mvoracek píše:... největší průbojnost má Foxka, ta bez problémů probije na 25 m plechovku...
Kdyby pistole pana Dreslera neměly těch 7,5J úsťové energie, tak by je asi nikdo nekupoval! Není však nic jednoduššího, než změřit úsťovou rychlost balistickým chronografem...
Ale nebude od věci, ověřit si alespoň výpočtem pomocí počítačového programu kolik energie ztratí flobertová střela během letu po balistické dráze dlouhé 25m? A tedy jakou energii a rychlost bude mít v cíli? Stačí nahlédnout do grafů ...

- Energie - Špička 7,5J Cal .22 FLOBERT CB.jpg (17.22KiB)Zobrazeno 2949 x

- Balistika - Špička 7,5J Cal .22 FLOBERT CB.jpg (18.08KiB)Zobrazeno 2949 x

- Rychlost - Špička 7,5J Cal .22 FLOBERT CB.jpg (17.46KiB)Zobrazeno 2949 x
Z prvního garfu je patrno, že odporem vzduchu energie střely poklesne cca o pouhých 0,8J. Kolik energie zbude u politicky korektně (anebo totálně?) zmrzačených flobertek ALFA a nebo KORA?? ... To si raději už přeberte sami!
Ostatně ani ten turecký flobertkový revolver Zoraki Streamer cal.6mm nemá slibovanou energii 7,5J. Nejdřív jsem jej srovnával s mojí stařičkou Slávií 631 (7,2J). Střílel jsem do dřeva, pak zkoušel průraznost do porobetonových tvárnic. To je až nejlepší metoda, neboť se dá jednoduše změřit hloubka díry a porovnávat. A nestačil jsem se však divit jaké byly rozdíly u jednotlivých flobertových nábojů S&B.... !
A nakonec jsem si stejně koupil Air Chroni MK1, abych se dopátral nějakého konečného poznatku. Proč jsou nábojnice u kuliček očouzené a u špiček nafouknuté tak, že je musím vyrážet mosazným kolíkem...