?s?ov? rychlost
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Můžu se, prosím, zeptat, jaká může být (alespoň přibližně) maximální úsťová rychlost a úsťová energie perkusní pušky (mám na mysli největší ráži, v níž se perkusní zbraně vyrábějí)?
A pak mám ještě jeden související dotaz: pídil jsem se na internetu po nějakém "katalogu", kde by se daly najít výše zmíněné údaje u běžných ráží zbraní na ZP, a nepodařilo se mi to najít. Mohl by mi v tomhle ohledu někdo poradit, například dát nějaký odkaz? Děkuju moc za odpovědi.
A pak mám ještě jeden související dotaz: pídil jsem se na internetu po nějakém "katalogu", kde by se daly najít výše zmíněné údaje u běžných ráží zbraní na ZP, a nepodařilo se mi to najít. Mohl by mi v tomhle ohledu někdo poradit, například dát nějaký odkaz? Děkuju moc za odpovědi.
Re: úsťová rychlost
Všichni výrobci střeliva tyto údaje uvádějí ve svých katalozích výroků. Například tady: http://www.sellier-bellot.cz/cesky/kulo ... 2&view=all.
Díky moc!
Ještě kdyby se tu našel nějaký odborník na perkusní zbraně, bylo by to ideální.
Ještě kdyby se tu našel nějaký odborník na perkusní zbraně, bylo by to ideální.
Úsťová rychlost u perkusních zbraní je v závislosti od navážky prachu, váhy střely a samozřejmě ráže. Přitom každý nabíjí trochu jinak. Nejedná se o jednotný střelivo, který by někdo vyráběl.
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
Jim: a když by se srovnávaly ty údaje (úsť. rychlost atd) u perkusních pušek s nějakými středně silnými kulovnicemi (např. 308 winchester) - dá se říct, že je to u perkusních pušek víc nebo míň? (nevím, jestli se to vůbec dá posoudit, ale pokud ano, tak by mě to zajímalo)
Připojuji se k prosbě o informace o výkonu zbraní na černý prach, jak pušek, tak i pistolí. Optimálně prosím o info o typu zbraně, ráži a délce hlavně, typu a hmotnosti střely, hmotnosti prachové navážky (plus druhu prachu, pokud to nebyl starý známý Vesuvit LC) a naměřené úsťové, popř. jiné rychlosti střely. Zveřejněte prosím svoje data i když máte třeba výsledky jenom pro jednu kombinaci, porovnávat můžeme i s výsledky jiných střelců a pro získání alespoň rámcové představy to jistě bude prospěšné. Předem díky všem.
Neni to největší ráže , ale muj ,45 Derrhunter je na tom takto.malypyj píše:Můžu se, prosím, zeptat, jaká může být (alespoň přibližně) maximální úsťová rychlost a úsťová energie perkusní pušky (mám na mysli největší ráži, v níž se perkusní zbraně vyrábějí)?
===========
Kule 9,17g.
Prach 2,72g.
Rychlost 372 m/s.
Energie 634J.
============
V knize Karla Morávka "Střelba předovkami" je uvedeno, že střela z perkusní pušky Lorenz o průměru 13,9 mm a váze 27 g při navážce 2,7 g prachu Vesuvit LC (provozní dávka) měla průměrnou rychlost V5 = 286 m/s, což odpovídá výkonu 1110 J.
Stejná puška i střela se zkušební dávkou 5,4 g prachu měla průměrnou rychlost V5 = 397,5 m/s, tomu odpovídá výkon 2133 J.
Stejná puška i střela se zkušební dávkou 5,4 g prachu měla průměrnou rychlost V5 = 397,5 m/s, tomu odpovídá výkon 2133 J.
Díky za odpovědi!
Mohl by se hodit program QuickLoad demo.Obsahuje užitečný "blackpowder estimator"
Já bych se ještě připojil s prosbou, podle jakého vzorce se počítá energie střely v Joulech. Rychlost mám možnost si změřit na hradlu. Díky.
Vrať se do školy
E = mc^2
E = 1/2mv^2
Z toho si už jistě dokážeš vybrat sám, podle toho, kterou chceš spočítat

E = mc^2
E = 1/2mv^2
Z toho si už jistě dokážeš vybrat sám, podle toho, kterou chceš spočítat

Lidská práva zasluhují nejvyšší ochranu!
http://www.a-human-right.com/
http://www.a-human-right.com/
Prošel jsem již dost tabulek výrobců, kde se udává nejen hmotnost střeliva, ale i úsťová rychlost a energie. Setkal jsem se i s názorem, že čím kratší hlaveň, tím nižší výkon náboje (např. Revolver ráže .22 LR s 2" hlavní má prý výkon s nábojem .22 LR ani né poloviční, jakou udává výrobce v tabulce u tohoto náboje). Čili nemá energii např. udávaných 135J, ale pouhých 60.
Co je na tom pravdy? Budou pistole s delší hlavní (3" - 4") mít vyšší výkon?
Díky za odpověďi,
Werry
Co je na tom pravdy? Budou pistole s delší hlavní (3" - 4") mít vyšší výkon?
Díky za odpověďi,
Werry
Hatsan AT44-10W .177 + MTC (Optisan) Viper 10x44 SCB IRS + regulátor by RZ CZ
Gamo Hunter 440 .177 + Gamo 4x32 WR
Gamo P800 .177
ASG CZ75D Compact .177
Umarex Colt 1911 .177 (pellets)
Gamo Hunter 440 .177 + Gamo 4x32 WR
Gamo P800 .177
ASG CZ75D Compact .177
Umarex Colt 1911 .177 (pellets)