vaše sbírky náboju
Moderátoři:GunShop.cz, Moderátoři
Pro dnesel jsem vybral britsky experimentalni naboj vyrobeny v jedine serii v r. 1969...vznikl stazenim naboje .280/30 Brit. Enfield EM-2. Pro porovnani uvadim tento (vcelku bezny) naboj z pocatku vyroby v hlinikove aloxovane nabojnici, ktery je k videni tez velmi zridka. Ty cervene puntiky na dne znaci ruzne laborace prachu v ramci zkousek utocne pusky EM-2. Tech 6.25 se dochovalo velmi omezene mnozstvi.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Re: vaše sbírky náboju
Každý máme svůj názor a svoji pravdu. Vy věštíte z fotek a já to nebudu komentovat. V jiném sporu jste označil všechny své oponenty, i přes pádné argumenty, za lidi kteří tomu nerozumí a svůj omyl jste nepřiznal, tak proč diskutovat?
Pomineme-li emoce, dosli jsme k nasledujicim zaverum: 7mm Nambu - fake; 11mm Murata - fake; 14mm Wanzel - chybne urcen, vydavan za neco jineho. Ve veci drevaku 7.92x33 – resili jsme to pred casem i s kolegy z ECRA/IAA, tento vytvor byl shodne oznacen za falzum a tudiz mezi sberateli bezcenny. O jinem sporu nevim.
Otocime list a budem se venovat tovarnim laboracim naboju bez "pridane hodnoty domacich kutilu" - treba do pocatku kulometnych naboju s centralnim zapalem - .450 Gatling mod. 1874 (.450-85-480 Gatling) a jeho laboracni varianta s corditem .450 Gatling mod. 1890.
Otocime list a budem se venovat tovarnim laboracim naboju bez "pridane hodnoty domacich kutilu" - treba do pocatku kulometnych naboju s centralnim zapalem - .450 Gatling mod. 1874 (.450-85-480 Gatling) a jeho laboracni varianta s corditem .450 Gatling mod. 1890.
Když zde byla řeč o německých nábojích s dřevěnou střelou přidám výmetné náboje 7,92x94 pro puškový granát.
Bohužel ta mosazná není moc pěkná. Třeba časem seženu jinou.
Bohužel ta mosazná není moc pěkná. Třeba časem seženu jinou.
Omlouvám se za poslední fotku dna, ale nejde mi nahrát tak, aby se rovnou zobrazila je nutné ji rozkliknout.
Tak zase trocha starych dobrych DWM-ek.
Naboj 7.65 Parabellum (Luger) neni treba predstavovat - byl vyraben zpocatku se strelou ve tvaru komoleho kuzele, pozdeji se strelou ogivalni. Kod DWM 471A - byl pouzivan pro karabinovou variantu naboje (se zvysenym vykonem). Nabojnice byla zpocatku chemicky cernena, pozdeji se od teto upravy upustilo a naboj identifikovatelny pouze podle pridaneho "A"cka.
Posledni naboj je tez produkt DWM, od 7.65 Para se lisi vyse posaznym krckem a byl pouzivan v experimentalni pistoli Glisenti mod. 1906; armada tuto zbran neakceptovala a naboj upadl v zapomneni. Stal se tak "snem" sberatelu naboju a je velmi vzacny. Naboj je bez razby a pochazi z krabicky s oznacenim viz priloha. DWM 471C v cele sve krase.
Naboj 7.65 Parabellum (Luger) neni treba predstavovat - byl vyraben zpocatku se strelou ve tvaru komoleho kuzele, pozdeji se strelou ogivalni. Kod DWM 471A - byl pouzivan pro karabinovou variantu naboje (se zvysenym vykonem). Nabojnice byla zpocatku chemicky cernena, pozdeji se od teto upravy upustilo a naboj identifikovatelny pouze podle pridaneho "A"cka.
Posledni naboj je tez produkt DWM, od 7.65 Para se lisi vyse posaznym krckem a byl pouzivan v experimentalni pistoli Glisenti mod. 1906; armada tuto zbran neakceptovala a naboj upadl v zapomneni. Stal se tak "snem" sberatelu naboju a je velmi vzacny. Naboj je bez razby a pochazi z krabicky s oznacenim viz priloha. DWM 471C v cele sve krase.
...v ramci akvizice jedne zahranicni sbirky jsem nedavno ziskal jeste jeden tento naboj (7.65 G.) - pokud by mel o nej nekdo zajem, necht se mi ozve do PM. Nebranim se nejake zajimave vymene.
Tvrzení kolegy o falzech nechám bez komentáře, ať to konzultoval s kým chtěl, k ničemu bychom se nedopracovali. Trochu ale rozvedu jeho zdrcující kritiku mých nábojů 7,92x33, bez emocí, jenom fakta vase-sbirky-naboju-t4521-840.html 1) Kolega netušil, že v roce 1942 firma Polte používala k výrobě těchto nábojů běžné nábojnice 7,92x57 a označil úzkou vytahovací drážku za důkaz podvrhu. Nábojnice byly použity ze zakázky č. 260033 a měly běžné označení aux 7,9 2 42. 2) Kolega netušil, že po 17.4.1942 pro realizaci testů byly firmě Polte dodávány nebarvené střely a tyto střely označil jako důkaz podvrhu. 3) Kolega netušil, že střela mého náboje z r. 1942 tvarem přesně odpovídá výkresu č. 7,9P-10a dodanému subdodavateli f. Böhme před 1.6.1942 a tvar střely označil jako důkaz podvrhu. 4) Kolega netušil, že náboj z r.1944 je testovací náboj pro vystřelování puškových granátů a barvu střely označil jako důkaz podvrhu. Oba náboje odpovídají i váhou a několik notorických přebíječů zjistilo, že se nejedná o přidanou hodnotu domácích kutilů. Z výše uvedeného vyplývá, že i kdyby šlo o podvrhy, tak případný falzifikátor má v tomto směru větší znalosti než kritik. Autorem článku v časopise Společnosti pro studium nábojů (1/2016 str. 22), kde si lze uvedená fakta ověřit, je dlouholetý sběratel, předseda zmíněné Společnosti a soudní znalec v oboru zbraní a střeliva.
