Regulátor tlaku PCP
Moderátoři:GunShop.cz, Moderátoři
Nemá někdo výkres (míry) na výrobu regulátoru hladal jsem a nikde nic prosím pěkně
Re: Regulátor tlaku PCP
To sa neoplati. Vijde ta to viac ako kupit orginal.
mám to jako koníčka na dlouhé zimní večery a dobře vybavenou strojní dílnu
- dalajlamax
- Kontaktovat uživatele:
Regulátor tlaku PCP - ako to funguje
zdar všetci, mám otázku, uvažujem správne? na Vixen 2 (ale asi to platí všeobecne) bola out of box rýchlosť s jumbo heavy cca T20, čo je v poriadku, je to pcp na vysoké výkony, v prípade slugu 1.645g to bude okolo T00 (tipujem) ... problém je, že keď som to stiahol pružinou bicieho kladiva na D70, bežnú priemernú rýchlosť pre jumbo heavy, tak mám nie zrovna ideálnu / vzorovú konzistenciu od cca 240 do 140bar... za roky používania pcp, po praktických skúsenostiach a hlavne po tom čo som (hlavne tu na fóre) čítal, by mal správne nastavený regulátor fungovať tak, že od max tlaku plnenia až po tlak nastavený na regulátore by mala byť rýchlosť plus mínus rovnaká a keď tlak v kartuši klesne POD tlak nastavený na regulátore, rýchlosť by mala KLESAŤ... ja mám ale za posledných pár dní testovania skúsenosť, že od cca 240bar do 140-150bar mám rýchlosť konzistentnú (D70) s nejakými občasnými úchylkami (D60 D65) a potom (okolo 140bar) rýchlosť začne STÚPAŤ až na cca D99+ a až okolo 110bar začne klesať a plynule klesá... predpokladám, že problém je príliš vysoký regulovaný tlak, podľa výrobcu a diskusných fór by to malo byť okolo 130bar+ ... otázka teda je, či uvažujem správne a problémom je vysoký regulovaný tlak, čo je problém ktorý sa dá riešiť vyššou úsťovou rýchlosťou pri jumbo heavy, prípadne použitím ťažších diaboliek / slugov, alebo pre mňa maximálne nepopulárne hrabanie do regulátora... pretože ak by som postupoval podľa toho, ako sa bežne nastavuje úsťovka, teda prítlakom bicej pružiny, dostal by som sa s jumbo heavy fakt asi na T20+ čo je extrémne zbytočné... budem vďačný za každý relevantný príspevok, pokojne sa vyjadrite všetci čo máte podobnú skúsenosť, navyše nie je vylúčené, že to potenciálne môže pomôcť niekomu ďalšiemu, takže ešte raz veľká vďaka, teším sa na diskusiu...
Základný postup nastavenia
Znížte napätie bicej pružiny (hammer spring) na minimum.
Zmerajte rýchlosť strely (fps/m/s) pomocou chronografu. Strieľajte pomaly, ako na strelnici, s odstupom času medzi výstrelmi.
Postupne zvyšujte napätie bicej pružiny a po každom malom nastavení znova merajte rýchlosť strely. Mali by ste vidieť, že sa rýchlosť strely zvyšuje.
Hľadajte bod, kedy sa rýchlosť prestane zvyšovať. Nakoniec dosiahnete bod, kedy ďalšie zvyšovanie napätia bicej pružiny už nezvýši rýchlosť strely, alebo ju dokonca zníži. To znamená, že ste dosiahli maximum výkonu pre dané nastavenie tlaku regulátora.
Optimálne nastavenie bicej pružiny je zvyčajne tesne pod maximálnou rýchlosťou, ktorú ste dosiahli (približne 95-97% maxima).
Ak požadovaná rýchlosť strely nie je dosiahnutá, musíte zmeniť nastavenie tlaku na samotnom regulátore.
Základný postup nastavenia
Znížte napätie bicej pružiny (hammer spring) na minimum.
Zmerajte rýchlosť strely (fps/m/s) pomocou chronografu. Strieľajte pomaly, ako na strelnici, s odstupom času medzi výstrelmi.
Postupne zvyšujte napätie bicej pružiny a po každom malom nastavení znova merajte rýchlosť strely. Mali by ste vidieť, že sa rýchlosť strely zvyšuje.
Hľadajte bod, kedy sa rýchlosť prestane zvyšovať. Nakoniec dosiahnete bod, kedy ďalšie zvyšovanie napätia bicej pružiny už nezvýši rýchlosť strely, alebo ju dokonca zníži. To znamená, že ste dosiahli maximum výkonu pre dané nastavenie tlaku regulátora.
Optimálne nastavenie bicej pružiny je zvyčajne tesne pod maximálnou rýchlosťou, ktorú ste dosiahli (približne 95-97% maxima).
Ak požadovaná rýchlosť strely nie je dosiahnutá, musíte zmeniť nastavenie tlaku na samotnom regulátore.
