Tuning vzduchovek
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
.............
Naposledy upravil(a) milius dne 05 črc 2009 18:58, celkem upraveno 1 x.
Asi vás budu muset zklamat, ale délka hlavně nemá na množství vzduchu za diabolkou prakticky žádný vliv, každý si může spočítat kolik vzduchu se vejde do pár centimetrů hlavně.
Ani tlak vevnitř se s různou délkou hlavně nijak výrazně neliší, nejvyšší tlak je v hlavni když je diabolka jenom pár centimetrů daleko.
Kmit hlavně jak ho známe z palných zbraní je u vzduchovky neměřitelná hodnota, bez vlivu na přesnost.
Delší hlaveň sice přinese nějaký nárůst výkonu, ale ani ne v jednotkách procent, nemá to cenu.
Že na dlouhých hlavních nemusí být kompenzátor a na krátkých musí, je blbost.
Použití kompenzátoru nemá s délkou hlavně žádnou souvislost.
Krátké hlavně se u pístovek dělají z toho důvodu, aby se co nejvíc zkrátila doba pobytu diabolky v hlavni (co nejkratší cyklus výstřelu), protože po zmáčknutí spouště se celá vzduchovka začne hýbat.
Dochází k pohybu hlavně směrem nahoru a zároveň do strany (vpravo, vlivem točení pružiny). Čím dřív diabolka opustí hlaveň, tím míň na ni působí tyhle vlivy a to má pozitivní efekt na přesnost.
PS. Vše IMHO.

Ani tlak vevnitř se s různou délkou hlavně nijak výrazně neliší, nejvyšší tlak je v hlavni když je diabolka jenom pár centimetrů daleko.
Kmit hlavně jak ho známe z palných zbraní je u vzduchovky neměřitelná hodnota, bez vlivu na přesnost.
Delší hlaveň sice přinese nějaký nárůst výkonu, ale ani ne v jednotkách procent, nemá to cenu.
Že na dlouhých hlavních nemusí být kompenzátor a na krátkých musí, je blbost.

Krátké hlavně se u pístovek dělají z toho důvodu, aby se co nejvíc zkrátila doba pobytu diabolky v hlavni (co nejkratší cyklus výstřelu), protože po zmáčknutí spouště se celá vzduchovka začne hýbat.
Dochází k pohybu hlavně směrem nahoru a zároveň do strany (vpravo, vlivem točení pružiny). Čím dřív diabolka opustí hlaveň, tím míň na ni působí tyhle vlivy a to má pozitivní efekt na přesnost.
PS. Vše IMHO.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Kubajzz - bohužel, kážeš něco, čemu asi opravdu nerozumíš. Jediné, s čím se dá v tvém příspěvku souhlasit, je: „Krátké hlavně se u pístovek dělají z toho důvodu, aby se co nejvíc zkrátila doba pobytu diabolky v hlavni (co nejkratší cyklus výstřelu), protože po zmáčknutí spouště se celá vzduchovka začne hýbat………“, když tedy za spoušť vezmeš jak za kliku. Spíš vzduchovku rozhýbe náraz pístu s pružinou. V tom dalším se dostáváš na tenký led. Vliv úsťového tlaku u krátkých hlavní na přesnost, rozuměj balisticky krátkých, tzn. pro vývrt 4,5 mm pod délku 20cm je značný i u vzduchovek. Můžeš si to vyzkoušet prakticky. Pořiď si větrovku nebo CO2 s takovouto hlavní vybavenou kompenzátorem a měň energii výstřelu (od 5 do 10J by to mělo jít bez problémů), pak sundej kompenzátor a opět měň energii. Když budeš mít možnost, tak zeslab vnější průměr hlavně pod 11 mm a uvidíš jak se rozkmitá, kmity pak můžeš zkusit jednoduše zatlumit vsunutím gumy mezi konec hlavně a tuhou opěru. A pak, až tu hlaveň zeslabíš pod 10mm a rozptyl se podstatně zhorší, pak ji přeřízni na polovičku, neměň dávkování plynu a uvidíš, jak podstatně padne enegie dolů. Fyzika se prostě oblbnout nedá. Možná někteří.............
Až tohle zvládněš, pravděpodobně svoje vyjádření poopravíš. Měj se fajn.
Až tohle zvládněš, pravděpodobně svoje vyjádření poopravíš. Měj se fajn.
Naposledy upravil(a) pbrejsa dne 07 lis 2008 23:39, celkem upraveno 1 x.
Tak pro Kubajzz i pbrejsa,pravdu nemáte oba ,ale je někde jako vždy uprostřed.Protože u píst. vzducovek jste se schodli a tak to taky je,ale u větrovek,když se bavíme o výkonu cca 15 J ,tak vliv kompenzátoru u hlavně vnější průměr okolo 15 mm je asi 1 mm na 10 m.Mám jeden komp.(no kompenzátor spíše tl.,,,,ale vliv je stejný),velmi přesný a stabilní a toto všechno jsem vyzkoušel.Je to o tom,že tlak v hlavni,délka hl., tlouška hl. a materiál hl. musí být v rovnováze.Všeobecně platí délka hlavně zvyšuje výkon a tlouška hl. zvyšuje přesnost!
2pbrejsa:
Tak kdyby byla hlaveň proutek o průměru pod 10mm, tak věřím, že by kmitala, ale takovou neznám. Stejně tak jestli bude měřit na délku 10cm, tak je jasné, že ten výkon bude nízký. Zkraje v tomhle tématu je graf závislosti rychlosti diabolky na délce hlavně, i když není úplně přesný, tak si myslím, že zhruba odpovídá.
Já mluvím o existujících puškách s normální hlavní s délkou minimálně 25cm.
Vzduchovkou samozřejmě hýbe ten pohyb pístu, ne mačkání spouště, to jsem netušil, že si to z mého předchozího příspěvku vyvodíš.
Jinak kmitání hlavně se neřeší kompenzátorem (!), na to se používá úplně jiné zařízení - tuner. Ale na vzduchovkách jsem o tom nikdy neslyšel. A asi ani neuslyším, protože to na ně není třeba.
Ty hlavně u lepších vzduchovek jsou krátké z důvodu zkrácení cyklu výstřelu, ale nemůžou být krátké moc, aby to nebylo moc poznat na výkonu.
Ty hlavně nejsou krátké z toho důvodu, aby se na ně musel dávat kompenzátor.
Tak kdyby byla hlaveň proutek o průměru pod 10mm, tak věřím, že by kmitala, ale takovou neznám. Stejně tak jestli bude měřit na délku 10cm, tak je jasné, že ten výkon bude nízký. Zkraje v tomhle tématu je graf závislosti rychlosti diabolky na délce hlavně, i když není úplně přesný, tak si myslím, že zhruba odpovídá.
Já mluvím o existujících puškách s normální hlavní s délkou minimálně 25cm.
Vzduchovkou samozřejmě hýbe ten pohyb pístu, ne mačkání spouště, to jsem netušil, že si to z mého předchozího příspěvku vyvodíš.

