UMAREX - 850 AirMagnum

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
duffioso

Příspěvek od duffioso » 07 říj 2009 08:25

Je zajimave,ze u ostrych pusek se kvuli presnosti vyzaduje volne plovouci hlaven a kmit je vlastne vyzadovan a u vzduchovek se hlaven vselijak fixuje.A to ten kmit treba u .308W je nesrovnatelne vetsi.

RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSCharlie » 07 říj 2009 09:02

duffioso píše:Je zajimave,ze u ostrych pusek se kvuli presnosti vyzaduje volne plovouci hlaven a kmit je vlastne vyzadovan a u vzduchovek se hlaven vselijak fixuje.A to ten kmit treba u .308W je nesrovnatelne vetsi.
Nechci do toho moc vrtat, ale jak jsi na tuto zajímavou teorii přišel ??

Ptám se proto, že mám vysokou školu v oboru konstrukcí zbraní a munice, ale toto slyším poprvé..:cry:
Prosím zkus to trochu rozvézt, možná bych se mohl a to nejenom já, poučit.

To co tvrdí "bhurt" je sice pravda, ale platí to pouze pro rychlopalné automatické zbraně malých ráží.
Láda XX

Příspěvek od Láda XX » 07 říj 2009 12:57

Zdravím,chlapy nevíte jestli u Airmagnum 850 Clasic s dřevěnou pažbou se da ten zásobník na bombičky taky vyšroubovat,nebo je tam nastálo,,jde mi o to že si chci taky toto pušku koupit ale líbí se mi víc dřevěná pažba a přemýšlím jestli by po úpravě pažby se dala našrobovat vsuvka z Drulovu a používat tak jenom kyvety,jestli máte někdo s tímto skušenosti tak poradte,Hunter jsem zavrhl protože tam se toho moc asi upravit vzhledem k jeho pažbě moc neda.Díky
duffioso

Příspěvek od duffioso » 07 říj 2009 14:25

VSCharlie:Neni to teorie,ale praxe.Jiste jsi uz slysel o Beddingu.Cili presnem odlitku systemu zbrane z epoxidu,nebo i jinych materialu,nekdy se pridavaji i pilire z kovu,treba duralu,pak je to pillar bedding.Tim pevne zafixujes spousteci mechanismus v pazbe a zabranis tim nezadoucim otresum a vulim.Nasledne se upravuje predpazbi,nebo se dela nova pazba,ktera se v zadnem miste nedotkne hlavne,aby nenarusovala jeji prirozeny kmit.Pokud totiz prirozeny kmit nekde narusis,tak tim rozhodis prulet strely hlavni.Nemam VS tak je to mozna nesrozumitelne,ponevadz to presne nevysvetlim.Ale jdi do sekce zbrane a zaloz thread o plovoucich hlavnich.Chlapi co strili soutezne,to urcite vysvetli lepe.Ja strilim z predovky a vzduchovky,takze me to moc netrapi.Soutezni specialy maji volne plovouci hlavne a zelezo je drzeno k pazbe jen v mistech systemu.
RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSCharlie » 07 říj 2009 15:39

No řekl bych, že svým způsobem máme pravdu oba dva a to hlavně proto, že si nerozumíme a nemáme jasno v termínech.

Pro mě z hlediska konstrukce zbraně, je termín "plovoucí hlaveň" používán pro hlavňové zbraně u kterých se hlaveň může (za určitých - předem přesně definovaných podmínek) volně pohybovat, ať už vertikálně, nebo v ose výstřelu - zákluz, nebo jejich kombinací a NENÍ v ŽÁDNÉM bodě pevně spojena se závěrem, nebo pouzdrem závěru a zbraní. (ať už její pohyb slouží k jakémukoliv účelu)
UFFF - šílená věta !!! :?
Protože zbraň s takto uchycenou hlavní má v rámci nepřesností a vynucených vůlí v uložení hlavně daleko menší přesnost, než zbraň s hlavní pevnou.
Jako příklad lze uvést rozdíl v přesnosti mezi pistolí s plovoucí hlavní a revolverem.

Pro tebe a jak jsem si všiml i pro prodejce a jiné, to značí to, že hlaveň je spojena se zbraní ( a jejím tělem) pouze v místě spoušťového mechanizmu a přes něj. Podle mě a toho co jsem se učil to není přesné a neodpovídá to přesně definici plovoucí hlavně. (pokud se za tech 15 let nezměnila).
To že se tento termín používá pro takto připevněné hlavně u sportovních a "přesných" zbraní, je něco jiného a podle mě je to poněkud nepřesné.

Jinak máš pravdu, u výše jmenovaných zbraní, může reakce mezi hlavní a tělem zbraně docházet k ovlivnění, otázka je jak moc a proto ten požadavek na to aby se hlaveň pokud možno nedotýkala.

Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale toto vyžadovalo upřesnění termínů s ohledem na potřeby a požadavky pro danou zbraň..

Hotovo, už máme jasno.. 8)
bhurt

Příspěvek od bhurt » 07 říj 2009 19:06

2VSCharlie,
Naprosto souhlasím s tvým výkladem plovoucí hlavně, pouze bych si dovolil polemizovat, že to co říkám, platí pouze u rychlopalných zbraní malých ráží. Mně se zdá logické, že ať už jakákoli zbraň, bez ohledu na ráži a energii, je-li pevně zafixována bez možnosti pohybu, musí se enerie zpětného rázu, ať už je jakákoli, nějakým způsobem projevit - viz.Newtonůw zákon. Takže mi vychází, že část se asi změní na teplo a část způsobí právě nekontrolovatelné vibrace celé zbraně (hlaveň, závěr, vnitřní ústrojí). Pokud se mýlím, jakože je to možné, mohl bys tedy přesně popsat tuto záležitost. Skutečně mě tvůj názor zajímá.
duffioso

Příspěvek od duffioso » 07 říj 2009 19:56

VSCharlie:s timhle muzu souhlasit,ale vyraz "volne plovouci hlaven" je opravdu original pojem,pouzivany jak prodejci,tak vyrobci zbrani,a pouziva se jen pro dlouhe zbrane.Viz treba http://www.czub.cz/cz/catalog/80-malorazky-cz.aspx

Nejsem si jist,ale tusim,ze u pistoli se jedna o vykyvnou hlaven.
RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSCharlie » 07 říj 2009 23:53

To "bhurt"
Protože celá oblast je opravdu rozsáhlá a nedá se to fundovaně zvládnou vysvětlit opravdu podrobně, pokusím to HODNĚ zjednodušešit, proto prosím o shovívavost.

Pro začátek se budeme zabývat pouze ději, které popisuje "vnitřní balistika" a dynamika pohybu zbraně a závěrového ústrojí.
NEBUDEME se zabývat středními velkými rážemi -od 12,7mm až do velkých 450mm a jejich závěrových a brzdovratných zařízeních.

Na úvod musím říct, že děj výstřelu je tak rychlý, že než dojede k pohybu zbraně vlivem působících sil na dno nábojové komory takovým způsobem, aby to mohlo ovlivnit dráhu střely, je tato už dávno z hlavně venku a daleko za ústím hlavně.

Tady se uplatňují Newtonovy zákony akce a reakce. Síla na dno nábojové komory je stejná, jako síla působící na dno střely, jedná se o uzavřenou nádobu.
Do děje zde vstupuje pouze hybnost střely, pohybující se v hlavni, která je však vzhledem hmotnosti zbraně velmi malá a než se na zbraň projeví impulz síly tak, aby mohl ovlivnit přesnost výstřelu - tedy než se zbraň, nebo závěrový mechanizmus dá do pohybu, který by ovlivnil její přenost, je střela vzhledem k délce a hlavně a rychlosti popisovaných dějů, už dávno z hlavně pryč.
Prosím nechtějte na mě matematické zdůvodnění - tedy jak se to v praxi počítá, musel bych najít svoje staré sešity a celé si to zopakovat.
Stačí si spočítat hodnoty pro 6,35 BROWNING / .25 AUTO viz.
http://www.sellier-bellot.cz/cesky/pist ... 9&view=all a zjistíte, že střela opustí hlaveň za 0.00056 sec.

Zbytek zítra, už mi to nemyslí - jdu chrápat..
Naposledy upravil(a) VSCharlie dne 08 říj 2009 11:54, celkem upraveno 1 x.
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSCharlie » 08 říj 2009 10:37

Protože je to celé "OT", tak už jen kráce...

NENÁVIDÍM VÁS ..!!!!!! :twisted: :lol:

Nejenom že jsem včera počítal až do půlnoci a snažil s vzpomenout,co se tam přesně děje a jak se to dá spočítat, ale pak jsem ještě do dvou do rána hledal svoje staré sešity a skripta a snažil si to oživit.
Pak jsem nespal až do třech hodin...
Ale na druhou stranu jsem si vzpomněl, proč jsem vnitřní a vnější balistiku na škole tak nenáviděl .
Je to samá "tajná značka", písmeno, konstanta, včetně tisíců vzorců a vtahů, které jsem okamžitě po zkouškách s RADOSTÍ ihned zapomněl..
A je to už přes dvacet let !!

Ale k věci a hlavně krátce - pokud je to vůbec možné. :roll:

Kdo chce, může si z výše uvedeného odkaz,s časem vypočítat sílu, která působí na střelu a zbraň, myslím že to bylo kolem 14300N.
Z toho si vypočítat zrychlení a následně dráhu, kterou urazí nebrzděná zbraň, když je střela na ústí. Ale bude to stejně jenom orientačně, protože do děje vstupují ještě hybnost a její změny a spousta dalších faktorů.

