Větrovku zatím nechci, to by bylo příliš jednoduché, no a taky ta jediná sehnatelná co u nás je mě nějak nezaujala a taky nechci něco, co má kdekdo. Takže bylo jasné, že to bude pístovka.
Dlouho jsem hledal a uvažoval nad tím jaká je asi nejlepší lámačka. Bylo mi jasné, že pokud má mít nějakou přijatelnou přesnost, musí mít pevnou hlaveň. U nás k sehnání jsou s pevnými hlavněmi jen Hatsany 100/105, Gamo CFX, no a pak nějaké ty čínské šity. Hatsana 100 znám dobře, Gamo CFX bude to samé a jednu tu čínu s pevnou hlavní mám taky.
No a tak jsem pátral a pátral, četl zahraniční fóra, sháněl informace až jsem vypátral, že pro mě asi nejlepší řešení bude Weihrauch HW 97k. To K tam znamená krátkou hlaveň (kurz). Kratší hlaveň sice znamená malinko nižší výkon, ale zase je ta vzduchovka ovladatelnější a lehčí, což je poměrně důležité, když si uvědomíte, že i ta krátká verze není žádný drobek a váží 4kg (stejně jako H100).
Žádný obchod, který by ji měl běžně v sortimentu, u nás není. Do Polska se mi pro ni nechtělo, ne že by mi nějak vadilo tam zajet, ale kvůli případným problémům se zárukou nebo placením či dopravou. No a tak jsem kontaktoval obchod pana Vargy, vzpomněl jsem si, že je loni měli uvedeny v ceníku firmy Gehmann. Odezva přes mail byla nezvykle rychlá a příjemná, tedy až na cenu. Následoval tedy další mail a došlo k jejímu poměrně výraznému snížení. I když i nová cena byla pořád asi o tisícovku vyšší, než běžná cena jinde, po důvodech, které mi napsal pan Varga, už se mi zdála docela férová a tak jsem souhlasil a došlo k dohodě. Pak došlo ještě k upřesňující komunikaci, vše probíhalo na profesionální bázi, na maily odpovídají do 24 hodin a tak jsem si je zařadil dobudoucna mezi oblíbené obchody. Akorát mě překvapilo, že po mně chtěli, abych jim poslal ofocenou občanku. To se mi moc nezdálo, podle mě to je v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů. Myslím, že rodná čísla se evidovat nesmí. Takže jsem to vyřešil podle poučky, že i když jsem paranoidní, tak to ještě neznamená, že po mně nejdou a poslal jsem jim fotku s odstraněným rodným číslem, odstraněným podpisovým vzorem a páskou přes oči.

Než nějaký výkon mám radši, když to střílí tam kam mířím, ale samozřejmě německých 7,5J jsem nechtěl. Řeší se to tak, že vzduchovka příjde se slabým pérem na německou normu a k tomu je přibaleno originální exportní péro, které si každý může sám vyměnit. Takže to je to první, co mě čeká.
Na první pohled člověka zarazí, že je to na tu velikost (103cm) fakt tíha. Na druhý člověka zarazí, že to má nasazený tlumič. Ovšem nejedná se o tlumič, ale o kompenzátor, takže asi tak.
Vzduchovka nemá žádná pevná mířidla, je určena čistě na střelbu s optikou.
Pažba je dřevěná s vysokou lícnicí, už jen díky ní by pevná mířidla nešla použít. Na úchopových místech je provedena rytá rybina (asi laserem, pochybuji, že by to ryli ručně). K celkovému zpracování nemám co říct, protože jsem tam zatím nenašel nic co bych mohl vytknout. Nikde není vidět stopa po nástrojích, nikde žádný škrábanec, kryt pístu je vyleštěný na zrcadlo. Všechno to působí masívně a mohutně, prostě je to menší než třeba Slávie, ale je tam kilo železa navíc. Pouzdro pístu je z pěkně tlustého materiálu a je na něm dlouhá rybina o šířce 11mm. Taky tam jsou tři vertikální důlky pro zajištění montáže proti posunutí.
Co se týká vzhledu je to fakt kráska, uvidíte sami na fotkách nebo na srazu.
Fotky a střílení bude po víkendu, zatím jsem nestih z toho ani vystřelit, ale za chvíli vyrážím na chatu.