cz nebo glock
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Mno, nějaký čas jsem měl obě zbraně (CZ 75 jsem před pár dny prodal), takže zkusím taky přidat pár svých postřehů.
Glock-výhody:
1) Blbuvzdorný, jednoduchý na ovládání v každé situaci, prakt. se nemůže stát, že zapomenete zbraň před střelbou odjistit, nebo naopak zajistit po střelbě, je to jen vytáhnout (natáhnout), zamířit, zmáčknout.
2) Odolnost, pro běžného uživatele prakticky nezničitelný.
3) Dobře se čistí, říkejte si co chcete, ale já ho měl vždycky vyčištěného dřív než CZ.
4) Životnost. K tomu myslím není co dodat.
5) Hmotnost a tvar-přímo uzpůsobeno pro nošení a rychlé použití v obraně, tj. lehká zbraň, ze které výrazněji nevyčnívá žádný ovládací prvek, takže se jen těžko stane, že se při tasení zachytí např. o svetr apod.
6) Vyšší kapacita zásobníku (u modelu standart).
Glock-nevýhody:
1) Odlišný systém spouště, když sjem zvaklý na Glock, výsledky s jinýma zbraněma jsou horší, než když střílím stále klasickým SA/DA.
2) Dražší náhradní součástky, obtížněji se shánějí (i když ne tak často jako u CZ).
CZ-výhody:
1) Lepší chování při střelbě více ranami.
2) Snadmější dostupnost náhradních dílů (ale větší poruchovost).
3) Větší množství doplňků (prý, nikdy jsem nic takového nepotřeboval a bavíme-li se o obranné střelbě, myslím, že není potřeba shánět nějaké doplňky jako např. kolimátory apod.).
CZ-nevýhody:
1) Větší poruchovost.
2) Vyšší hmotnost.
3) Standartní SA/DA systém, tudíž není tak blbuvzdorná.
4) Nižší kapacity zásobníku.
5) Náročnější na údržbu.
Shrnutí: podle mě jsou to obě perfektní zbraně a není moc takových, co se jim vyrovnají, nebo je překonají, a pokud ano, pohybují se už vetšinou cenově trochu jinde. CZ i Glock jsou k obraně pro běžného člověka víc než dostačující a záleží asi fakt jen na tom, co komu víc vyhovuje. Já osobně jsem zvolil Glock z výše uvedených důvodů, ale když jsem prodával CZ, srdce mi to trhalo a dlouho jsem váhal, která z nich půjde pryč...
Glock-výhody:
1) Blbuvzdorný, jednoduchý na ovládání v každé situaci, prakt. se nemůže stát, že zapomenete zbraň před střelbou odjistit, nebo naopak zajistit po střelbě, je to jen vytáhnout (natáhnout), zamířit, zmáčknout.
2) Odolnost, pro běžného uživatele prakticky nezničitelný.
3) Dobře se čistí, říkejte si co chcete, ale já ho měl vždycky vyčištěného dřív než CZ.
4) Životnost. K tomu myslím není co dodat.
5) Hmotnost a tvar-přímo uzpůsobeno pro nošení a rychlé použití v obraně, tj. lehká zbraň, ze které výrazněji nevyčnívá žádný ovládací prvek, takže se jen těžko stane, že se při tasení zachytí např. o svetr apod.
6) Vyšší kapacita zásobníku (u modelu standart).
Glock-nevýhody:
1) Odlišný systém spouště, když sjem zvaklý na Glock, výsledky s jinýma zbraněma jsou horší, než když střílím stále klasickým SA/DA.
2) Dražší náhradní součástky, obtížněji se shánějí (i když ne tak často jako u CZ).
CZ-výhody:
1) Lepší chování při střelbě více ranami.
2) Snadmější dostupnost náhradních dílů (ale větší poruchovost).
3) Větší množství doplňků (prý, nikdy jsem nic takového nepotřeboval a bavíme-li se o obranné střelbě, myslím, že není potřeba shánět nějaké doplňky jako např. kolimátory apod.).
CZ-nevýhody:
1) Větší poruchovost.
2) Vyšší hmotnost.
3) Standartní SA/DA systém, tudíž není tak blbuvzdorná.
4) Nižší kapacity zásobníku.
5) Náročnější na údržbu.
Shrnutí: podle mě jsou to obě perfektní zbraně a není moc takových, co se jim vyrovnají, nebo je překonají, a pokud ano, pohybují se už vetšinou cenově trochu jinde. CZ i Glock jsou k obraně pro běžného člověka víc než dostačující a záleží asi fakt jen na tom, co komu víc vyhovuje. Já osobně jsem zvolil Glock z výše uvedených důvodů, ale když jsem prodával CZ, srdce mi to trhalo a dlouho jsem váhal, která z nich půjde pryč...
Bylo by dobrý taky napsat, že ty výhody a nevýhody jsi posuzoval předpokládám u zbraně pořízené na nošení.
Obecně bych vyšší hmotnost a DA/SA rozhodně neřadil k nevýhodám.
Uvědomme si že všechno je to o účelu ke kterému tu zbraň chceme a proto si myslím že nejde takto jednoduše shrnout výhody a nevýhody obecně.
Obecně bych vyšší hmotnost a DA/SA rozhodně neřadil k nevýhodám.