Podobnou zkušenost jsem měl, když jsem si hrál s nastavením bicí pružiny u SPA M25 a chtěl jsem více výstřelů při nižším výkonu. Při tovarním nastavení regulátoru na 140 bar a předepnutí pružiny skoro na doraz byla konzistence od 250 do cca 140 bar kolem odchylky 2-3 m/s a poté už začala rychlost klesat s každým výstřelem. Když jsem povolil předpětí pružiny pro žádoucí nižší výkon tak od 250 do 140 bar vše fungovalo stejně jako s původním nastavením s jediným rozdílem nižší rychlosti a vyšším počtem výstřelů. Avšak po klesnutí tlaku pod hodnotu regulátoru začala rychlost stoupat a srovnala se někde kolem 120 bar s následným poklesem. V tomto případě je na vině příliš velký tlak pro nastavení bicí pružiny, řešením je buď snížit tlak na regulátoru nebo zvýšit předepnutí bicí pružiny.
„Já jsem ta cesta, pravda a život,“ odpověděl Ježíš. „Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne. Kdybyste mě znali, znali byste i mého Otce.
- dalajlamax
- Kontaktovat uživatele:
ha, takze podobna skusenost, ono to nakoniec vyzera tak, ze sa tomu regulatoru nevyhnem
davno na edgun lelya som to dal, lebo som vedel, kolko otacok regulatora je aka zmena v baroch, tu zatial absolutne netusim ci je jedna cela otocka 10bar alebo 1/4 otacky je 10bar
na webe huma-air som videl regulator pre vixen 1 a bol markovany, no a tam je 10bar dokonca len 1/10 otacky, teda ak dobre vidim... ono samozrejme, ak by som pouzival Altarosove 40grainove, 2.6gramove sustruzene slugy, tak tych 130bar na regu vyuzijem, ak by som sa chcel dostat aspon na D50+
co su minimalne optimalne rychlosti pre slugy, ale tie jumbo heavy su na moje strielanie do 100m absolutne idealne... najvacsi problem je, ze to nastavenie regu je priserne plytvanie vzduchom
naplnit, nastrielat aspon 5-10 ranovy string, potom vypustit, upravit regulator, zasa naplnit, nastrielat a tak dookola az k vytuzenemu nastaveniu
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- dalajlamax
- Kontaktovat uživatele:
takze aby sme to uzavreli, mal som dva dni cas, k 4L 300bar flasi som kupil aj 7L 300bar, k dispozicii 2000+ jumbo heavy a chrono, kedy teda experimentovat s regulatorom ak nie teraz?
cital som co sa dalo, kde sa dalo, pozeral som videa, a nakoniec som usudil, ze som ready... long story short, tri obrazky povedia viac ako akekolvek mnozstvo textu, ale v skratke, s origo nastavenim som pritiahol pruzinu kladiva tak, ze rychlost uz nestupala a potom som ju o kusocek povolil, referencna rychlost T35
a podme experimentovat... docital som sa ze zmeny na regu sa mozu prejavit aj po otoceni o 1/10 otacky, ale aj po otoceni o celu otacku, takze som zvolil stred a pootocil som o 1/2 otacky v smere hodinovych ruciciek a dostal som sa na hodnotu S90
bezva, takze aby sme sa dostali na plus minus D70, musim sa trafit do stredu, alebo skor malinko dolava
takze imbus na cca siestu hodinu, alebo este kusok vlavo a sme na D85
a to uz je cca pozadovana hodnota... nie je to sice dlhe roky pouzivanych D70, ale uz sa mi do toho nechce hrabat, fakt je to vypustit pusku, zmenit nastavenie, napustit pusku, vystrielat aspon 10 ranovy string a zasa dokola, navyse v chairgune mi vychadzaju parametre tak ako chcem... takze sa zasa raz potvrdilo, ze niektore veci su fakt len otazkou experimentovania a je len na vas kolko casu, vzduchu a diaboliek ste ochotni investovat... btw, ked som meral ten posledny string, tak este okolo 100bar tam je tych D85, takze fakt netusim o kolko som ten regulator stiahol z originalu, co by malo byt 130-135bar 
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
kubisakhasisak
Re: Regulátor tlaku PCP - ako to funguje
správně by měla být rychlost konzistentní, ve chvíli kdy to vypadne z regulace (pod tlak nastavený na regulátoru), by se mela rychlost pár ran zvyšovat a pak začít až klesat, to je ideál nastavení pro nejvetší počet ran, takže tvé původní nastavení bylo supr.
- dalajlamax
- Kontaktovat uživatele:
hm, co ja viem, skusenost je taka, ze cim je povolenejsia pruzina kladiva, tym horsia je konzistencia...pokial som neprestavil regulator, tak pruzina bola hooodne povolena, aby som sa dostal z T35 na D70... skoky o 20 uplne pokojne, teraz je tam plus minus 2 rozdiel, par krat dokonca double, navyse v ramci toho co som pocul / cital, standard je, ze po konci regulovaneho tlaku rychlost klesa... mam este taipan veteran .177 a tam mam problem ktory som mal aj tu, nekonzistentny string, kedze pruzina je volna a okolo 130bar zacne rychlost stupat, nie klesat... lenze rozobrat veteran koli regu je oser, to vixen je pohoda...