2Jjjerry: No tak to máš co dělat, já teď píšu třetí příspěvek a tohle fórum jsem pročítal po nocích asi měsíc než jsem se lognul a i napsal.
Jsem tu taky uplně novej a ke vzduchovce jsem se vrátil po 15letý pauze,
takže dobře chápu, jak Ti asi je.
Nerad bych tu dělal rozumy, ale zkusim shrnout co jsem tu na foru vyčet a jak jsem si to přebral já:
Většině jde o to na zkoušku koupit levně něco rozumnýho a ne abys zjistil, že Tě to neba a prášilo se Ti doma na flintu za 20k. Takže je dobrý si říct, kolik se do toho chceš vysypat.
Záleží na tom, na co tu flintu chceš, na terče, na víčka, na krysy,.. každej to má hozený jinak. Podle toho si vyber jestli 4,5 nebo 5,5mm.
5,5 je větší šupa, 4,5mm je "přesnější" na delší vzdálenosti kvůli balistice střely.
Pak si vyber jaká koncepce zbraně by se Ti nejvíc zamlouvala, lámačka, CO2, pumpa a nevim co vlastně ještě je na výběr.
Pístovky, ať už se láme hlavěň, nebo se natahuje pákou pod hlavní, což je lepší ve spojení s optikou je na začátek asi ideální, ale pokud budeš chtít střílet s optikou, počítej s tím, že budeš potřebovat něco co má drážky. Tím ze hry vypadává půlka slávií a ty který maj drážky 13mm(jde to, ale blbě).
Třeba na aukru se S631 bez drážek neprodá za litr, ale s drážkama jde kolikrát přes 1800,-.
Další věc je, že u vzduchovek s pístem dost trpí optika, takže jestli budeš "vzduchovkovej snajpr" jako plno lidí tady, tak bude potřeba optika za aspoň 1500, patrně nejlíp Delta 4x32 AO nebo něco od NS. Cokoli levnějšího na pístovce asi moc dlouho nepřežije, tak ne abys skočil na 3-9x40 za 500,-
CO2 flinty jsou proti nim sametový, nekopou, ale připočti si k diabolkám náklady na bombičky, popř. hasičák ze kterýho to budeš plnit, stačí prohledat forum.
Jestli budeš střílet ty i kluk, uvaž jak by měla bejt flinta velká a těžká, ono třeba natahování pákou pod hlavní dělá na flintě skoro kilo navrch, takže pak to může bejt na překážku. Plastová pažba bejvá trochu lehčí jak dřevo, ovšem estetika dřeva je neoddiskutovatelná.
Jooo a pak tu vlastně máme výrobce. To je kapitola sama pro sebe.
Každá liška chválí svůj ocas, takže pro a proti má každej.
Když trochu prohledáš net, patrně zjistíš stejně jako já, že výrobci jsou vlastně jen tři.(neber me za slovo)
ČZUB - tj. slavia, věčná trvanlivá klasika se vším co k tomu patří.
CHINA - tady je toho moc, hodně firem skoupil UMAREX a flinty dělá tam kde je to nejlevnější, třeba CO2 QB78 je taky china, ale povedená, hammerli je taky jen převlečená rejže, Takový ty názvy geman sniper de luxe za 999,- i s optikou, všechno to smrdí bambusem a za ty prachy to asi bude i vypadat.
Třetí kategorie výrobců jsou ty, na jejichž flinty nemám, takže neřešim a jen slintám nad fotkama.
Např. já hledal něco hoodně levnýho, bylo mi jasný že bych na tom rád optiku, takže lámací hlavěň by byla mínus, líbila se mi Hammerli hunter 900 což je vlastně QB36, ale ta má skoro 4kg, což mi přišlo trochu moc, chtěl jsem něco kompaktnějšího.
Gamo jsem nechtěl kvůli recenzím tady, což ovšem nezmanená, že jsou to špatný flinty, takovej hatsan byšel, ale zase prej zabíjí optiky, do CO2 jsem jít nechtěl, tak jsem nakonec vybral sharp innova, na který mi bylo sympatický, že má šeptadlo i optiku, teda gamo 4x20, ale co chtít za dva litry. Pumpování je sice pakárna, ale zase si můžeš navolit výkon.
Všechno má svoje a záleží co právě ty od flinty chceš.
No a teď snad jen popřát šťastnou ruku při výběru
Kuwa na to že jsem tu novej, tak ze mě padaj rozumy
edit: K tomu členění, no třeba pročítat "o vzduchovkách gamo" když hledáš jednu konkrétní je pakárna, na druhou stranu kdyby tu všechno bylo 3x byl by v tom bordel, takže to ber tak, že admin je na Tebe hnusnej protože Tě má rád