lachtan: Ježíši Kriste jak má někdo poznat náboj, když vedle něj položíš baterku. Pokud je tam napsáno JR 9,3x82R, tak je to 9,3x82R, pokud tam není přímo vyznačená ráže jak mám poznat délku nábojnice a průměr střely (8x57 J (JR) = 8,09, 8x57 JS (JRS)= 8,22). Je ti doufám jasný, že rozdíl 0,13mm nepoznáš bez měření ani když budeš mít náboje v ruce. Takže už po stopadesátý: Pro identifikaci náboje je potřeba měřit s přesností min. na 0,1 mm (Digitální šupléra stojí kolem 300)
1) Průměr dna nábojnice
2) Průměr nábojnice těsně nad dnem
3) Délku nábojnice
4) Průměr střely těsně u nábojnice
Pokud není fotka je potřeba znát tvar nábojnice (lahvičková, kuželová, válcová, s nákružkem....) a pokud má nějaké dnové značení tak taky to. Tyhle údaje stačí k identifikaci naprosté většiny nábojů, ale ne všech.
Teď k tvým fotkám. První identifikoval duffi správně. Druhý náboj je nějaký náboj s okrajem a pokud je to 8x57 R (RS) tak tedy není do kulometu. Náboj v r. 1930 vyrobily Československé muniční a kovodělné závody a.s.Bratislava. Pokud se u pušek m.88 zvětšoval vývrt, šlo o jednotlivé případy z dílen malých puškařů, armáda dostala nové pušky (gew. 98).
Další náboj vyrobila firma Georg Roth, Vídeň nebo Bratislava víc nelze odpovědně určit, viz výše. Poslední je lovecký náboj 9,3x82 R Nimrod vyrobený v Bratislavě mezi roky 1928 - 34, 709 je katalogové číslo náboje převzaté od původní firmy GR.
Na finále jsem si nechal fotku na které ukážu jak je to s identifikací podle libovolného předmětu.
Kdo správně určí oba náboje, je mistr světa a já zajedu kamkoli v Česku abych se mu osobně poklonil a chodil si k němu pro rady.