Jen o vzduchovkach

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 24 bře 2006 08:56

Ta kratší hlaveň u 634-ky bude z důvodu:
  1. nižší ceny?
  2. kompaktnosti?
  3. lepšího vzhledu?
Tipl bych si c).
Jinak i u vzduchovek platí: delší hlaveň = větší rychlost.
Vývrt bude stejný, pochybuji že by s takovou low-cost vzduchovkou dělali nějaké pokusy, jenom je to kratší. Ale jak říkám, stejně je to jedno. I kdyby to stoupání bylo trošku jiné, tak by to stejně mělo jen minimální vliv. Tzn. nedostal bych rychlost plných 240m/s, ale třeba 235m/s.
Ale zase by se to mohlo kompenzovat tou delší hlavní, takže je docela dobře možné, že 630/631 s vnitřnostmi z 634 bude díky delší hlavni ještě výkonnější než originál 634. :idea:

Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 24 bře 2006 10:12

Kubajz nemas opet pravdu. U pistovych zbrani neplati, ze cim delsi hlaven tim vetsi rychlost.

Ten prubeh tlaku v hlavni a zrychleni projektilu v hlavni je jiny nez u zbrani na ztlaceny plyn. Je to jakasi sinusoida, kdy tlak naroste a pak jiz klesa. Cili v urcitem momentu strela jiz nezrychluje. Ba naopak.

Tedy pro kazdou zbran se hleda svoje optimum.

Podivej se trebas na tohodle Beamana R9 jak ma kratkej lauf.
http://www.straightshooters.com/beeman/ ... inger.html

Nebo sem, na Kodiaka...
http://www.straightshooters.com/beeman/bdkod.html

U zbrani na ztlaceny plyn je to jine, tlak je v hlavni temer stejny od zacatku do konce a V0 je primo zavisla na delce hlavne.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 24 bře 2006 10:43

Tak v tom případě si všimni přímo na té stránce, cos uvedl, jedné zajímavé věci.
Vybral jsi sice ty s krátkou hlavní, ale ty jejich výkonnější vzduchovky mají delší hlaveň.
Srovnej tu R9 s výkonnější R1 http://www.straightshooters.com/beeman/bdr1.html

A nebo se podívej jakou hlaveň má jejich nejvýkonnější model RX-2 (1125fps):
http://www.straightshooters.com/beeman/bdrx2.html

Zvlášť ten model R9 vypadá, že to bude R1 s jinou pažbou a krátkou hlavní. A tím pádem má o pár fps míň.

Čili toto jen potvrzuje, že delší hlaveň = větší rychlost.

Samozřejmě délka hlavně nemůže být nějak extrémně velká, musí být taky mimo jiné v souladu s hmotností a pohodlnou manipulací.
Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 24 bře 2006 10:54

Co ty vis v cem se ty zbrane lisi? Jak tezke maji pisty? Jak se lisi v dynamice pohybujiciho se pistu?

Srovnavat tedy jen delku hlavne je nesmysl.

Navic, ja jsem uvedl "teorii" kdyz to ty se ohanis jen domenkami.

Najdi neco odborneho.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 24 bře 2006 11:18

Já ti jako důkaz ukazuju, že jejich nejvýkonnější modely mají delší hlavně než ty méně výkonné.
Co chceš ještě víc?

Proč to asi dělají? Podle tvojí "teorie" kdyby jim zkrátili hlaveň, tak by střílely ještě rychleji. Můžeš jim napsat, že to dělají špatně a poradit jim, jak můžou snadno zvýšit výkon. :wink:
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 24 bře 2006 11:41

My si asi nerozumime.

Resilo se proc ma 634 kratsi hlaven. Ty jsi tvrdil ze kvuli ergonomii.

Ja tvrdim, ze to muze byt i z jineho hlediska. Z toho, ze ustove rychlosti se z delsi hlavne nebudou vyrazne lisit. Nerikam, ze vubec. Ale minimalne.

Rikam, ze prubeh vystrelu u pistove zbrane je jiny, nez u zbrane na ztlaceny vzduch.

