MadBugie:
No konečně se někam dostáváme
V těch grafech máš naprostou pravdu

Doopravdy to vychází i pro malorážku tak, jak jsi uvedl. A právě proto Ti ukáži, že mám pravdu já
Jen žert, ale poslouchej.
S malorážkou se u nás na závodech střílí 10 - 50m, tedy já mám nastřelenou malorážku na 50m a díky osnově MLR u mého NightForce mi tohle nastřelení zabezpečuje střelbu jenom pomocí osnovy na 5 - 150m. Pokud bych do toho ještě chtěl klikat, tak se dostanu na rozsah 5 - 250m což mi také bude bohatě stačit:)
Propad střely pro + - nastavení, jako jsi použil je asi 24cm/100m, 83cm/150m, 181cm/200m, 321cm/250m a 514cm/300m - to jsou čísla co?
Teď se podívej na tu Tvou dotyčnicu. Je ti doufám jasné, že ta existuje pouze pro jednu vzdálenost. Aneb jak píšeš, na jiné (větší i menší) vzdálenosti musíš buď přenášet anebo klikat (a tím pádem přecházíš do oblasti dvou průsečíků/nul)...
Správně pak podotýkáš, že se pak střílí pouze na minimální/spodní část osnovy.
NO ANO O TOM SE BAVÍM

Tím svým přístupem se okrádáš právě o to, využívat i vršek osnovy přece!!! protože když si nastřelíš flintu na dvě nuly, tak automaticky začneš využívat i vrchní část osnovy. U větrovek to nebude tak znát, ale u normálních zbraní je to markantní a výsledek může vypadat i takto:
Čiže zbraň je nastřelená na 400m (hlavní vzdálenost) a zbylé hodnoty jsou záměrné pro střelbu na dané menší/větší vzdálenosti... Snad to díky obrázku konečně pochopíš, proč je tomu tak...
Zkus si představit, jak by to vypadalo, kdyby to bylo nastavené na Tvůj přístup - spodek osnovy by Ti nepokryl ani 300m vzdálenosti přece!
Proto se tu bavíme o principech střelby. To, že se to pro větrovky dá překroutit tak, jak tvrdíš je to samé, jako jsem psal výše - aneb paralaxa vs. měření vzdálenosti... čistě využití defektu a proto, že to "stačí"
Ale je to zbytečně se přece okrádat o tu možnost si to usnadnit a využívat osnovu ve všech směrech...
Další můj názor je ten, že přenášením dle osnovy (záleží na jejím typu) se dostáváš na stejnou přesnost. U klikání totiž dáváš všanc vlastní chybu kdy při velkých korekcích můžeš zapomenout nebo se ztratit kolikrát, že si to vlastně klikl. Přenášení je jednoduché a přesné. I u větrovek (a střílel jsem ji dost dlouho, abych věděl o čem píši).
Poslední věc - samozřejmě, že se přece nastavuje POI pro každou střelbu. A budeš překvapen, ale nastavuje se za letu
Jsem rád, že hraješ Šturma, ale realita je opravdu někde jinde. Pro každou zbraň a zteč se nastavuje úhel zteče, vzdálenost odpalu a hlavně charakteristika zbraní (granát, kulomet, kanon, rakety atd). Jak jinak bysis představoval moderní zbraně?

Vše je otázkou pár čudlíků a točítek...
A vzdálensoti, třeba kulomet 12,7mm na 800m, rakety 1200m, kanon i granát kolem kiláku... dostřely a možnosti jsou i jinde ale to Tě nemusí zajímat...