Jinak kmitání hlavně se neřeší kompenzátorem (!), na to se používá úplně jiné zařízení - tuner. Ale na vzduchovkách jsem o tom nikdy neslyšel. A asi ani neuslyším, protože to na ně není třeba.
Ty hlavně u lepších vzduchovek jsou krátké z důvodu zkrácení cyklu výstřelu, ale nemůžou být krátké moc, aby to nebylo moc poznat na výkonu.
Ty hlavně nejsou krátké z toho důvodu, aby se na ně musel dávat kompenzátor.

Kubajzz & spol. - Konstatuji, že máte zúžený pohled na vzduchovky skrze pušky. Jak píšeš, mluvíš o existujících puškách. Psal jsem výše obecně, příspěvek pro jonfyho, o hlavních vzduchovek a do vzduchovek zahrnuju větrovky i natahovací s pístem a pružinou. A všechny se vyskytují i v krátké formě, tedy jako pistole. Hlavně kolem 30 cm délky, tady nad 50tinásobek délky střely, a vnějším průměru 14 mm a větším, byly a jsou mimo. Ty hlavně skutečně "nekmitají" a mají "shodný" úsťový tlak a jestli na ně dáte kompenzátor, tak se soustřel zmenší jen nepatrně a nebo se i zhorší, když je nesprávně udělaný. A to, co ty jsi dosud neviděl, se u vzduchových pistolí běžně vyskytuje a funguje, CM162, LP10, LP50, P42,atd. Ještě poznámku, co nejvíc ovlivňuje přesnost u vzduchovkové hlavně, ale i u ostaních palných zbraní, je přesné provedení vývrtu pčedevším kolem ústí a odpovídající střela, tloušťka hlavně to rozhodně není. Vývrty vzduchovkových hlavní se dají vyrobit nejpřesněji právě tak do délky cca 40 cm, ikdyž se vyskytují délky až k 60 cm. Problémy dělá malý průměr vývrtu.
Takže jeden vo koze a druhý o voze.
No právě.pbrejsa píše:....

Jinak já čtu tvoje příspěvky rád, takových odborných přes pistole tu moc není.

Je to tak.milius píše:Všemu bych rozuměl,ale nějak nemůžu uvěřit,že se má ve válci čas pružina točit.

Klikni a zmáčkni Fire.
Více v bodě 4.
http://www.arld1.com/holdingspringers.html
Slávinka 634 má 45cm hlavěň, ale v celé vývrt není, tak cca 2cm je bez....tuším, jinak by mě zajímalo, jak je to tedy hlavně s pružinovými vzuchovkami, už se v tom začínám, věřte nevěřte, zase ztrácet
, jdu se na to vyspat!! 
Edit:no ja, více v bodě 4, ale nějak to nejde označit, tudíž to nedám do překladače, tudíž sem v řiti!

Edit:no ja, více v bodě 4, ale nějak to nejde označit, tudíž to nedám do překladače, tudíž sem v řiti!
Naposledy upravil(a) kesi dne 08 lis 2008 11:59, celkem upraveno 3 x.
AA TX200 HC 5,5 FAC & EO HELIX 6-24X50 SFP APR-1C MRAD
Právě že "skoro" venku. Co to dělá po opuštění hlavně diabolkou, je opravdu jedno.
Pružina se začíná kroutit hned v okamžiku, kdy se uvolní. Ten pohyb do strany je minimální, ale je tam.
Pružina se začíná kroutit hned v okamžiku, kdy se uvolní. Ten pohyb do strany je minimální, ale je tam.