Příspěvek
od milos » 15 úno 2017 21:01
Přečetl jsem si některé příspěvky na téma využití Tokareva pro obranu a chvílemi ve mě klíčí přesvědčení, že se přeci jen musím zapojit. Tokarev prý nemá takovou zastavovací schopnost. Ale proč jej nahradit pro tento účel třeba pistolí IŽ 75 ? - to jsem nepochopil. Když má ještě menší ráži než Tokarev a výrazně menší úsťovou rychlost. Ano - u toho TT-čka se mi nelíbí, že nemá DA a navíc se musí hodně koukat na to, co je za zlosyncem na kterého bychom měli vystřelit. Protože projektil pak ještě projde zdí a odepíše televizi u souseda - v lepším případě.
Jinak se mi ale zdá, že se stalo zvykem hodnotit zastavovací schopnost velmi povrchně. Z Ameriky k nám navíc přichází obliba kanónů velké ráže - stává se to přímo módou. A je tu představa velkého projektilu, který prostě udělá velkou díru. Ale zamysleme se trochu nad tím, co se děje z hlediska balistiky s projektilem v těle oběti střelby. Má-li oběť to pochybné štěstí, že se jedná o tzv. "čistý" průstřel, přeci jen dojde k obrovským škodám. Vytvoří se obrovský "střelný kanál" (mnohem větší než ráže) - zčásti dočasný, který pomine. Zanechá ale za sebou zhmoždění ale i potrhání měkkých tkání. A budeme-li porovnávat projektil z Tokareva s populárním Lugerem - je tu dost výrazný rozdíl v rychlosti. A tady pozor - když budeme porovnávat vliv rychlosti třeba na velikost střelného kanálu, musíme vždy přepočítávat s druhou mocninou rychlosti. Energie střely, ale i setrvačné síly v měkkých tkáních při tvorbě střelného kanálu porostou právě s tou druhou mocninou. A ten kanál díky té výrazně vyšší mocnině rychlosti u Tokareva může být výrazně větší. A účinek rázové vlny ve tkáni také. No a co teprve když projektil třeba i jenom "škrtne" o nějakou tu kost? Vznikne s největší pravděpodobností tříštivá zlomenina a z těch kostních štěpin, které přejímají část kinetické energie projektilu, se stává "submunice". Ta se dá na cestu po okolních měkkých tkáních a páchá další škody. Nepochybně tato submunice vytvořená od Tokareva opět bude škodit více - a zase podle úměry mocnin těch obou rychlostí....
No a co ještě dodat - žijeme v době, kdy teroristé užívají jako zbraň třeba kamion, tady by Tokarev, nebo i něco podobného, určitě udělal větší službu... A pokud se budou naši občané více ozbrojovat, pak zlosynci kteří nebudou hloupí, začnou chodit do akce alespoň v nějaké té kevlarové bundičce. Dá se to určitě čekat....
No a ještě něco. Na netu se již několikrát objevila nějaká ta "story", jak lovci v tajze, kteří prý s oblibou berou Tokareva na lov jako záložní zbraň, s ní v nouzi nejvyšší zastavili dokonce i medvěda. No a jestli to zastaví medvěda, pak i zlosynce.
No a ještě malá odbočka do úplně jiného oboru pro ilustraci, jak může povrchní hodnocení pokřivit skutečnost. Při hodnocení vyhlídek stíhacích pilotů v té minulé válce při duelu Spitfire versus Me109 se stále objevuje mýtus, že Spitfire byl mnohem obratnější. Vyslovují jej ti, kdo se podívali na plošné zatížení křídla obou strojů a tam jasně vidí u Spiťáka mnohem menší hodnotu. A proto soudí na tuto výhodu. Ve skutečnosti to platilo jen ve vysoké rychlosti. Tu ale tato letadla při energickém manévrování ve vzájemném souboji dlouho nemohla udržet - nebyla tak "přemotorovaná" jako ta dnešní. No a pak klesla rychlost a "Mezek" se díky svým slotům na náběžné hraně křídla dostával do výrazné výhody - točil o poznání lépe.