Mal? odst?elova?ka

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Hungry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hungry » 27 led 2009 09:44

Rimfire Sniper nemá přímou návaznost na MaO. My jsme tento závod postavili inspirováni MaO SSK Nová Paka, ale upravili jsme si ho na základě našich zkušeností ze závodů ve velké odstřelovačce a s ohledem na možnost střílet na vzdálenost až 150m.

Edit: Bobr byl rychlejší... :D

Zabte je všechny! Bůh si ty své pozná...
Hungry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hungry » 27 led 2009 11:41

Takže pár postřehů.
Bohužel se docela dost střelců na poslední chvíli omluvilo, takže počet střelců byl 11. I tak to bylo klání napínavé a dramatické. O konečném pořadí nakonec rozhodovala druhá část závodu - mířená střelba na vzdálenosti 50 až 150m.
K jednotlivým disciplínám:
Rukojmí 10m - horní polovina původních terčů pro MaO. Zde se tradičně ukazuje, že střílet s optikou bez opory není až tak jednoduché, ani na krátké vzádelnosti. Zvláště je-li člověk "znervoznován" rukojmím.
Brokové hilzny 15m - zde sice není omezení rukojmím, ale hilzna musí být smetena z podstavce, nestačí ji ted jen porazit...
Rukojmí 25m - spodní polovina původních terčů pro MaO. Zde již byly výsledky lepší. Jestli byl průměrný nástřel závodníka na 10m pouhých 4,54bodu, tak na 25m už to bylo 22,7 :-) Ale i tak se někteří dostali do mínusu...
Figura 25m - zde se již střílelo "vpohodě", ale průměrný nástřel byl vysoký a tak bylo třeba se hodně snažit. Nejvyšší nástřel byl 46 bodů.
Hilzny na 50m - střílelo se v sedě pouze s oporou o tělo. Kupodivu průměrný nástřel se příliš nezlepšil, při srovnání s Hilznami na 15m stoj.
A pak přišly na řadu discipliny v leže:
Technika 50m - obdoba tzv. "Semaforu". Tedy 5 cílů na 5 ran. Motivy cílů byly inspirovány poslední technikou teroristů, stavebními a podobnými stroji. Nejvíce hodnocen byl zahradní traktůrek. S jejich zmenšujícím se rozměrem rostla jejich bodová hodnota. Nebylo povinné vystřelit všech 5 ran, každý mohl zvážit své schopnosti a kondici a vystřelit jen na ty cíle, na které se cítil. Minutí znamenalo 0 a jak dokazuje výsledková listina, bylo nás dost...
Papoušek 100m - ačkoliv se zdá jednoduchý a desítka velká, průměrný nástřel 71,9bodu ani dosažené maximum 85bodů tomu neodpovídá...
Tiger 150m - silueta tanku Tiger s doplněnou zálepkou jako zvýhodněnou bodovou zonou... Terč, který "klamal" tělem. Na tuto vzdálenost již nejsou vidět jednotlivé zásahy bez pozorávku a tak hodně rozhodovalo, jak kdo dokáže odhadnout a správně mířit.

Celkově si myslím, že se závod vydařil a rozhodli jsme se, že z něj uděláme ligu. Podrobnosti pověsíme asi již dnes večer.

Drobná rada pro ty, kteří chtějí trénovat. Regulerní cíl pro trening je velká zálepka pro všechny vzdálenosti, aneb těžko na cvičišti, lehko na bojišti...
bobr

Příspěvek od bobr » 27 led 2009 17:00

Hungry myslíš? když jsem viděl tvůj terč z tréninku tak jsem si původně myslel že jsi ho vypíchal tužkou .

Ono se mi to tentokrát machruje, ale mám takový pocit že takovouto kliku jako jsem měl tontokrát už mít nebudu

A klidně přidám i svůj pohled závodu:

Dorazil jsem s konečně dodělanou malorajdou, optikou zastřílenou an 50m na ty hnědý ELEYky a kluci mi vezli dvě konzervy sypaček LAPUA ( červený kostelecký párky). Zbraň jsem otestoval na 50 šlo to na nastřelení které tam bylo říkám ok jdeme na 100 a 150m. sedělo to podle taháku od posledně taky tak jsem si říkal že to nějak dopadne a bude. Nevyzkoušel jsem si ovšem jak to bude chodit na 10,15 a 25 m L.

