Příspěvek
od hides » 21 dub 2010 02:07
Tak jsem neodolal lákavé nabídce a pořídil si i jednu P-1. V zelenemsportu jsem koupil nestřílenou uloženku ročník 12/63 ještě se značením WALTHER / ve stuze/ Carl Walther Waffenfabrik Ulm/Do P1 Cal 9 mm P, rybiny podle starého vzoru P38, pozdější se dělaly na delší ploše závěru, jinak rám elox, závěr a zbývající ovládací prvky fosfát. Hlaveň je křišťál, prostě kvalitní práce 1A!!, vůle nejsou, odpor spouště odpovídá armádnímu provedení, není to žádná sportovní margolina. Rám bez kolíku, nevyztužený. Opracování a povrch bez připomínek, na úchop P-1, jsem si musel oproti P38 trochu zvyknout, ale již sedí v ruce. jen snad materiál střenek u P1 by mohl být jaksi více plnější, tzv. bytelnější, ale to je jen můj dojem, v pistoli zásobník značený Walther ve stuze, P1 9mm, ročník 6/64, nový nepoužívaný. Dodatečně jsem v jiné prodejně zakoupil další zcela nový a nepoužívaný, značený Walther ve stuze, P 38, ročník 2/62. Pistole značena běžnými přejímacími značkami, zapůsobila na mne velice dobře, nenašel jsem na ní žádné vady, otřepy, nedodělávky, prostě krásná precizní práce, radost pohledět a vzít do ruky.
Pořídil jsem si ji po zralé úvaze a po veškerém nastudování všech pro a proti, čerpaje ze všech možných dostupných informací a záměrně bez vyztužovacího kolíku, neboť jako armádní zbraň by měla něco vydržet. Prošla jako každá jiná zatěžkávacími zkouškami. není možné, aby BW dal do oběhu takový zmetek. Vycházím z toho, že i když je rám ze slitiny, z toho se vycházelo a pokud ji budu krmit běžným střelivem 115/7.5 gramu a ne +P, nebo +P+, a dávat jí běžnou údržbu, tak musí držet. Pokud někdy došlo / viděl jsem i jedno foto, ale opravdu jen to jedno jediné a stále stejné foto na několika recenzích/ k prasknutí rámu, přisuzuji to používáním střeliva se silnějšími tlaky, t.j. ještě starého válečného / bylo ho v SRN ještě stále ve skladech dost a dost/, střeliva s těžšími střelami, u amíků přelaborovaným střelivem nadupaným až co to dá, jak mají ve zvyku, neboť jim běžné hodnoty a tlaky jaksi stále nevyhovují, nebo proste špatně nalaborovaným střelivem vinou chybně zvýšené navážky. a to pak již nikdo nepřizná, že udělal chybu, špatné střelivo a svede to na nedostatečně vyvinutou zbraň. Je možné, že se mýlím a zbraň prostě nesnese zvýšený počet výstřelů, kdy se při instruktážích a školním střeleckém výcviku používá většinou omezený počet zbraní se kterými se roky střelecký výcvik prování a tyto zbraně pak mají za sebou zvýšený počet ran. Ale každá zbraň má svoji životnost, nebo prostě P-1 má tuto slabinu a moc nevydrží, v což nevěřím.
Pistoli jsem se zájmem šel na střelnici vyzkoušet, krmil jsem ji lehkým střelivem ogivál FMJ 115/7.5, originál tovární laborace S/B, subsoniky a podobné komolé kužely jsem ani nezkoušel, neboť to ani P38 neměla ráda a ta je "všežravec". Miřidla čitelná, vyhovující, závora krásně zapracuje a zpětný ráz je tzv. měkký jako po másle, vystříleno 50 ks na 15m, poslední desetiranná položka 3x8 strhnutím na 9 hodin vinou neupravené armádní spouště, chce to potrénovat a zbytek 7 x 10 / pravda její průměr 3 cm/. Žádné závady, zádržky, ani nábojnice do obličeje, zápalka napíchnutá pěkně do středu, tak jak má být.
Závěr:
Krásná líbivá zbraň co lahodí oku, spolehlivá, kvalitní zpracování, dokonce i přesná, udělala na mne ten nejlepší dojem, jsem rád, že jsem neodolal a koupil si ji a za 3.600,- Kč to nebudu víc komentovat !!!!!! Já jsem zatím spokojen. Pár střelců ji také na místě chtělo odzkoušet, hodnotili rovněž kladně.