Tady http://vscharlie.rajce.idnes.cz/Sila_od ... lu./#album jsem dal fotky části skript, kde se HODNĚ zjednodušeně vypočítává síla působící na zraň. Těmto výpočtům předcházejí stovky výpočtů vlivu hoření prachového zrna na vývoj tlaku, průběhu tlaku plynů, odporů střely a tvarů nábojové komory atd atd..
Vlastní dynamika pohybu zbraně, závěrového ústrojí a brzdovratného zařízení, jsou další tisíce stan..

Závěr:

Síla od výstřelu působící na zbraň, působí v ose hlavně a proto se hlaveň - zbraň nezvedá, ale pohybuje se dozadu.
Vektor pohybu hlavně je opačný, než vektor pohybu střely.
Jeno rychlost a dráha jsou rozdílné, vzhledem k poměru hmotností.
Klopný moment se začne projevovat až tehdy, když se snažmé tento pohyb utlumit, následně zastavit a to už je střela dávno pryč.
Klopný moment vzniká díky tomu, že síly působící proti pohybu vzad, působí zpravidla (mimo opravdu kvalitního brzdovratného zařízení ), působí mimo osu hlavně - výstřelu, tedy jinak řečeno, že držíš, nebo máš opřenou zbraň, pod osou hlavně..

Ale než tyto síly začnou opravdu účinně působit a ovlivňovat tak osu hlavně, je střela už mimo ni !
co opravdu HODNĚ ovlivňuje dráhu střely, jsou děje vnější balistiky, než "plovoucí" hlaveň - dle prodejců.
Podle mě je to spíše marketingový tah, než aby to mělo význam více než tisícinách až setinách mm v cíli ...:roll:
Podstatný význam má "zdvih na ústí" a zákmit hlavně u automatických zbraní střílejících dávkou - každý už jistě ví proč.

KONEC - skončil jsem už nikdy více...

Jen ještě jeden odkaz na video - pro ilustraci:
http://videa.superhry.cz/video/1585-vystrel-z-dela/

Omlouván se za tyto OT příspěvky, ale vyžadovalo to aspoň orientační vysvětlení .. :wink:
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSCharlie » 08 říj 2009 10:53

duffioso píše:VSCharlie:s timhle muzu souhlasit,ale vyraz "volne plovouci hlaven" je opravdu original pojem,pouzivany jak prodejci,tak vyrobci zbrani,a pouziva se jen pro dlouhe zbrane.Viz treba http://www.czub.cz/cz/catalog/80-malorazky-cz.aspx

Nejsem si jist,ale tusim,ze u pistoli se jedna o vykyvnou hlaven.
Promiň zapomněl jsem odpovědět, tak až teď.
Nemusí jít o výkyv hlavně, záleží na tom jak je konkrétně řešeno odemykání a uzamykání závěru. Výkyv hlavně je jeden způsob, ale jsou i jiné..
duffioso

Příspěvek od duffioso » 10 říj 2009 20:28

Tak jsem odeslal dotaz na Steva Corcorana,ohledne jeho pazeb.Takze ted uz jen vyckat na odpoved.
RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
duffioso

Příspěvek od duffioso » 12 říj 2009 08:10

Dnes mi prisla odpoved od Steva Corcorana.Divim se,ze rozumel moji anglictine.

Takze poslani pazeb do CR neni problem.Postovne jednoho kusu,je 45$ dva kusy 35$ a tri kusy 30$ a ceny pazeb zustavaji stejne,bez ohledu na to,kolik jich je posilano,takze zadna mnozstevni sleva.
RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
duffioso

Příspěvek od duffioso » 26 říj 2009 11:23

Copak panove,nikdo uz nema zajem o Corcoranovo pazby na nase milacky?Inu,nezbyva mi nic jineho,nez objednat sam.Dam za to o 15$ vic,ale to neva.
RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 26 říj 2009 11:48

Líp bys udělal, kdybys to prodal, k tomu přidal ty prachy co chceš utratit za pažbu a koupil větrovku. :wink:
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
duffioso

Příspěvek od duffioso » 26 říj 2009 13:09

Kubo,ta flinta vubec neni spatna.Strasne jsem si na ni zvyknul a strili se mi z ni lip,nez treba z HW100.Je to divny,ale je to tak.Vim,ze z ni nikdy nevyzdimam to,co z opravdu dobre vetrovky,ale nejsem mirenkar a na predmety do 50m mi staci.Pracuju ted v zahranici a na to aby se mi ve skrini valela vetrovka,nemam chut utracet.Ikdyz je ta pazba relativne draha,tak si s ni vylepsim flintu,na kterou jsem maximalne zvyklej.Neznamena to ale,ze vetrovka nebude :-)
RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
Odpovědět