Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Mám stejný problém se vzduchovkou GAMO Shadow DX cal.5,5mm s puškohledem Nikko Stirling 4-12x50AO Mountmaster.Kachna píše:Nejde o zaostření, ale o nástřel. Mám to úplně rozhozený.
Máš správně nastavenou dioptrickou korekci oka?Peterko78 píše:Na mém Nikku s pevným zvětšením 6x40 jsem taky zjistil, že značení na regulaci paralaxy není správné.
Na 20 metrů není obraz úplně zaostřený při nastavení paralaxy na 25 yardů, těch necelých 50 yardů je ideál...
To je hodně divné, pokud není zaostřeno (obraz je rozmazaný), měla by se vždy projevovat chyba paralaxy!Peterko78 píše:Na mém Nikku s pevným zvětšením 6x40 jsem taky zjistil, že značení na regulaci paralaxy není správné.
Na 20 metrů není obraz úplně zaostřený při nastavení paralaxy na 25 yardů, těch necelých 50 yardů je ideál.
Nicméně nevím čím to je, ale při nastavení paralaxy právě na těch 25 yardů s mírně rozmazaným obrazem a záměrný křížem cestujícím po terči při změně úhlu pohledu, jsem na tom se soustřelem lépe než při nastavení necelých 50 yardů, kde se mi kříž po terči neposouvá při pohledu ze strany ani shora nebo zdola.Vůbec nevím jak je to možné
Otáčením kroužku okuláru se vykompenzuje dioptrická chyba oka střelce pro zaostření záměrného kříže. Ale je otázkou pro odborníky přes optiku, zda se tím neposouvá stupnice pro zaostření cíle?Blažena píše:... já mám to stejné jak on.Sice nosím brýle,(NOVÉ)a pro ostrý obraz tam mám nastaveny skoro -2 dioptrie ...
Dioptrickou korekci mám na minimu, protože brýle nenosím. Asi jsem to minule špatně napsal, ten obraz je ostrý dost, zdá se mi tak trochu "kalný" při nastavení na +- 25 yardů, když střílím na 20 metrů, ale při nastavení paralaxy na 50 yardů je to v cajku. Zkoušel jsem se dívat do optiky na terč vzdálený 20 metrů a točit paralaxou, vzduchovku jsem měl vyváženou na bagu, takže se nehýbala. Při nastavení 25-ti yardů se kříž hýbal, až od necelých 50 yardů se záměrný kříž ustálil. Bohužel jsem však nenašel vysvětlení, proč nastřílím lépe právě při nastavení těch +- 25 yardůkesi píše:Máš správně nastavenou dioptrickou korekci oka?Peterko78 píše: