Jaykee píše:Zdravím!
Jsem amatér, kterého střílení trochu chytlo a tak koukám po něčem lepším, než-li Slavia 630. Chtěl jsem se zeptat, jak moc velký pokrok udělám v případě koupě Haenel-ky, na co bych si měl při koupi dávat "majzla" a co je pravdy na tomto textu: Střelivo se používá 4,40mm, byly to Příbramské olověné broky č. 9, v zelené plechovce, které se již asi nevyrábí a dostupné jsou jen z německa, kdo použije č.10 ráže 4,46mm, z hnědé krabičky, muže se mu zdát, že je slabá a nebo rovnou ucpe brokem hlaveň...to bývá hlavní problém, že to lidi najdou na půdě a nacpou tam broky co měl děda do VZ.47 vojenské vzduchovky...a malér je na světě, oprava stojí jako vzduchovka.
Mockrát děkuji za rady!
A něco jsem našel, třeba to někomu pomůže:
https://www.youtube.com/watch?v=NV5koE8-JQc
Ahoj, táto téma je venovaná Haenel SUHL 312 a to je kaliber 4,5mm, tak ako aj Slávia 630, ktorú si spomínal. Pokrok urobíš ak budeš trénovať

puška nie je všetko. Táto puška je vhodná pre začiatočníka a dá sa kúpiť za prijateľnú cenu

.
Na sútaženie nie je, iba ak tak na amatérske, alebo školské sútaže. Spúšť je na tejto puške veľmi slušná, takže na svoju dobu bola dosť postačujúca ( pevná hlaveň, diopter, bezpečné vkladanie diaboliek ) No rovnaké alebo podobné výsledky dosahovali aj Slávie 630 a 631, záležalo na strelcovi. Výhodou je nastaviteľná botka. Ak ju kúpiš za výhodnú cenu, tak do toho choď. ( 3000 až 4000 CZK je dobrá cena ) Pozor však na opotrebované kusy! Často sú v obehu práve tie, ktoré slúžili v kluboch niekoľkým generáciám.
Výkon tejto vzduchovky je 7,5 J a je určená hlavne na terčovú streľbu. Mne najlepšie sedí JSB MATCH 4,50mm alebo EXACT 4,50mm a gramáž. To však treba vyskúšať na každej puške. Ja som urobil jemné vyladenie výkonu.
Premeral som ju na chrone, mala 160 až 163 m/s s diabolkami JSB Exsact 4,52mm (0,547g). Po dobrej skúsenosti s S 620, kde som menil kožené tesnenie, som sa pustil do rovnakej úpravy aj tu. Dal som vysústružiť kužeľovú podložku, kúpil som tesnenie S 634 a neodolal som ani pružine S 634, lebo som sa dočítal že tam sedí. Po nákupe som zistil, že Haenel má priemer valca len 24mm, tak som sa zľakol, že tam tesnenie nebude sedieť. Pred vložením piestu do valca som musel najprv upraviť nábeh valca a aj štvorcového otvoru vo valci, tak aby tesnenie pri nasúvaní neodstrihlo. Valec a piest som namzal grafitom, nasunul som to bez problému.Začal som skladať a samozrejme som neodolal založiť pružinu S 634. Troška som maturoval pri skladaní, lebo pružina je dosť silná, no za pomoci mojej manželky som to zvládol Pušku som poskladal a na skúšku som vystrelil pár rán. Všetko funguje
Na moje prekvapenie má puška tichší výstrel ako s pôvodným tesnením a pružinou. Dokonca aj menej kope, neviem si to vysvetliť ??? Jedine čo ma trápi je že sa dosť tažko naťahuje a neviem či je na to páka naťahovania stavaná ??