va?e sb?rky n?boju
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Pufik: je to BDŠ iniciátor dýmovnic na tanku.Velikost asi jako 60 soudek.Jsou varianty pro mechanický i elektrický odpal.V podstatě krátká světlice která zapálí dýmovou slož.
Re: vaše sbírky náboju
BDŠ 5 a BDŠ 15 číslovka = doba činnosti v minutách
Tentokrát jsem vybral vzorek několika nábojů s okrajovým zápalem v ráži 22. Samozřejmě jich existuje víc druhů a provedení, ale tohle není encyklopedie.
1) 22 Short
2) 22 Long
3) 22 Long Rifle gumová střela
4) 22 Long Rifle se stopovkou
5) 22 Long Rifle ocelová nábojnice
6) 22 Long Rifle hromadná střela
7) 22 Winchester Auto
22 Extra Long
9) 22 Winchester
10) 22 Winchester Magnum
11) 22 Winchester Magnum hromadná střela
1) 22 Short
2) 22 Long
3) 22 Long Rifle gumová střela
4) 22 Long Rifle se stopovkou
5) 22 Long Rifle ocelová nábojnice
6) 22 Long Rifle hromadná střela
7) 22 Winchester Auto

9) 22 Winchester
10) 22 Winchester Magnum
11) 22 Winchester Magnum hromadná střela
Tak tentokrát z hlediska nábojů do dávné historie. Jelikož armády chtěly jít s dobou, ale co nejlevněji, tak některé transformovaly své předovky na jednotný náboj. Tři takové náboje jsem vyfotil a zleva to jsou:
Francouzský 18mm Tabatiére 1867
Švýcarský 18mm Milbank Amsler s okr. zápalem 1868
15,24 Krnka kdy S. Krnka transformoval předovku pro Ruskou carskou armádu včetně vývoje náboje 1869
Francouzský 18mm Tabatiére 1867
Švýcarský 18mm Milbank Amsler s okr. zápalem 1868
15,24 Krnka kdy S. Krnka transformoval předovku pro Ruskou carskou armádu včetně vývoje náboje 1869
Dobrý den přeji, našel jsem tuto nábojnici s okrajovým zápalem, průměr nábojnice u dna (nikoliv dna) je díky zmáčknutí dvojí, 15mm a 16,5mm. Délka je 32mm. Nevím, jestli není nějak zkrácená, díky sešlápnutí to nejde poznat. Dělá dojem nezkrácené. Hledal jsem kde se dalo a nejsem schopen nic zjistit. Rád bych věděl jaká je to ráže, do jaké zbraně se používala a kdo je výrobce. Případně i období, kdy byla vyrobena. Snažil jsem se vložit snímek dna pořízený mikroskopem, který je kvalitnější, ale má příponu,se kterou to tady neberou. Vím, že jsou zde znalci, tak bych prosil o vyjádření. Díky.
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
Skoro jistě se jedná o puškový RU náboj 14mm Wänzel m. 67, výrobce H.D.Schmit Vídeň. Černoprachý náboj, střela 405 m/sec
souhlas. Víc otisků úderníku není nic divného, použité nábojnice byly na střelnici sbírány a pro cvičnou střelbu opět továrně přebíjeny. Pro případ války se počítalo s náboji zcela novými, protože použité se musely vkládat do komory tak, aby úderník dopadl na jiné místo než minule, kteroužto operaci bylo záhodno ve válečném úsilí vypustit.
http://www.kk8lir.com
Pořádná bouchačka je z oceli, dřeva a maximálně trocha mosazi.
Pořádná bouchačka je z oceli, dřeva a maximálně trocha mosazi.
Pardon, ale přebíjelo se přímo u útvarů, nikoli továrně.
Tak to s tím přebíjením mě nenapadlo, přemýšlel jsem, co je to za otisky na okraji dna, kromě zřetelného - jak mi teď došlo, posledního úderu, který je prohloubený. Ty původní se po přebití zřejmě vyfoukly zpět a tak vypadají tak mělce. Na místě, kde jsem nábojnici našel, byla kdysi opravdu střelnice, protože jsem tam našel i RU knoflík z uniformy a jiné nábojnice z pozdější doby-z Manlicherů.
Děkuji moc za fundované a rychlé odpovědi, vůbec jsem netušil, že přebíjení se dělalo i u nábojů s okrajovým zápalem. Zase jsem o něco chytřejší. Ještě jednou díky.
Děkuji moc za fundované a rychlé odpovědi, vůbec jsem netušil, že přebíjení se dělalo i u nábojů s okrajovým zápalem. Zase jsem o něco chytřejší. Ještě jednou díky.
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
Tohle je jediná ráže s okrajovým zápalem u které se ví o přebíjení. Stopy po úderníku nejsou vyrovnané tlakem plynů při výstřelu, ale na vyrovnání dna nábojnice existovala specální kovadlinka.
Vybral jsem pár vojenských nábojů z doby, kdy se ještě vojáčkům nedostal do pazourů bezdýmný prach. Jinak všem přeju pohodové Vánoce, bujarého silvestra a příští rok všechny trefy do černého.
1) Dánský Remington 1867/96
2) Brazilský Comblain 1874
3) 45-70 Govt. 1873
4) Ruský Berdan 1868
5) RU Mannlicher 1877
6) Turecký Peabody 1874
1) Dánský Remington 1867/96
2) Brazilský Comblain 1874
3) 45-70 Govt. 1873
4) Ruský Berdan 1868
5) RU Mannlicher 1877
6) Turecký Peabody 1874
-
Taky tady mám pár krabiček, mimo zápalek všechny plné, ale místa nemaje, půjdou do světa
Ještě pár zajímavostí, 7,62x45, 22 Long Rifle se stopovkou výroba SB, 22 Long (není to Long Rifle) výroba SB.