Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
-
Silencer
- Moderátor
Broušení nožů
Příspěvek
od Silencer » 28 kvě 2007 12:28
Tak se pochlubte čím a jak brousíte své chladné miláčky. Já vzhledem k tomu, že nůž nosím spíš jen do přírody a je to v podstatě pracovní nástroj, tak používám obyč dvoustranný brusný kámen z Probrusu. Kuchyňský nože nejlíp nabrousím na jemným šmirglu pod vodu

, ale zajímaly by mě profesionálnější nástroje a techniky.
-
Lala
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Lala » 28 kvě 2007 12:47
Tak já zatím brousím také jen na oboustranným brousku a pak dohlazuji na břidlici a kůži, ale jelikož se mi zatím moc nedaří držet stejný úhel z obou stran (trvá to dlouho než to srovnám), objednal jsem si sadu diamant brousků od DMT, kde jsou vodící tyčky s džákem a na tom to musí nabrousit skvěle každá lama

-
Plexxak
Příspěvek
od Plexxak » 28 kvě 2007 14:43
S brusicom na kuchynske noze...

-
J.Laser
Příspěvek
od J.Laser » 28 kvě 2007 16:14
Já nejdřív na hrubovacím kotouči dám ostří požadovaný tvar (většina lidí brousí nože na kolečkách a ty mají tvar majzlíku) potom ho vyhladím na gumopískovém kotouči a na brusném kameni mu udělám ostří. Na jemnějším kameni zahladím škrábance. To všechno pod vodou a pod olejem samo že ne naráz. Nabroušený nůž vyleštím na filcovým kotouči s jemnou brusnou pastou a nakonec přejedu čepel na kůži (starý hasičský řemen).Trvá mi to zhruba půlhodinku a výsledek je ohromující.
Ale je taky pravdou,že bez talentu k broušení uděláš z nože kopyto i s profesionálním brouskem.

-
Jim
Příspěvek
od Jim » 28 kvě 2007 17:52
Nemám žádného svého "miláčka" ale nože brousím karborundovým brouskem a pak je obtahuji ocílkou. Pokud mi na tom moc záleží, tak po jemným karborundovým brousku ještě břidlicí. V podstatě používám nože staršího vydání, duté výbrusy jsou podle mě nanic. Nejde s tím uříznout pořádně ani chleba.
-
J.Laser
Příspěvek
od J.Laser » 28 kvě 2007 18:06
Skalpel má taky dutý výbrus,ale je pravda,že na každou práci máš používat vhodně vybraný nůž.

Naposledy upravil(a)
J.Laser dne 06 úno 2008 23:16, celkem upraveno 1 x.
-
Lala
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Lala » 28 kvě 2007 20:22
Jj, to je přesně ono, ta cena neplatí, mě to bude stát necelých 1 300,- se třema různýma brouskama. Na těch diamantech se prý nabrousí opravdu už velmi kvalitní a tvrdé nože, které by se na obyč brousku brousili velice špatně a dlouho.
-
Silencer
- Moderátor
Příspěvek
od Silencer » 28 kvě 2007 21:00
Za tu cenu bych to vzal taky. Máš to od nich? Kdyžtak dej link kde jsi to kupoval

Jednak přibude novej mazel - ještě váhám - Sog vs. Benchmade a druhak se to do kuchyně taky hodí ne?

-
Jim
Příspěvek
od Jim » 28 kvě 2007 21:01
J.Laser: předpokládám, že nůž u sebe nenosí nikdo proto, aby s ním někoho pitval. Nejen že s dutým ostřím nejde uříznout pořádně (tedy rovně) ani chleba, ale platí to i o dřevu. Vůbec mi uniká smysl těchto ostří u nožů pro praktické, tedy někdy i širší použití. Chtěl bych vidět ty "krasavce" po otevření klasické konzervy ostřím, což je normálním nožem proveditelné bez problému.

-
Lala
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Lala » 28 kvě 2007 21:16
Já tedy nevím, ale nepletete si duté ostří s tím zubatým ostřím co je dobrý na přeřezávání pásů, lan atd.? Duté ostří řeže naopak velice dobře a dá se nabrousit velmi ostře viz odkaz :
http://www.military-club.cz/view.php?ci ... 2002011801
Silencer: Mám to přesně od nich, tedy budu mít. Objednával jsem to tam minulý týden i s dvěma noži, komunikují velice pružně, napiš jim a uvidíš

-
Nakadah
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Nakadah » 29 kvě 2007 09:16
No ja na noze pouzivam nejaky jemny brousek, netusim co je to zac. Zakoupen kdysi v Roznove na pouti. Jeste se mi doma vali brousek na skalpely a je ze stejneho nebo podobneho materialu. Ostri po brouseni vyhladim ocelovou jehlou. Nak
CZ 634 .177
Komentáře, rady a postřehy autora, uveřejněné v diskuzích jsou vyjádřením jeho subjektivních názorů a autor při jejich uplatnění třetí osobou nenese žádnou právní ani odbornou odpovědnost.
-
J.Laser
Příspěvek
od J.Laser » 29 kvě 2007 18:43
Ocílku...ocelovou jehlu nebo jakákoli rovnátka používám při delší práci s masem,protože čepel pod mikroskopem vypadá jako pohoří fagaraš a používáním se každý vrcholek hory ohne jiným směrem a nůž přestane řezat ocílkou se vrcholky zase narovnají no a zas to řeže. Starý a možná i nový japonský nože měly ostří téměř bez tohoto ozubení proto se skoro neotupily a jejich ostří bylo příslovečné. Jenom nevím,jak se v domácích podmínkách aspoň přiblížit této kvalitě.
-
Silencer
- Moderátor
Příspěvek
od Silencer » 29 kvě 2007 18:47
A jde obecně něco říct o hrubosti vhodných brousků? Předpokládám, že na to aby byl nůž aspoň slušně ostrý minimálně od 1000ky vejš ne? Já svýho Wengera nabrousím celkem slušně, ale nikdy neholí

nebo jen hodně těžko. BTW ani netuším co to je za ocel, protože to výrobce nikde neuvádí

-
Nakadah
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Nakadah » 30 kvě 2007 21:31
Silencer> Brouskem na skalpely, umim tu moji letitou dyku nabrousit, ze vezme chlupy na ruce. Ale takove ostri nevydrzi dlouho, staci nakrajet maso na gulas a je to pryc...Nak
CZ 634 .177
Komentáře, rady a postřehy autora, uveřejněné v diskuzích jsou vyjádřením jeho subjektivních názorů a autor při jejich uplatnění třetí osobou nenese žádnou právní ani odbornou odpovědnost.