Too Langleri: Ano plně s Vámi souhlasím, jaksi jsem opoměl v zadání ten les apodobně. To už je ale téměř nesplnitelné zadání, tedy v rozumných cenových kategoriích, pokud bych chtěl univerzál na turistiku=rozměry, hmotnost-versus les, večer, noc,ráno, lov nepočítám=kvalita obrazu za ztížených světelných podmínek.
BlueL: asi Vás zklamu, ale nemohu se vyjádřit ani k jednomu, protože jsem ani jeden z nich nedržel v ruce a nekoukal jím ani na prodejně, ani před prodejnou, natož za ztížených světelných podmínek. Jediné co mohu doporučit, je vyhlédnout si krám a ozkoušet oba dva a ten, který Vám bude lépe sedět, ten koupit. Ono nejde jen o obraz a TTD, ale např. jste neuvedl, zda nosíte brýle apod. Jde i o to, jak Vám sednou očnice, jejich úprava, rozteče atd vzhledem ke koukatelnosti obrazu a potřeby přesného nasazení o oku-viz omýlané téma u puškohledů.
Další věcí jsou i závěsy, u některých dalekohledů způsobují nepříjemné přetáčení kolem svislé osy při zavěšení na krku, pak i chod zaostřování a jeho ergonomie, úprava povrchu vzhledem k předpokládanému používání a odkládání, obal (cestovní) a jeho systém upevnění-má/nemá/jaký? Je toho povícero a myslím, že občas je lépe slevit z některých nároků ve prospěch jiných věcí. Hlavně v dnešní době nelze dát na papírová data uváděná prodejci nebo výrobci, tedy s výjimkou renomovaných značek. U těch se může stát, že TTD jsou papírově slabší, ale reál je nesrovnatelně lepší, často o rozdíl tříd.
PS: univerzál opravdu neexistuje, tak jako v jiných artiklech, jako je například digitální fotoaparát, tak puškohled, tak automobil, aj aj....
Přeji hodně štěstí a šťastnou ruku. Jestli mohu doporučit, tak nekupujte přes internet, u těchto věcí jsem z toho už vyrotl. Pokud přesně nevíte jaký, tak jedině kamenný krám.