Nic vic, nic min. Jestli tohle nejsi schopen absorbovat... tak uz nevim jak ti to mam rici. :-)
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 24 bře 2006 11:56

No já mám někdy dojem, že ty ani rozumět nechceš.
Prostě neberu tvoji teorii, že u vzduchovek zkrácením hlavně zvýším jejich výkon.
Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 24 bře 2006 12:21

Dobre. Rekneme, ze moje primarni "teze" o tom, zda po zkraceni hlavne nedojde ke zvyseni ustove rychlosti je spatna.

Nicmene to nemeni nic na faktu, ze prubeh vystrelu u pistove vzduchovky je jiny, nez u vzduchovky na ztlaceny plyn. U kazde zbrane hraje roli delka hlavne. Tedy i u vzduchovky.

Zkraceni ci prodlouzeni hlavne ale nema jen ergonomicky vyznam. Jde o smerodatkou odchylku ustovych rychlosti v zavislosti na jeji delce.

Cili zkraceni puvodni hlavne Slavie 630/631 versus 634 mohlo mit smysl prave ve smyslu vnitrni balistiky a tedy v presnosti zbrane.

Zaroven priznavam, ze nejsem expert pres vzduchovky, cili mozna by nam neco mohl rici TROJ?
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 24 bře 2006 14:01

Průběh výstřelu u pístovky a větrovky je jiný, ale o tom tady není řeč (u pístovky asi dojde k pomalejšímu nárůstu tlaku).

Že má změna délky hlavně vliv na vnitřní balistiku a tím na přesnost zbraně je jasné. To by také mohl být důvod kratší hlavně u 634-ky. I když pochybuji, že by se někdo u vzduchovky za 3 tisíce zabýval měřením kmitu hlavně. Navíc amplituda tohoto kmitu by se se slábnoucí pružinou měnila. A k tomu je trochu jiná u každého vyrobeného kusu, takže ten jev se nedá zevšeobecnit. To už jsme ale u extrémního tuningu pro benchrestové zbraně. Na upravení toho kmitu tak, aby v okamžiku, kdy střela opouští hlaveň byl konec hlavně v poloze nula, se dokonce prodává šroubovací nástavec, kterým se to dá seřídit, teď nevím jak se to jmenuje. Ale to jsem už dost hodně odbočil a jen ten nástavec bude dražší než celá vzduchovka.

V případě Slávií se jedná o nejlevnější vzduchovky na trhu, nehledal bych v tom žádnou vědu.
PS. Číny nepočítám za vzduchovky. :lol:
JaK

Příspěvek od JaK » 24 bře 2006 14:58

Co kdyby při délce hlavně 631 s toutu pružinou už byla překročena energie 16J?
Na druhou stranu by se jim asi nevyplatilo začít vyrábět novou kratší hlaveň. Bylo by pro ně jednodušší zkoušet "správnou" sílu pružiny.
Leda by chtěli ušetřit na hlavňovině. Na každé hlavni pár centimetrů a po nějakých X kouscích máš hlaveň gratis. Při dnešních cenách materiálů...
Avšak to jsou spíše spekulace a ještě k tomu dost nepravděpodobné. Asi máte pravdu Vy.
JaK

Příspěvek od JaK » 24 bře 2006 15:06

Tato diskuze myslím vznikla za účelem úpravy 631 s použitím dílů 634.

Ptám se tedy: je píst úplně stejný nebo zaměnitelný s 631? Jestli je jiný, vyplatí se ho měnit?