Uvědomme si že všechno je to o účelu ke kterému tu zbraň chceme a proto si myslím že nejde takto jednoduše shrnout výhody a nevýhody obecně.
2 Tobiáš
Mě náhodou vyhovuje systém SA/DA.
Naopak bys měl napsat, že pokud budeš mít na Glocku selhávku, tak nemůžeš prostě znovu zmáčknout spoušť a vystřelit. Ale musíš zbraň znovu natáhnout - byť i na to se dá zvyknout.
Myslím že většina z nás tady nejsou blbci a že určitě třeba Satan nebo Golfík nemají Glocka k vůli tomu že by nutně potřebovali blbuvzdornou zbraň.
Já osobně vidím tvůj bod jako nevýhodu Glocku.3) Standartní SA/DA systém, tudíž není tak blbuvzdorná
Mě náhodou vyhovuje systém SA/DA.
Naopak bys měl napsat, že pokud budeš mít na Glocku selhávku, tak nemůžeš prostě znovu zmáčknout spoušť a vystřelit. Ale musíš zbraň znovu natáhnout - byť i na to se dá zvyknout.
Myslím že většina z nás tady nejsou blbci a že určitě třeba Satan nebo Golfík nemají Glocka k vůli tomu že by nutně potřebovali blbuvzdornou zbraň.
Glock a přebíjené:
Zajímal jsem se více o Glock a střelbu přebíjenou municí.
A zjistil jsem, že tím svou Kačenku 17 krmit nemůžu
Neb ve staré Střelecké Revue jsem našel informaci o tom, že hlaveň byla zkonstruována pro střílení pouze oplášťovaných střel.
Jde o typ drážek vývrtu. Olovo by je dříve nebo později ucpalo a byl by konec.
Takže žádná rána za 1.50hal ale pěkně za 3.60.
Což je také celkem podstatná nevýhoda.
Více viz: Střelecká Revue cca z roku 2000
Zajímal jsem se více o Glock a střelbu přebíjenou municí.
A zjistil jsem, že tím svou Kačenku 17 krmit nemůžu

Neb ve staré Střelecké Revue jsem našel informaci o tom, že hlaveň byla zkonstruována pro střílení pouze oplášťovaných střel.
Jde o typ drážek vývrtu. Olovo by je dříve nebo později ucpalo a byl by konec.
Takže žádná rána za 1.50hal ale pěkně za 3.60.
Což je také celkem podstatná nevýhoda.
Více viz: Střelecká Revue cca z roku 2000
-
- Kontaktovat uživatele:
Nasel jsem na konkurencnim foru tenhle test - http://hem.bredband.net/nfdt/9x19/index.html
nastrel Glocka s SaB FMJ 7,5g odpovida presne tomu co jsem nastrilel dnes s G19 - dotaz na majitele G: jak vam chodej tyhle naboje? je to normalni rozptyl na 25m?
nastrel Glocka s SaB FMJ 7,5g odpovida presne tomu co jsem nastrilel dnes s G19 - dotaz na majitele G: jak vam chodej tyhle naboje? je to normalni rozptyl na 25m?
Andy píše:4mike:
Ikdyz ted jsem mel v ruce Scoutovu G17 a ta nejevila zadnou vuli.Takze asi jak se to zrovna povede
co kdyby jste pánové nadhodili co považujete za "bez vůlí"Alfonss píše:Asi to zrovna nebyl ten model do bláta. Modely do bláta vůli mají. Gaston to tak chtěl
namísto nesmyslnýho popichování Alfe ?
pro mně jako strojaře je v jistých aplikacích i setina moc
na druhou stranu zrovna tady bych neřešil ani 2/10 stranově či 4/10 výškově páč JE TO DO BLÁTA !!
Naposledy upravil(a) 4mike dne 18 kvě 2007 22:01, celkem upraveno 1 x.
Ok, tak tady svůj příspěvek jsem myslel (jak vetšině z vás už asi došlo) pokud máte zbraň na nošení.
Samozřejmě i systém SA/DA má své výhody, ale do praxe se mi zdá vhodnější Glockův SAS. Samozřejmě na mířenku je lepší SA/DA, protože je zpravidla citlivější a tudíž nehrozí strhnutí zbraně, spouštění může být plynulejší a tím pádem i přesnější atd.
Netvrdím, že střelci jsou nějací blbci, co potřebují blbuvzdorné pistole, ale musíte uznat, že ve stresu, v jakém je člověk při takovém střetu kde se i střílí, i trénovaný střelec může udělat chybu. Osobně si myslím: čím jednodušší, tím lepší, protože čím míň se musíte soustředit na ovládání zbraně, tím víc se můžete věnovat boji.
Samozřejmě i systém SA/DA má své výhody, ale do praxe se mi zdá vhodnější Glockův SAS. Samozřejmě na mířenku je lepší SA/DA, protože je zpravidla citlivější a tudíž nehrozí strhnutí zbraně, spouštění může být plynulejší a tím pádem i přesnější atd.
Netvrdím, že střelci jsou nějací blbci, co potřebují blbuvzdorné pistole, ale musíte uznat, že ve stresu, v jakém je člověk při takovém střetu kde se i střílí, i trénovaný střelec může udělat chybu. Osobně si myslím: čím jednodušší, tím lepší, protože čím míň se musíte soustředit na ovládání zbraně, tím víc se můžete věnovat boji.