Závod začal - já s Hungrym stříleli jako poslední 2 na konci.. A ted to začlo deme n a to hilzny na 15m a jak to mám střílet? No původně jsem chtěl použít metodu mířit na vršek hilzny a ono je to bude srážet - první rána a nic. A pak jsem si všim takovýho malýho zapomenutýho taháčku - podle hodnot na 50,100 a 150 to odpovídalo i mému střelivu tak jsem kuknul na 15 a podle toho přemířil a ono to fungovalo. Druhá rána na vedlejší hilznu ok odletěla hezky v saltech z trámu fuč další rána to samé další to už nebylo v saltech ale by la taky dole a pak jsem asi v návalu cukatůry či čeho minul poslední ranou L. Rukojmí dojeli na 10m a začlo divení - puškohled na 6x (mín už to nejde) paralaxa na 10 ale co ten kříž dělal v cíli to bych vám teda přál vidět - to bylo jak na řetízkáči - takže výsledek 10 byl ještě dost dobrý.
Takže terče na 25m přeladit a mířit - cukatůra se mírně zlepšila už to vypadalo že to sem tam i míří tam kam chci já J z sem dal 42 – říkám si to bude dobrý takže za stůl a jdeme na rukojmí v kleče s oporou na stůl. A cukatůra byla zpět – nějak blbě jsem se naskládal za flintu takže konečný výsledek 10b pro mě nebyl překvapení - netrefil jsem rukojmího, ale protože i zásah mimo cíl byl za –10b tak to prostě líp dopadnout nemohlo.

A nakonec byli hilzny na špalíku – opět za vyřešenou se nepovažuje svalená,ale pěkně ze špalku dole. První rána nízko a všech pět jsem si hezky poskládal na placáka – co se mi asi tak honilo hlavou – je to v riti. Další rána a jedna odlétla – trocha sebedůvěry se navrátila 3. rána a 3hilzně se poroučely na zem tak to docela bodlo a začal jsem si trochu věřit a čtvrtou ránou jsem sundal tu pátou a za to že jsem je udělal jen na čtyři rány jsem požadoval nějaký bonus. Kam si myslíte že mě poslali i s bonusem? Ano přesně tam,kde záda ztrácejí svůj slušný význam. Bylo jasné že to tak dopadne, skusit jsem to musel to bylo jasný.

Stáhli se terče a jde se počítat - nedělal jsem si iluze o svém umístění tak jsem zalezl k notebooku, abych vyřídil pár e-milů co jsem potřeboval vyřídit. Za chvíli hlásí od pultu jak to vypadá po první půlce a jde se na ty dlouhý položky. Protože jsme nechali rundy stejně jako předtím tak jsem si v klidu napáskoval na ty tři položky a čekal až nám řeknou, že máme jít střílet. Hezky všechno po ruce zásobníky pěkně podle položek a nastavit překontrolovat nastavení puškohledu a začínáme. První rána „náklaďák“ je v pohodě a jde se vedla na „grégr“. Tady jsem se trochu zarazil že jsem to poslal dolů, ale nezpanikařil jsem a uvědomil si že dole pod terčšm je vždy bodová hodnota. UF to jsem si teda oddychla a už to ladím na „nakladač“. A tady jsem si myslel že jsem ji pro změnu poslal anhoru - kontrola v puškohledu chvíli vnitřní boj - lízla to aspoň? No asi ne e ale co když už je to za „0“ tak aspoň otestuju sám sebe a dostřílím to. „Osobáček“ těsně na do zadního křídla J ale jo a ted ten „rozzuřený zahradní traktůrek“ na třetí pokus jsem si určil že jo a poslal to tam. V puškohledu to opět bylo těsně takže jsem si říkal že je to stejně jedno tak jsem to blíž nezkoumal.
Přeladit sklo na 100 a kontrolní kuk do skla. V tom by se ve mně krve nedořezal – sakra tady se musí přemířit - naštěstí jsem si to stihl uvědomit chvíli před tím než zazněl povel na „papagáje“ pal – v tom se mi nějak zašprcnul zásobník a já ho tam dobrých 10 vteřin nemohl zasunout (zásobník jasný ) a tak když jsem ho tam nacpal jsem začal trošku zbrkle docela kvaltovat abych to stihl v limitu. Povedlo se takže přeladit na 150 nachystat zásobníky a po povelu pal. Tady už jsem problém se zaměřovacím bodem neměl a očekával jak se mi bude dařit. Píp a střílíme . padalo to podle tooh co jsem viděl do tigra tak jsem byl docela v klidu, ale přeci jen proč netrefit zálepku že ? Nevám proč jsem na poslední tři rány místo toho abych mířil na věž jsem začal mířit na nu zálepku a poslední tři rány 3 cm pod tigrem.