Jestli někdo máte zkušenosti s jakoukoliv úpravou 631, napište.
troj

Příspěvek od troj » 24 bře 2006 17:46

tak se nam tu opetovne rozjela zajimava diskuse :) ..andy ma pravdu v tom ze narust energie strely pistove vzduchovky je velice podobny sinusovce..tedy teorie je takova ze hlaven by mela byt tak dlouha aby strela opoustela hlaven v momentu kdy je sinusovka ve sve amplitude..ovsem jak na to "soudruzi" ve zbrojovce prisli.. :?: ..slysel jsem o tom ze vyrobci zbrani maji k dispozici nejakej vzorec podle ktereho se da delka hlavne urcit..zni to neskutecne ale v posledni dobe jsem se presvedcil o tom ze se daj spocitat jeste daleko neuveritelnejsi veci...takze si myslim ze dylka hlavne je urcena podle takovehle "teorie"..tohle je takova teorie spise vedecka...dalsi moznost je ze proste udelaji o neco delsi hlaven(podle moznosti) a treba po pulcentimetru ji zkracuji a zkousi..a potom se mrknou na grafy a urci jaka delka bude nejlepsi.....a takova nejhorsi teorie je takova ze proste nekdo rekne ze se musi lisit designem od 631 tak "navrhne" kratsi hlaven..anebo se stane ve vyrobne chybka a vyrobi te 1000 hlavni o 5cm kratsich... :D :D
..jen bych potvrdil andyho nazor ze u vetrovky je rychlost strely umerna delce hlavne-to je pravda
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 27 bře 2006 12:27

troj píše:...narust energie strely pistove vzduchovky je velice podobny sinusovce...
Nejen u pístovky, ale u jakékoliv zbraně. :wink:
Dokonce i u palné zbraně.
Jde jen o tvar té křivky a ta u pístovky nemá tak strmý náběh.
troj píše:..jen bych potvrdil andyho nazor ze u vetrovky je rychlost strely umerna delce hlavne-to je pravda
Opět bych to nevztahoval pouze na větrovku.
V principu funkce jsou pístovka i větrovka naprosto totožné - stlačený plyn uvede do pohybu střelu.
Rozdíl je jen jakým způsobem ten plyn stlačím.

Je jasné, že délka hlavně má na rychlost střely vliv, ale jen do určité délky. Kdyby ta hlaveň měla třeba kilometr, tak ta diabolka z ní ani nevypadne. Kdyby měla jeden centimetr, tak vyletí asi jako z flusbroku, protože stlačený plyn ji nestačí zrychlit a už bude z hlavně venku.
Celá naše diskuze je o tom, kde bude střela v hlavni v okamžiku, kdy bude tlak vrcholit, tj. nalezení optima.
Toť teorie.
Jsem i ochoten připustit, že čím silnější péro vzduchovky, tím rychleji je dosažen i maximální tlak, takže tím by mohla být kratší hlaveň.
Ovšem zase nevíme kolik to je, může to být třeba několik metrů (?? fakt nevím) a co jsem se tak díval, tak v praxi u některých výrobců vzduchovek ty silnější modely mají o něco delší hlaveň (třeba ten Beeman) a u jiných je to jedno. Třeba dobře to je vidět u Weihrauchů, kde vyrábějí stejné modely, co se pouze liší délkou hlavně (model K = kurz, krátký) a přitom mají stejný výkon.
Navíc skoro u každého výrobce se dají najít vzduchovky co mají značné rozdíly ve výkonu, ale hlaveň zůstává stejná.
Takže z toho vyvozuji, že zdaleka nejvíc záleží na síle pružiny a ostatních vnitřnostech a na délce hlavně záleží jen opravdu minimálně nebo vůbec ne.
Čím dál víc nabývám dojmu, že délka hlavně souvisí především s ergonomií a vzhledem, příkladem jsou tzv. "lovecké" modely (něco jako karabiny), které mají kratší hlavně z důvodu manipulace v porostu atd.
Pochybuji, že kdyby 634-ka měla hlaveň o 8cm delší jako 631-ka, že bychom vůbec změřili nějaký pozitivní nebo i negativní vliv na rychlost střely.
jirkausti
Kontaktovat uživatele:

štětinky

Příspěvek od jirkausti » 27 bře 2006 17:35

Omlouvám se že odbočím od tématu, ale jeden můj kamarád nemůže sehnat takové ty štětinky, šipky, nebo jak to nazvat - do vzduchovky. Poprosil mě abych koukl na internet, ale také jsem nic nenašel. :cry: Vím že to dost ničí hlaveň, ale slíbil jsem mu, že se po tom podívám. Nevíte náhodou kde by se daly sehnat?
Díky Jirka
Lada

Příspěvek od Lada » 27 bře 2006 18:36

zkus projít témata tu o vzduchovkách, mám dojem že tu někdo odkaz dával kde byly ke koupi
Odpovědět