vaše sbírky náboju
Moderátoři:GunShop.cz, Moderátoři
Naboj, ktery vznikl v Americe v roce 1879 prodlouzenim vojenskeho naboje 50-70 Gov't. Nebyl prilis popularni a byl vyraben pouze cca do WW1. Vyraben v USA a omezene I v Anglii. Casne provedeni na predchozi strance (vyrobce WRA Co.), ale jeste bez razby...identifikovatelne dle kryte expanze s vyrazenyn "X"; dalsi 2 naboje jiz jsou s razbou. Jeste jedno WRAcko a Eley-ka. UMC bohuzel nemam - pokud nekdo ma ve sbirce - sem s nim.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
		Re: vaše sbírky náboju
Kdyz uz jsem zabrousil do starych americkych razi pro legendarni Winchester Mod. 1876 - mel bych zminit puvodni razi pro kterou byla tato puska komorovana. Naboj .45-75 Winchester byl uveden na trh v roce 1876 (spolu s Mod. 1876 flintou) a byl vyraben temer 60 let. Tato raze/puska mod. 1876 byla zarazena tez do vyzbroje kanadske jizdni policie, pouzivala ji v letech 1881-1903. Puska byla vyvazena do Evropy o cemz svedci vyroba tohoto naboje i na starem kontinente. Obdobne jako o u naboje .50-95 Winchester, ktery byl v Evrope oznacovan jen jako .50 Winchester; je tomu i u naboje .45-75 Winchester - jednoduse .45 Winchester.
Prijemne a klidne  proziti svatku vanocnich!  

Puskarskeho mistra Johanna Peterlonga asi nemusim predstavovat, jeho innsbrucka dilna je znama po celem svete velmi kvalitnimi vyrobky. S jeho pricinenim vznikla rada naboju, ktere pro nej vyrabel Hirtenberger a G.Roth / Povazke Strojarne. Jednim z nich je 8x59R Peterlongo. Tyto naboje jsou dnes vyhledavanym sberatelskym artiklem. 
... stastny novy rok 2017!
... stastny novy rok 2017!
No ona zase taková řada nábojů to nebyla. Další náboje Peterlongo, pokud vím, jsou 9x71, vzácnější 9x71 R a 8x71. Dva posledně jmenované jsem vyfotil.
Krásný a vzácný exemplář, ale bohužel je tento náboj 9x71R Peterlongo znehodnocený - prázdný s vyndavací střelou. Já i Trabifun jsme ho panu Poláchovi vrátili , jelikož je v tomto stavu pro pokročilé sběratele bezcenný. To ale jistě víte sám.
Kdyz uz jsem si tu radu zacal, tak ji doplnim o zbyle 3 raze (nez nastane nic nerikajici flame o zarucenem puvodu a originalite   ).
).
 ).
).Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
...rantlovou devitku od p. Polacha jsem pred lety tez koupil, ale nabojnice nesla stopy po vystrelu; pouze s novou berdanovou zapalkou, naboj byl prazdny a z jedne strany zkorodovana strela drzela v krcku pouze lepidlem. Po dohode s p. Polachem mi vratil penize. Vsechny mnou uvedene "Peterlongovy" naboje jsou dobove originaly v 1A stavu a pochazeji z nekolika zahranicnich sbirek.
Pro pokročilé pány vševědy trabi fun a krteček: Náboj nemám od p. Polácha, nábojnice je netknutá a pokud se něčemu podobá je to možné, ale váš ničím nepodložený názor mně nezajímá. Pokud toužíte po zablokování tohoto tématu, klidně pokračujte, viz Střelectví.
Bibros , nejlepší bude vzít náboj pomalu s ním otáčet  , udělat video a vložit sem například pomocí youtube. Není nic lehčího.Tím se okamžitě vyhneme všem spekulacím.
Štěstí přeje připraveným.
Tak zase troche vojenskych, cernoprachych, papiraku...10.6 Russian Berdan zavedeny do vyzbroje v r. 1868. Prvni 3 jsou bezne naboje od ruznych vyrobcu, za zminku stoji posledni exemplar, ktery byl byl vyroben v pocatcich vyroby naboju u Winchestera - jeste nez zacal vyrabet naboje s razbou. Krome dna naboje, ktere je typicke spis pro DWM - obla spodni cast, ostra horni hrana rantlu, tak papirovy limec je stocen obracene nez je u techto naboju bezne. Potvrzeno materialy od PetedeCoux (USA) - tez ma jeden ve sbirce.
Kdyz jsme zde nedavno zminovali vyvoj .22(5.6mm) naboju z puvodni cernoprache .22 WCF opomenuli jsme jeste jeden naboj, vznikl v Belgii v roce 1899 a byl vyraben u SFM ve Francii. Krome vetsinou se vyskytujiciho se celoplaste, byl vyraben i v provedeni s poloplastovou strelou se zajimavym tvarem. Vyroba byla ukoncena v prubehu 1.sv.valky. U obou naboju je razba totozna.
Delal jsem poradek ve svych .58...a jsou to vcelku zajimave knedliky  ...zacnu opet razbami(dny) tech mene zajimavych...
 ...zacnu opet razbami(dny) tech mene zajimavych...
 ...zacnu opet razbami(dny) tech mene zajimavych...
 ...zacnu opet razbami(dny) tech mene zajimavych...Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.