Nu což vraťme se k prezentaci nábojů. Na fotce je anglický náboj 321 Greener , nejčastěji uváděný rok vzniku je 1927. Náboj vznikl úpravou nábojnice 450 NE 3 ¼“ a vyráběl se jako běžný náboj s jednou střelou, nebo jako v tomto případě se třemi střelami. Tři prolisy po obvodě prodlouženého krčku fixovaly uvnitř dvě zbývající střely. Náboj se nijak neprosadil a vyráběl se jen krátce.
Nu což vraťme se k prezentaci nábojů. Na fotce je anglický náboj 321 Greener , nejčastěji uváděný rok vzniku je 1927. Náboj vznikl úpravou nábojnice 450 NE 3 ¼“ a vyráběl se jako běžný náboj s jednou střelou, nebo jako v tomto případě se třemi střelami. Tři prolisy po obvodě prodlouženého krčku fixovaly uvnitř dvě zbývající střely. Náboj se nijak neprosadil a vyráběl se jen krátce.
K prohlasenim opirajici se o svedectvi notorickych prebijecu a jinych vsem dobre znamych garazovych bastlitelu neni co dodat. Mozna jen to, ze je s podivem, ze za poslednich 72 let od valky se dochovalo par kusu drevaku vyrobenych ve Vlasimi (mnohe z nich v ne prilis dobrem stavu)- a to se jednalo o seriovou vyrobu. A zcista jasna se objevi kusy nemecke, v 1A stavu z armadnich zkousek z r. 1942 ...a to vcetne vykresu a laboracnich tabulek... 
Kazdopadne kolegy z ECRA a IAA jsem informoval o techto vasich podnikatelskych aktivitach a jedine co si jejich vyrobou/distribuci muzete vykoledovat je odmitnuti ucasti na mezinarodnich burzach.
…a pro Glocka1719 a ostatni, co by radi videli jak vypada dno .321 Greener Multiball

Kazdopadne kolegy z ECRA a IAA jsem informoval o techto vasich podnikatelskych aktivitach a jedine co si jejich vyrobou/distribuci muzete vykoledovat je odmitnuti ucasti na mezinarodnich burzach.
…a pro Glocka1719 a ostatni, co by radi videli jak vypada dno .321 Greener Multiball
Když jsme u těch dřeváků, tak bych přidal jeden dřevák polské výroby v ráží 7,92x107. Spára zápalky je lakována modře na rozdíl od ostré kde je lakování zelené a má typicke zavření pro dřevák - oble. Nikoli zakrimpované kleštinou.
Těchto nábojů je poskromnu - spíše se objevují ostré. Jsou buď v polském provedení nebo německém, které je mnohem vzácnější. Bohužel vlastním jen kopanou nábojnici s P kodem P490
ale to jsem jedn odbočil .
Těchto nábojů je poskromnu - spíše se objevují ostré. Jsou buď v polském provedení nebo německém, které je mnohem vzácnější. Bohužel vlastním jen kopanou nábojnici s P kodem P490
ale to jsem jedn odbočil .
Hm, nikdy jsem nic podobného nevyráběl a nikdy ani nedistribuoval, čili z Vaší strany jenom další lež. Tvrzení bez důkazů je blábol. To dno 321 Greenera je opravdu, ale opravdu úžasné.
Naboj vyvinuty koncem predminuleho stoleti pro potreby US namornictva, zaveden do vyzbroje v letech 1895-1897...svoji balistikou predbehl znacne svoji dobu, bohuzel v te dobe jeste neexistoval vhodny prach. Armada ho zavrhla, ale poslouzil pro lovecke ucely, kde byl pouzivan az do WW2.
Tenhle náboj, 52 Billinghurst & Requa, je z doby (kol. 1860) kdy ne všechny náboje byly úplně jednotné. Náboj má jenom zátravku, zápalka se používala zvlášť. V tomhle případě je fotografie dna opodstatněná, i když na něm není žádná ražba.
Trabi fun, k vašemu příspěvku z 15.8. t.r. Aby si mohli všichni přečíst výše zmíněný článek o nábojích 7,92x33 dávám na něj odkaz http://bibros.rajce.idnes.cz/nastenka/ Dál se podivuji vaší opovážlivosti s jakou urážíte a napadáte lidi, které jste v životě neviděl, vypovídá to cosi o vašem charakteru. Jestli nemáte vy nebo vaši známí některý náboj, neznamená to, že neexistuje. Ty bubáky o informování pánů z ECRA si račte vetknout za klobouk, vaše lživé prohlášení by určitě nestačilo. Pokud budete pokračovat kdekoli v šíření pomluv a lží o mně, budu se bránit jinde a jinak, takže si rozmyslete co budete o mně psát.