Příspěvek
od Dav1d » 13 zář 2025 09:22
Multispektrální zaměřovač je lákavá myšlenka a má své výhody. Zejména tu, že s Termo nevidíš, přes co všechno střílíš (drobné větvičky nebo trávu, případně pletivo plotu ve větší vzdálenosti od zaostřeného bodu termo prostě potlačí. IR přísvit to vykreslí líp, můžeš si snadno na balistickém kalkulátoru ověřit, jestli třeba drát pletiva přes které střílíš při stávajícím zaměření mineš. Jenže IR přísvit (jakýkoliv) je vidět. Moje zkušenost je, že po nějaké době se na něj cíl naučí. Dokud mám termo pozorovák, tak je vše OK. Jakmile zapnu přísvit, jak když střelíš do vrabců... Navíc IR přísvit se zase, na rozdíl od terma, od překážek (pletivo, větve) odráží a "osňuje", takže třeba přes pletivo je s ním vidět jen na omezenou vzdálenost, ale s termem vlastně bez omezení.
Děkuji za dobrá výběr.
Předsádku hledám proto, že bych ji chtěl přidat na stávající optiku. Jednak bych pušku mohl nechat v "klasické sestavě" pro běžné použití, a jednak bych mohl tu předsádku (za předpokladu že to nástavec dá nebo si koupím víc nástavců) přehazovat na různých puškách, podle potřeby.
Moje hlavní obava je, že to bude závislé na tom, jak se podaří upnout nástavec. Je to před stávající optickou soustavou, nikoliv za ní, takže malinko se netrefím, a kolem 30 m už to může být znát a posunout bod zásahu. Takže bych chtěl od někoho kdo má zkušenost vědět, jestli se musí po každém nasazení puška zkusit a znova nastřelit, a nebo jestli prstě můžu na pušku nasadit a vědět, že se na těch 20 - 30 m prostě trefím +/- 3 mm, bez dalšího zkoušení, jako teď, a po střelbě zase sundat a uklidit...