Odložit a jdu se podívat na to co jsem předved - a na té technice jsem měl oči jako knedle - to co já jsem považoval za ulítlou ránu byl výfuk toho nakladače. A protože i zásah v osobáčku a traktůrku byl dobrej tak jsem byl navýsost spokojen - přeci jen tady šlo o dost bodů a hranic mezi 150 a 0 je dost tenká. Další zastávka byla u papagája - na to v jakým fofru jsem to střílel jsem myslel že to bude horší a neřešil to. Tak ještě doazdu pro tigra a pak klukům k pítači a děj se vůle „ARESova“ (ARES nám to bušil do PC). Když za mnou po chvíli začali chodit kluci s tím že jsem vyhrál tak jsem jim nevěřil - teda až do té doby kdy chtěli vědět ajk chci být napsán an diplomu - ještě tam sem jim řek,že za poslední místo se normálně diplom nedává tak jim to může být fuk. Naknec jsem se teda nechal přesvědčit a kuknul na monitor a oči jako knedle jsem měl zase , protože ona to byla pravda J.

Nemyslím si ovšem že bych byl tak dobrý střelec, ale že ostatní kazili podstatně více než normálně a já měl obdivuhodně přesný den nebo spíš synchronizaci cukatůry s polohou puškohledu oproti terči.

Jinak ještě jsem skennul tu logiku a a tigra aby jste měli představu jak to asi tak vypadalo.

Omlouvám se že je to takhle dlouhý, ale já jsem z toho výsledku tak nadšenej, že se ve mně asi probudilo nějaké písařské střevo bo co

LOGIKA = www.truhlmark.cz/zbrane/logika.pdf - terč je origo an A4
TIGR = www.truhlmark.cz/zbrane/tigger.pdf - terč je origo na A4
Hungry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hungry » 27 led 2009 23:29

Celoroční Rimrifle liga v Guncentru v Otrokovicích

Počet závodů
Z celkového počtu závodů vypsaných pro daný rok

25.01.2009
22.02.2009
26.04.2009
17.05.2009
28.06.2009
30.08.2009
27.09.2009
25.10.2009
22.11.2009
13.12.2009

se do celkového ročního vyhodnocení započítává MAXIMÁLNĚ 5 nejlepších závodů. Za umístěnín v jednotlivých kolech budou udělovány body a ty se na konci roku sečtou a bude - jako F1. Neoficiálně můžem udělat i pohár konstruktérů :). Závodník se může zůčastnik kolika závodů chce ( 1 - 10 pro letošní rok)

Body za umístění:
1 místo = 20 bodů
2 místo = 15 bodů
3 místo = 11 bodů
4 místo = 8 bodů
5 místo = 6 bodů
6 místo = 5 bodů
7 místo = 4 body
8 místo = 3 body
9 místo = 2 body
10 místo= 1 bod
11 a více = bez bodu

v případě rovnosti bodů rozhoduje:
větší počet vítěztví
větší počet lepších umístění
celkový počet bodů ze všech absolvovaných a započítávaných závodů

průběžné výsledky budou zveřejnovány na webu guncentra a u Bobra
geoffrey
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od geoffrey » 04 úno 2009 14:05

Tak jsem dostatečně otestoval nové nastavení spouště, které spočívalo v doporučené výměně tlačné pružiny spouště. Dal jsem tam cca. poloviční tuhost, stejnou délku. Musím říct, že zlepšení je více než znatelné, hlavně kontrola výstřelu je úplně někde jinde. Velmi doporučuji, v dílně práce na cca. 10 minut.
Vulcan 3-cal.25 - Valiant Zephyr 6-24x50 SF, HS Product XDM 2 Compact-9mm, MC-12 1965 v.č. 71, Jericho 941F, Gamo 440 Hunter a další...
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 04 úno 2009 14:53

