Příspěvek
od malyLibor » 08 bře 2016 01:12
Velice zajímavé téma... Taky řeším totéž - koupi zbraně na nošení a obranu, se kterou bych mohl trénovat obrannou střelbu a především v případě nutnosti ubránit život svůj a svých blízkých. Můj požadavek je, aby zbraň byla spolehlivá, aby dokázala zastavit útočníka, případně i skupinu útočníků, aby se dobře nosila a aby byla tréninková střelba s ní na střelnici i finančně únosná. A jelikož nejsem zrovna boháč, stanovil jsem si cenu zbraně kolem 15.000,-Kč, strop 20.000,-Kč. Tyto mé požadavky mne přivedly k podobnému výběru zbraní, jako je v nadpisu tohoto vlákna.
Jak zatím probíhal můj výběr. Původně jsem byl přesvědčen, že se budu rozhodovat mezi ČZ P-07 a P-09, po dvojí zkušenosti se zaměstnankyní v jejich podnikové prodejně v UB však jsem nabyl dojmu, že tudy cesta nevede. Tento dojem pak už jen utvrdilo, co jsem četl různě ve fórech. Protipólem ČZ byl Glock. Četl jsem o zajímavé historii firmy, o kvalitě starších zbraní... ale jako spoustu dalších mne odradil jejich vzhled. Vím, vzhled není důležitý pro nástroj, jenž má sloužit k záchraně života mého a mých blízkých, ale rozhlížel jsem se dále. Od Glocka jsem se dostal k různým dalším plastovým zbraním firem z německy mluvících zemí a USA, ale na těch mne nezaujalo nic krom toho, jak výrazně byly dražší oproti Glocku, aniž by v čemkoliv byly lepší.
Pak jsem ale narazil na zbraně Springfield XDM. Americká zbrojovka Springfield, která na trhu v USA úspěšně konkuruje Glocku, a přitom ceny jejích na pohled pěkných pistolí jsou pro občana Česka velmi zajímavé? Zapátral jsem, pochopil jsem... a přesto XDM zůstává mezi mými nejžhavějšími favority. Model XDM 4,5" mne zaujal skutečně velice a jedinou jeho nevýhodu vidím ve velikosti. Tuto nevýhodu už ale nemá XDM-9 compact 3,8". Na tom se mi líbí navíc to, že jej zřejmě bude snadné nosit, neboť jeho velikost je opravdu kompaktní, přesto však může mít v zásobníku 13 nábojů a v dalším zásobníku dokonce 19, přižemž tento druhý zásobník spolu s botkou umožňuje plnohodnotný úchop zbraně s takřka 10cm dlouhou hlavní. Bohužel, tuto pistoli jsem neměl zatím možnost si osahat, neboť byly v Česku vyprodány. Proto by mne zajímala zkušenost případného majitele. A zajímala by mne zkušenost majitele jakéhokoliv modelu XDM, jak jsou na tom s vybíravostí na střelivo a se spolehlivostí. Zatím jsem o nich bohužel nezískal moc referencí, takže se mi hůř odhodlává jít do sice pěkné pistole za slušnou cenu, která za mořem slaví velké prodejní úspěchy, ale nevím mnoho o její spolehlivosti a možnosti servisu v Česku, což především s ohledem na její poněkud komplikovanější až přepojistkovanou konstrukci bude určitě v rozhodování hrát taky určitý význam.
Při dalším hledání jsem se však dostal k velmi zajímavé slovenské firmě Grand Power. Zde mne velice zaujala zajímavá koncepce zbraně, hodně dobré reference i recenze na netu na její kultivované chování při střelbě. Nejvíc na mne však zapůsobily zkušenosti majitelů zbraní s přístupem firmy k servisu a péči o zákazníky, který je nejen v oboru zbraní naprosto unikátní. Musím říct, že o této zbrani se opravdu hodně píše, a to většinou hodně kladně. V poslední době se sice na mnoha fórech vyskytly i negativní reakce, ale vypozoroval jsem, že asi tak 90% těchto negativních reakcí šíří 3-4 lidé, kteří jsou však mimořádně aktivní ve všemožných fórech, které se jakkoliv dotýkají zbraní této firmy. Na člověka, který si toto neuvědomí, to může kolikrát působit, že zbraně GP jsou poruchové, velmi náročné na údržbu, nepřesné a celkově nic moc... což pravděpodobně nebude až tak zcela pravda.
V tuto chvíli je to tedy se mnou tak, že ve hře jsou u mne tři značky v tomto pořadí 1. GP, pro který nejvíce mluví skvělý servis, 2. XDM, které má na svou velikost naprosto nepřekonatelnou kapacitu, a 3. sice děsně škaredý Glock, pro který ale mluví obrovské množství kvalitně vyrobených kusů. Tady bych ale zřejmě šel do 19 nebo 17 třetí generace, kde se ještě neprojevovaly problémy se zhoršující se kvalitou, a rozhodně bych si nechal poladit spoušť - což by ale zrovna u této značky neměl díky její rozšířenosti být žádný problém. Kromě velké rozšířenosti a díky tomu veliké šíři různého příslušenství mluví pro Glock taky jeho naprostá lhostejnost ke kvalitě střeliva včetně přebíjenek.
Rozhodovat se tedy bude asi až na střelnici, podle toho, která zbraň se mi bude nejlépe držet a také nosit. Ale moc by mi pomohlo, kdybych se více dozvěděl, jak jsou na tom s náročností na střelivo pistole GP a především XDM, o kterých v tomto ohledu nevím zatím nic moc... ale budu i sám ještě pátrat po zkušenostech v dalších vláknech a fórech.
Omlouvám se za délku příspěvku. Jeho sepisováním jsem si tak nějak sám ujasňoval své myšlenky a priority... a zjistil jsem, že to ještě pořád sám nemám zcela rozhodnuté a že to ještě bude boj, než si koupím pořádnou obrannou pistoli.
Všichni chtějí vaše dobro. Nenechte si ho tedy od nikoho vzít.