TIP na dalekohled na turistiku
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Ahojky vím,že to tady asi nepatří ale jiné fórum o dalekohledech jsem nenašla
Chtěla bych se zeptat jestli někdo z vás nemá nějaký tip na dalekohled na turistiku.Vůbec se v tom nevyznám.Nějaký trochu lepší ať se dá přiblížit i celkem dost vzdálené místo a tak.Našla jsem nějaký Bresser Travel 8-25x25 za nějakých 1700,- tak nevím jestli je v poho nebo je to nějaký šuntík.Děkuji za odpovědi a rady.

Na turistiku Ti stačí 10*25. Číslo 25 označuje velikost objektivu v mm. Čím větší objektiv, tím lepší světelnost, především za zhoršených podmínek např. soumrak, déšť. Jak zde uvádí kolega 10*50 bude jistě nesrovnatelně lepší, ale také mnohem těžší. Při balení věcí na výlet pak budeš přemýšlet, zda takový dalekohled vzít sebou nebo zda jej ponechat doma.
Variabilni zvetseni je prave to 8-25, 8 je minimalni zvetseni, 25 maximalni, 25 prumer vstupni pupily.nezeta píše:Variabilní zvětšení?Co to je? 8-25x25
Docela dobre je to popsany na www.dalekohlady.sk
Ohledne vyberu - taky jsem vybiral, tchan ma olympus DPCI 8x21, peknej, malej, chtel jsem neco podobnyho, ale nakonec jsem koupil Vanguard VSF-52. Je to sice monokular, a tak trikrat vetsi nez ten olympus, ale hlavne za sera je ta vetsi velikost sakra poznat. V zasade pokud neco vidim (ve tme) okem, tak jsem vetsinou schopnej neco videt i v dalekohledu. Opticka kvalita docela slusna, ale vylepsit by se to porad jeste dalo

Co bych nebral, tak jsou prave zoomovy dalekohledy. Mensi svetelnost, mensi zorny uhel, horsi prenos kontrastu... no vsak si to precti.
jo, a dalsi vec - uvedom si, ze vzdycky pujde o kompromis, treba meoptacky dalekohledy stoji 10x tolik nez to co jsem koupil ja.