st?elivo 9mm LUGER X 9 mm MAKAROV
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Ahoj,
Pokud je pistol ráže 9mm můžu do ní použít jakýkoliv náboj 9mm?? Tzn mám například pistol ČZ75 9mm. Pasuje do ní jakýkoliv náboj 9mm nebo je vždy konstruovaná pro určitý typ náboje 9mm (luger, makarov, atd) ??? V čem je rozdíl mezi náboji stejné ráže??
Děkuji za odpověď nebo odkaz kde bych si mohl rozšířit své laické vědomosti..........
Pokud je pistol ráže 9mm můžu do ní použít jakýkoliv náboj 9mm?? Tzn mám například pistol ČZ75 9mm. Pasuje do ní jakýkoliv náboj 9mm nebo je vždy konstruovaná pro určitý typ náboje 9mm (luger, makarov, atd) ??? V čem je rozdíl mezi náboji stejné ráže??
Děkuji za odpověď nebo odkaz kde bych si mohl rozšířit své laické vědomosti..........
Třeba v tom odkud kam je měřeno těch 9mm jestli v drážkách nebo v polích.Takže v praxi ručně Luger do Makarova nabiješ a i přes to že je silnější tak bez katastrofy vystřelí,je menšího průměru takže ho plyn obteče,nic sice netrefíš ale nakrátko je to jedno.Obráceně Makaronem Lugerovu pistoli perfektně ucpeš,má větší střelu a rovné tělo,luger je jemně kuželový.ATD.Pokud se tomu chceš věnovat začni číst,na netu je o tom hromada informací.
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
mno treba kdyz mas zbran na makarova tak steyera ani nenacpes do zasobniku bo je cca o 3-4 mm delsi, spatne to vyhazuje, a maji taky ruzny druhy nabojnic takze se ti nemusi nabijet, zasekavaji se, nevyhazuje, ... proste kup si naboje na ktery je ta zbran urcena bo je to jednak nebezpecny a jednak nicis zbran
PS: jestli chces usetrit tak prebijej nebo si nech prebijet
PS: jestli chces usetrit tak prebijej nebo si nech prebijet
-
mam pocit ze inspektor Shimanski prave vysiel z materskej skolky ked sa pyta na take veci... kolko ti vlastne je??? ci si odchovany len na videohrach kde su vsetky naboje rovnake... chod do knuhkupectiev a otvor si par kniziek o zbraniach, tam su odpovede na taketo trivialne otazky... alebo pohladaj na nete... vsetko je na webe....
Nahodou tohle je velice dobra otazka-spousta lidi,kteri dejme tomu nemaji zp,vubec nevi,ze raze neni jen prumer strely/vyvrtu. Myslim,ze ptat se na to neni podle me nic,za co by se tazatel musel stydet!
A odpoved je jen jedna-ke kazde razi JEN prislusny naboj. Zadny makaron do 9lug nebo naopak. Mam rad svuj zivot a snad nebude-aniz bych to vedel- nikdy nikdo vedle me na strelnici strilet 10mm auto z pistole .45acp,jak jsem tady nekde nedavno cetl..
A odpoved je jen jedna-ke kazde razi JEN prislusny naboj. Zadny makaron do 9lug nebo naopak. Mam rad svuj zivot a snad nebude-aniz bych to vedel- nikdy nikdo vedle me na strelnici strilet 10mm auto z pistole .45acp,jak jsem tady nekde nedavno cetl..

Pořádná bouchačka je z plastu a oceli, a nosí se v kydexovém pouzdru.
predator: ráže je "smluvní" hodnota, to znamená že označení ráže 9mm neznamená, že střela bude mít průměr 9mm, ale "něco kolem 9mm". Někdo udává přímo průměr střely, někdo vnitřní průměr hlavně v polích, někdo vnitřní průměr hlavně v drážkách, atd.
Příklad průměru u střel ráže 9mm:
9x17 Browning - 8,86mm
9x18 Makarov - 9,27mm
9x19 Luger - 9,00mm
9x20 Browning Long - 9,03mm
9x21 IMI - 8,87mm
9x39 Kalashnikov - 9,23mm
9x57 Mauser - 8,96mm
Rozdíl mezi Makarovem a Lugerem je 1mm v délce nábojnice a 0,27mm v průměru střely.
Pak je ještě rozdíl v
průměru těla nábojnice Mak: 9,82->9,87mm Lug: 9,55->9,84mm
průměru dna nábojnice Mak: 9,85mm Lug: 9,92mm
tloušťce dna nábojnice Mak: 1,20mm Lug: 1,13mm
tvaru zápichu pro vytahovač
a celkové délce náboje Mak: 24,72mm Lug: 29,26mm.
Ty dva náboje opravdu nelze zaměňovat.
Příklad průměru u střel ráže 9mm:
9x17 Browning - 8,86mm
9x18 Makarov - 9,27mm
9x19 Luger - 9,00mm
9x20 Browning Long - 9,03mm
9x21 IMI - 8,87mm
9x39 Kalashnikov - 9,23mm
9x57 Mauser - 8,96mm
Rozdíl mezi Makarovem a Lugerem je 1mm v délce nábojnice a 0,27mm v průměru střely.
Pak je ještě rozdíl v
průměru těla nábojnice Mak: 9,82->9,87mm Lug: 9,55->9,84mm
průměru dna nábojnice Mak: 9,85mm Lug: 9,92mm
tloušťce dna nábojnice Mak: 1,20mm Lug: 1,13mm
tvaru zápichu pro vytahovač
a celkové délce náboje Mak: 24,72mm Lug: 29,26mm.
Ty dva náboje opravdu nelze zaměňovat.
To predator: no ja myslel,ze raze je uplne presne oznaceni,napr. 7,62x54r nebo .38spec nebo 10mm auto,proste kompletni specifikace naboje-takova,aby nebylo mozno naboj zamenit za jiny..
Ted trochu zateoretizuju,ale slovo "raze" od ceho? Nic spolecneho s prumerem strely nebo vyvrtu v drazkach me nenapada,ale od toho,jak to "razí" nebo jakou to udela "ranu",bych to klidne tipl
Z vlastni zkusenosti - hodne davno pred zbrojakem jsem o tom,ze je nejakych x typu 9mm vubec nevedel,byla proste devitka a basta - a nerikejte,ze u vas ostatnich to tak nebylo
Ted trochu zateoretizuju,ale slovo "raze" od ceho? Nic spolecneho s prumerem strely nebo vyvrtu v drazkach me nenapada,ale od toho,jak to "razí" nebo jakou to udela "ranu",bych to klidne tipl

Z vlastni zkusenosti - hodne davno pred zbrojakem jsem o tom,ze je nejakych x typu 9mm vubec nevedel,byla proste devitka a basta - a nerikejte,ze u vas ostatnich to tak nebylo

Pořádná bouchačka je z plastu a oceli, a nosí se v kydexovém pouzdru.
dykmore: Já to měl kdysi podobně, ale rozlišoval jsem 9mm Luger a 9mm Makarov (o jinejch jsem tehdá nevěděl). Měl jsem za to, že střely jsou stejné a liší se pouze délka náboje a tím pádem nemožnost/nevhodnost je prohodit. Až po čase (a to už jsem zbroják měl
) jsem zjistil, že se liší i průměry střel.