Je to dobr? ku?e?

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
HANYKING
Kontaktovat uživatele:
Re: Je to dobrá kuše?

Příspěvek od HANYKING » 15 zář 2011 21:52

Je běžné, že se povolí šrouby na montážních kroužcích? Zastřílel jsem vari zone cca před měsícem. Pak to měsíc leželo a dnes jsem šel střílet a rozptyl 50 cm na 20ti metrech! Do všech stran. Pak jsem zjistil, že se povolili šrouby. Mám kvalitní kroužky vždy po 2 šroubech. Tak jsem utáhl a po několika ranách ještě dotahoval. Pak zase absolutní přesnost. 2X za sebou jsem z 28 metrů ze stoje trefil kolečko velikosti desetikoruny. Je běžné, že se montáž povolí a musí se to průběžně kontrolovat? Nebo je to jen u nové montáže než si to sedne?

Barnett Delta Storm - Excalibur Vari Zone - jednodílná montáž
Gamo CFX 4.5mm 16j - Optisan Viper 10X44 CSB
thor6

Příspěvek od thor6 » 19 zář 2011 19:49

HANYKING-ahoj,a slyšel jsi o zásadě vždy před střelbou zkontrolovat zbraň :wink: ? ale vážně,to,že se ti ty šroubky povolily,to se holt občas stane,musíš to fest dotáhnout,ale zas s citem,ať je neserveš.je dobrá vychytávka s barvou,nebo centrofixem-poznačit barvou libovolný bod na každém šroubku a hned na proti(na montážním kroužku) udělat tečku.tak bezpečně poznáš pouhým pohledem,jestli je nějaký šroub povolený.
scootr

Příspěvek od scootr » 19 zář 2011 21:21

lepidlo an šrouby LOXEAL 83-55 nebo něco podobného...
HANYKING
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HANYKING » 19 zář 2011 23:27

Díky. Už to budu kontrolovat. Nedotahoval jsem to úplně ne krev protože v manuálu od poškohledu před tím varují. Tak to chtělo asi trochu více.
Barnett Delta Storm - Excalibur Vari Zone - jednodílná montáž
Gamo CFX 4.5mm 16j - Optisan Viper 10X44 CSB
scootr

Příspěvek od scootr » 20 zář 2011 11:56

Klucí, mám zatím orig. teťivu a začíná se mi rozjíždět omotávka. Je nějakej fígl jak jí vrátit zpět a zajistit aby držela?
MartinT

Příspěvek od MartinT » 20 zář 2011 13:24

Odmotat, přemotat. Nejlépe fungující fígl
Excalibur Exomax 225lb + DigitalHunterDN
Air Arms TX200 HC + Falcon Menace 4,5-18x56 SLR MilDot
Crossman 1377 Clasic .177

Toto jsou pouze subjektivni nazory a pocity autora, bez moznosti objektivne hodnotit konsekvence.
scootr

Příspěvek od scootr » 20 zář 2011 13:36

Pomáhá to urovnat prstama ? 4ím to je že k tomu dochází?
MartinT

Příspěvek od MartinT » 20 zář 2011 15:21

Navím jak komu, můj pokus urovnání vydrží tak cca 5-10 výstřelů (pro mě to za to nestojí)

Možná to ale dělám blbě ;-)

Přihodí se to díky tomu, že při napnutí se zachytne tětiva za ty zoubky a jen ty a nat tak malé ploše, kalou nabízejí drží těch v mém případě 225 liber. Rádius ohybu je belmi malý a proto se po nějakém čase přihodí. Je to vlasnost a asi se tomu nedá říci chyba. Je častější u neutažené omotávky, nebo tětivy, která je daná opačně, to znamená, že se omotávka kroucením tětivy uvolňuje.

Tím jsem chtěl říci, že tento jev se nedá eliminovat, je možné jej trochu oddálit. A je potřebné s ním počítat

Toto jsou pouze subjektivni nazory a pocity autora, bez moznosti objektivne hodnotit konsekvence.
scootr

Příspěvek od scootr » 20 zář 2011 17:40

mám tomu tak rozumět že teťiva má jasně danou levou a pravou stranu? Je to orig. a má nastříleno snad 20 výstřelů.
Kolik by mi stála teťiva od tebe?
scootr

