Technické dáta uvádzané od výrobcu :
v kal. 4,5 : 125m/s a 170m/s
v kal. 5,5: 105m/s a 130m/s
celková dĺžka 275mm
dĺžka hlavne 170mm
váha 1150g
Piest sa naťahuje odklopením hornej časti pištole. Môžeme ju natiahnuť do prvej polohy (90°) čo je cca 125m/s alebo do druhej polohy (150°)na 170m/s . Pištoľ má manuálnu poistku po oboch stranách, nie automatickú ako u HW40. Napriek obavám zo zahraničných článkov, že na natiahnutie pružiny treba vyvinúť väčšiu silu, bol som milo prekvapený ako to šlo pomerne hladko. Dokonca mám dojem, že ľahšie ako u HW40, kde stláčate vzduch. HW45 v pohode nabije aj môj 11.ročný syn. Spracovanie vonkajšie aj vnútorné je na perfektnej úrovni. Všetky diely sú vyrobené z kovu. Zbraň pri nabíjaní ani pri streľbe nevydáva žiadne pazvuky .
Čo sa týka streľby, hlavne presnosti, som opäť nadmieru spokojný . Najprv som skúšal streľbu s cal.4,5mm . Na terč v mojom prípade som mal lepšie výsledky ako s PCP HW40, ktorá oproti HW45 nemá skoro žiadny spätný ráz. Pri natiahnutí na 125m/s strely dopadajú do terča pri vzdialenosti 10m o cca 8cm vyššie ako pri rýchlosti 170m/s. Trochu som sa obával aj kopancov tejto pružinovky, ale na môj vkus je to slabšie ako som očakával . Zbraň pri výstrele mierne poskočí smerom hore. Dôležité je správne uchopenie zbrane. S touto zbraňou sa vám pri nesprávnom držaní môže stať že na 10m netrafíte ani plechovku od piva. Najlepšie sa osvedčilo obojručné silné zovretie rukoväte . Pri streľbe na cca 20m som sa trafil do plastového obalu od šampónu 4x14cm . Skúšal som tiež streľbu do fliaš na 20m, ktorú tiež rozbije.
Na terč sa mi osvedčili diabolky v ráži 4,5mm Geco, Gamo Match, JS Levice.
Na väčšie vzdialenosti sa osvedčili JSB Exact 4,51 a tiež diabolky od výrobcu Ľuba Prešov.
Najviac som sa však tešil na testovanie v ráži 5,5 . Prakticky s týmto kalibrom nemám žiadne skúsenosti ani u klasických vzduchoviek a nie to ešte pištolí. Budem sa znovu opakovať, ale bol som veľmi milo prekvapený, hlavne presnosťou a silou . Pri streľbe na 20m cal.4,5 som z fľaše postupne „okusoval „ a nerozbil som ju naraz. Pri kal. 5,5 to už je iné kafé, fľašku rozbije jednou ranou.
V ráži 5,5mm sa mi osvedčili tieto diabolky :
RWS Hobby - veľmi presné a pomerne ľahké – 0,77g
Umarex , oblé hladké , prekvapujúco presné
Tento týždeň som skúšal Boxer od KP, tie so špičkou a nechápal som ako sú presné. Z 10 rán som sa min 8x trafil do dreveného špalíka 3x 13cm na 18 m. Strieľal som s podobným tvarom „Spic“ aj v kal.4,5 ale mal som s nimi strašný rozptyl. Nepredpokladal som že v 5,5 budú také presné . Asi im vyhovuje taká rýchlosť ako ma HW 45.
Ďalej som skúšal Standardy od KP , strašne mažú, majú oterpy a do hlavne ich treba doslova narvať. Ale ináč na strieľanie do plechoviek tak 50/50 .
Ešte mám objednané JSB Exact Jumbo 5,5 , tak som zvedavý čo s nimi nastrieľam .
Gamo , tfuj tajbl, strašné, hnus, skúšal som Pro Magnum, Magnum a Expander do hlavne idú ťažko, majú otrepy jak sviňa, nedoporučujem ich dávať do žiadnej zbrane v tomto kalibri!!!
Zatiaľ som nemal možnosť merať úsťovú rýchlosť, ale v celkom dobrých recenziách zahraničných fórach uvádzajú vyššie namerané rýchlosti v ráži 4,5 napr:
H&N Match High Speed
V1 = 148 m /s + /-2 m /s
V2 = 191 m/s +/-3m/s
Čo sa týka vzhľadu HW45 je navrhnutá na základe Colt 1911. Dokonca sa na HW45 dajú meniť pažbičky (střenky) z originálu Colta 1911. Povrch zbrane ten čo mám ja, je čierne brunírovaný s drevenými pažbičkami (čierne alebo hnedé) . Výrobca ponúka HW-čko ešte aj v Silver verzii, alebo s anatomickou rukoväťou. Zbraň má 11mm rybinu pre montáž optiky alebo kolimátora . Čo sa týka spoľahlivosti, nemám čo by som HW-čku vytkol. Má už nastrieľané cca 1000 výstrelov a zatiaľ šľape OK. Akurát som si urobil jednu úpravu a to že som na pravej strane odskrutkoval poistku a dal tam len podložku . Nakoľko je zbraň vhodná pre pravákov aj ľavákov. A mal som pocit, že mi poistka na pravej strane vadí pri stláčaní kohútika. Všetky skrutky (okrem poistiek, tie sa uvolnili počas prepravy

Najviac bodov by som však dal veľmi dobrému chodu spúšte. Dá sa nastaviť troma inbusmi. Ja som však nič nemenil, nastavenie od výrobcu mi úplne vyhovovalo.
Čo dodať na záver ? No už len pokochajte sa fotkami (aj tak som už napísal toho až dosť

A snáď si neodpustím doporučenie z poľskej recenzie