podle parametrů bych na tom měl být měl být ve všech oblastech lépe, než s ostatními flintami??? A tak se v bazaru objeví inzerát na prodej zánovní pušky za 15000 v záruce. Za týden sleva na 14000, pak 13, 12, no a za 11000 ji možná prodáš. A pak už budeš vyučený, zajdeš na pár srazů, omrkneš a vyzkoušíš si si kde co. Udiví tě, že i s dodo pcp QB78 nebo vymazleným Hatsanem se dá přestřílet kdejaké Air Arms, zarazí tě, kolik lidí má ráži 5,5mm a jaká je to sranda střílet s ní, překvapí tě, že bullpup je kratší než karabina, ale přitom má hlaveň dlouhou jako puška plné délky, podivíš se, že většina lidí má zbraň z druhé ruky, naštve tě, že i u Steyru za 30000 můžeš koupit kartuši, která ukazuje blbě tlak, a vytočíš se totálně doruda, když ti dojde, že za těch prodělaných 5000 jsi mohl mít aspoň ten Hatsan AT44, jehož prodejem bys logicky ani víc než 5000 prodělat nemohl
A to je konec pohádky, děti! Ber mě s nadhledem

ale řítíš se do spirály. Věř zkušenému a kup něco pěkného třeba tady v bazaru. Ke koupi si vem někoho, kdo omrkne, jestli to je v pohodě, střílej, pohrabej se v tom, a za nějaký čas se na své požadavky budeš dívat stejně udiveně, jako já dnes vyjeveně koukám na své názory a sny ohledně zbraní před lety....
Pořádná bouchačka je z plastu a oceli, a nosí se v kydexovém pouzdru.