To jo, ale o to markantněji se začne projevovat nekontrolovatelný propad spouště po odpálení. To je ten největší problém a ten se mi zatím uspokojivě vyřešit nepovedlo.
geoffrey
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od geoffrey » 04 úno 2009 15:07

No tak daleko ještě nejsem :D ale, rozhodně mi zmizel takový ten dvojskok spouště před výstřelem. Teď jsem s tou spouští vystřílel asi 300 ran a takové ty stržené úlety jsem eliminoval na více než polovinu. Hlavně jsem nechtěl zasahovat do mechanizmu, tohle byla taková "jednoduchá" úprava.
Vulcan 3-cal.25 - Valiant Zephyr 6-24x50 SF, HS Product XDM 2 Compact-9mm, MC-12 1965 v.č. 71, Jericho 941F, Gamo 440 Hunter a další...
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 15 úno 2009 22:53

Všechny malorážkáře bych rád informoval o tom, že jsou již známé termíny soutěží v disciplíně "Malá odstřelovačka".

Letos bude znovu uspořádáno šest závodů, z nichž nejlepší čtyři budou střelcům započítávány do takzvané "Ligy v Malé odstřelovačce".

Doufám, že se co nejméně termínů sejde s dalšími akcemi, které máte v plánu absolvovat, abychom se na těchto soutěžích sešli v hojném počtu!

Veškeré informace najdete na stránkách http://www.strelectvi.info, pod odkazem "Malá odstřelovačka".
LtDahan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LtDahan » 17 úno 2009 21:45

Prosím neví někdo kde se dá sehnat spoušť na SUHL 150. Bohužel je hliníková a přišla k úhoně, ulomila se mi jedna strana ta co je u toho šroubku kterým se přitahuje k tomu dalšímu hliníkovému kousku. Děkuji za jakoukoliv pomoc. Vím že to sem asi nepatří ale spousta z vás má stejnou malorážku doma.
sportovec

Příspěvek od sportovec » 17 úno 2009 21:51

Kontaktuj p. Vargu. Lože jazýčků spouští Suhl i Anschutz jsou vesměs stejné.
Smazaný uživatel 111

Příspěvek od Smazaný uživatel 111 » 17 úno 2009 23:10

Sidewinder píše: Doufám, že se co nejméně termínů sejde s dalšími akcemi, které máte v plánu absolvovat, abychom se na těchto soutěžích sešli v hojném počtu!
No skoro si to trefil ....... 4.4. začíná liga velké pušky v Olomouci a 29.8. je mčr. ve velké pušce v Holešově , ale snad se nejak uvidíme :wink: :!:
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 18 úno 2009 07:42

Tak to mne mrzi, ale neda se nic delat .. terminy jsem vymyslel i s ohledem na terminy velke odstrelovacky, ktere jsem mel primo od Tebe .. tyto dva tam ale nebyly :cry: ..

Ale to neva, ono stejne tech terminu i vzhledem k vytizeni strelnic bylo volnych tak akorat .. zadne velke vybirani .. dokonce jsme museli opustit osvedcene stridani strelnic a udelat dva zavody za sebou v Praze..
LtDahan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LtDahan » 18 úno 2009 07:58

To Sportovec : Tak bohužel :( pan Varga nemá a ani neví kde by sehnal. Každopádně děkuji za tip, ale asi si ji budu muset ušmrdlat na koleni, nebo se poohlédnout po šikovném strojaři který ji vyrobí.
sportovec

Příspěvek od sportovec » 18 úno 2009 08:07

Jsme tady O.T. ať to někdo posléze smázne. Myslel jsem tím, že si u něj koupíš jazýček spouště na Anschutz. To že nemá na Suhl je jasný.
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 18 úno 2009 09:50

Nic nemažte, tenhle problém může mít kdokoli další, sám jsem kdysi nechtě zlikvidoval spoušť na MLG550 (stejnej spoušťák).
To je zajímavý, pan Varga nemá, ale na euroshootingu nabízí spouště Tec-Hro a AHG. To mu nestojí za to se podívat, jestli některá z nich na Suhl nepasuje? Že by kšeft, kterej není za desetitisíce nestál za námahu? I tak ty spouště nejsou zrovna za hubičku.
Odpovědět