Příspěvek od scootr » 20 zář 2011 20:21

Na kolejnici jsou dvě rysky..jaké je správné využití'??
thor6

Příspěvek od thor6 » 20 zář 2011 22:11

právě mezi těmi ryskami by měla být tětiva,pokud je tětiva před ryskou blíž ke kostce lučiště,musí se délka tětivy upravit zakroucením,a pokud je tětiva za ryskou blíž k pažbě,tak je moc krátká,je to ale většina origo tětiv,já mám všechny kratší.není to tragédie,jen bude mít kuše trošku menší výkon.ona se ta tětiva sice časem natáhne,ale ne o moc.pokud jsi ale měl původní tětivu delší,než novou,budeš muset znovu nastřelovat.ale pozor na jednu věc-prvních pár ran bude lítat všelijak,protože tětiva si "sedá" a natahuje se.tak ať tě to nevyděsí jako mně,já jsem si díky tomu zbytečně rozdrbal puškohled :D .
thor6

Příspěvek od thor6 » 20 zář 2011 22:31

jo ještě jsem zapoměl-ty origo omotávky stály vždycky za prd,jedna se mi rozjela už po 5ti ranách.hlavně si ale musíš dát pozor při zakrucování tětivy aby jsi kroutil stejným směrem,jak je dělaná omotávka,jinak se povolí a rozjede se po pár ranách.omotávka funguje jako pružina,která se kroucením po směru vinutí utahuje a zmenšuje svůj objem,to je přesně to,o co nám u omotávky jde.
scootr

Příspěvek od scootr » 20 zář 2011 23:35

ok, děkuji

hele Cerman vydal nějakou knihu o kuších?
MartinT

Příspěvek od MartinT » 21 zář 2011 00:27

Pan Cerman o knize několikrát hovořil, ale o žádné navím. Máš nějaké nové info?

Co psal kolega o směru točení tětivy je správně.
Co se týká trvanlivosti omotávek na koupené origo tětivě = mám stejnou zkušenost. Ber to tak, že vhodně provedená omotávka se dělá na napnuté a několika výstřely zformované tětivě. Dělá se tak, že utahuješ jako blázen. Tětiva od excalibru je dělaná strojově a na nové, panenské tetivě. Oni to berou jako spotřebák. Ještě je vhodné si uvědomit, že to so máš je lovecká kuše. Kolik si myslýš, že dá průměrný kanadský kušo-lovec ran za sezónu?

Je to super nástroj, ale tvůrce neměl v době tvorby ambice tvořit nástroj, kterej dá 100-300 ran týdně. tohle je počet, co plánují na sezónu. ;-p

S těma ryskama je to tak trochu, ... No. Ano návod a záměr je, aby jsi měl tětivu uprostřed mezi nimi. Ale zase jsou dělané strojově. Překvapivě jsou ve stejné vzdálenosti na všech modelech excalibru = to je doměnka a očekávání, sám jsem to neměřil. A přesto u každého modelu poletí ta tětiva jinak daleko vpřed. Dloho jsem dával tětivu na prostředek, než mě jeden pán naučil zajímavější (modelově přesnější) metodu.

Metoda vychází z premise, že tětivá dá nejvíce energie, když má nejdelší možnou dráhu letu. To je těsně před tím, než narazí na kostku lučiště, na tu vyfrézovanou vyvýšeninu. Na celé ladění je třeba křída. Začíná se s tětivo, která je namotaná tak, že je blíže rysce, co je směrem k lučišti. Kžídou si mázni tu vyvýšeninu na kostce a vystřel. Samozřejmě se šípem. Tětiva tu křídu rozmázne. to ti říká, že dostala šlehu o kostku. A pak zakrucuješ tětivu tak dlouho, dokud nepřestane křídu mazat.

Toť vše. Fakt to funguje.

Ještě k otázce na tětivu ode mě. Svoje si dělám, ale na komerci to není. Nestíhal bych to časově. Pokud chceš super tětivu, na excalibr foru je member Boo a ten děla super špičkový tětivy. Má k tomu zmáknutou i komerci. Jediné mínuje je místo, kde žije a tím jsou USA. Pokud nemáš morální problém si nechat něco poslat ze států, je to jedinečná volba.

Já se omotávání a tětivy učil právě od něho a je to bůh na tento druh takymunice. Lokálně neznám nikoho, kdo to umí tak dobře, jako Boo. Což ale neznamená, že není. Já ho jen osobně neznám.

scootr

Příspěvek od scootr » 21 zář 2011 08:00

Hledal jsem ve fotkách na jeho stránkách jak má namotané teťivy a ve fotkach má uvedeno Fotografie z vydané knihy o kuších, tak mi jen zajímalo jestli je to nějakej reklamní tah, či už něco pustil na svět.
Odpovědět