Příspěvek
od Lugerman » 03 led 2006 23:20
Chyba lávky. Nezaměňujte CZ 97B s ColtZ40. Jedná se o úplně odlišné zbraně.
K pistoli ColtZ40: V lednu 1997 se na Shot Show v Las Vegas sešli hlavní představitelé fa. Colt a CZ a dohodli se tam na spolupráci. Colt tam zadal CZ vývoj zbraně, která se měla celá vyrábět v ČR a distribuce měla probíhat v síti Colt. Mělo se jednat o pistoli na náboj 40 SW, s dvouřadým zásobníkem, vzhledem připomínající Colt 1911, spoušťový mechanismus DAO a postavená na rámu z hliníkové slitiny. Tak vznikl ColtZ40, měl uzamykání hlavně kvadratickým blokem do okna závěru, zásobník na 12 nábojů (pro US 10), délku 205mm., výšku se zásobníkem 143mm. šířku 36mm., délku hlavně 111mm. a váhu s plným zásobníkem 1,06 kg. Dále vznikla evropská verze Coltu s mechanismem SA/DA a vypouštěním kohoutu, později asi přejmenována na CZ 40B. Vznikla také pistole CZ LE9 s rámem s Coltu, závěrem CZ 75 v ráži 9mm a klasickým uzamykáním žebry do závěru (tato pistole se ale podle mne nikdy sériově nevyráběla). Nevím kolik těchto pistolí se prodalo, ale vzhledem k tomu v jakém srabu je zbrojovka COLT, asi moc ne. Každopádně už se ColtZ40 nevyrábí, byla by to zřejmě zbytečná konkurence pro pětasedmu ve čtyřicítce. Sem tam se ještě na pultě objeví staré zásoby za dobrou cenu. Údajně se jedná o přesnou, spolehlivou, velmi dobře zpracovanou zbraň. Nikdy jsem z ní nestříllel, ale v ruce jsem ji měl a vypadala velmi dobře. Byla na ní i recenze a střelecký test v SM č.8/99 a 9/99. V případě zájmu můžu naskenovat.
To že je RAMI potomek této zbraně, je i není pravda. Řekl bych, že RAMI má opravdu něco z Coltu (zejména systém uzamčení), ale převážná většina pochází už z CZ 75.
Ještě k té CZ 97B, ta je zřejmě určena převážně pro trh USA, ale hlavně je v ráži 45ACP a je to úplně jiný kus kvéru než ColtZ40. Na základě jejího rámu se staví např. CZ 75 IPSC nebo TS.
- Přílohy
-

-

-