Třiatřicetiletý sběratel zbraní a německých militárií z 2. světové války se na internetu pokusil prodat dva funkční německé samopaly vzor 40 z roku 1943. Věděl, že se jedná o zbraně typu A, které nesmí bez povolení mimo vybraných profesí nikdo vlastnit a pro veřejnost včetně sběratelů se zbrojním pasem jsou zakázané. Za nedovolené ozbrojování nyní muži hrozí až pět let vězení.

„Na prodej zbraní nás upozornili kolegové z Prahy, kteří inzerát nabízející tuto zbraň zachytili na jednom z internetových serverů, kde se se zbraněmi a válečnými artefakty obchoduje,“ uvedl kriminalista Pavel Kříž.
Policisté, kteří netušili, kdo za prodejem stojí, se na akci, jež se uskutečnila ve čtvrtek dopoledne, důkladně připravili. S prodávajícím se spojili a domluvili si místo obchodní schůzky u hypermarketu Globus v severní části Brna.
Cenu z původně požadovaných 79 tisíc korun usmlouvali kvůli větší věrohodnosti na 77 000. Sběratel, který přišel na schůzku ozbrojen legálně drženou německou válečnou pistolí, se při zatčení nebránil. Doma v nedaleké obci Kuřim pak vydal další již legálně držené zbraně, kterých má celkem 13. O ty s největší pravděpodobností výrokem soudu přijde stejně jako o oprávnění k nim.
Samopaly, které jsou podle znalců v bezvadném funkčním stavu a navíc jsou složeny oba z kompletních dílů stejné výrobní série, půjdou nyní na balistické zkoušky kvůli zjištění, zda s nimi nebyl spáchán trestný čin. Zbraně by zřejmě sběratel ještě dráže prodal na německém trhu, anebo v podsvětí, kde by o ně - pokud by je „nekoupila“ policie, byl také zcela jistě mimořádný zájem.

to je skoda takove krasne MP40 kdybych vedel ze je prodava tak je koupim jeste pred policajtama, ted budou reznout nekde ve sklade
 to je skoda takove krasne MP40 kdybych vedel ze je prodava tak je koupim jeste pred policajtama, ted budou reznout nekde ve sklade  

Nemohl jsem si pomoct, když jsem to četl, nejspíš jde jen o "přepsání se".
 Nemohl jsem si pomoct, když jsem to četl, nejspíš jde jen o "přepsání se".