jsb exact
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Díky za ten test Alexxxusi,
konečně nějaká data s kterýma se dá pracovat.
No já to taky dal do Chairgunu taky a ty výsledky jsou až zarážející.
Zde jsou :
Nastaveno 16J, 100m a jen jsem měnil hmotnost střely:
0,673[g] 217[ms] 162,8 pokles[cm] pruměr
0,699[g] 213[ms] 168,9 pokles[cm] max. hmotnost
0,650[g] 221[ms] 156,9 pokles[cm] min. hmotnost
To znamená rozdíl mezi extrémy,tj minimum-maximum celých 8ms a rozdíl na 100 v poklesu střely 12cm.
Ten test jasně prokazuje že JSB jsou opravdu střelivo světové třídy(35 ran téměř stejných), ale i zde se mohou objevit méně kvalitní kusy.
Zajímal by mě test, jak by si vedly heavy, ale všechy z té samé krabičky. Zároveň bych se chtěl zeptat, zda ty krabičky byli z té samé serie, nebo z několika.
konečně nějaká data s kterýma se dá pracovat.
No já to taky dal do Chairgunu taky a ty výsledky jsou až zarážející.
Zde jsou :
Nastaveno 16J, 100m a jen jsem měnil hmotnost střely:
0,673[g] 217[ms] 162,8 pokles[cm] pruměr
0,699[g] 213[ms] 168,9 pokles[cm] max. hmotnost
0,650[g] 221[ms] 156,9 pokles[cm] min. hmotnost
To znamená rozdíl mezi extrémy,tj minimum-maximum celých 8ms a rozdíl na 100 v poklesu střely 12cm.
Ten test jasně prokazuje že JSB jsou opravdu střelivo světové třídy(35 ran téměř stejných), ale i zde se mohou objevit méně kvalitní kusy.
Zajímal by mě test, jak by si vedly heavy, ale všechy z té samé krabičky. Zároveň bych se chtěl zeptat, zda ty krabičky byli z té samé serie, nebo z několika.
Takhle to nemůžeš počítat, protože protože energie nebude konstantních 16J ale bude se měnit, ve skutečnosti samozřejmě ty lehčí kousky budou lítat malinko rychleji a ty těžší malinko pomaleji, ale ne o tolik.
Proto i to minimum nebude 213m/s a ani to maximum nebude 221m/s.
Tady je nejdůležitější jakou mají ty diabolky konzistenci. A tu máme všichni změřenou.
Pak lze diskutovat v jakém poměru má na konzistenci vliv rozdílná hmotnost diabolek nebo nestejnoměrné tření v bicím mechanismu a další a další vlivy.
Proto i to minimum nebude 213m/s a ani to maximum nebude 221m/s.
Tady je nejdůležitější jakou mají ty diabolky konzistenci. A tu máme všichni změřenou.
Pak lze diskutovat v jakém poměru má na konzistenci vliv rozdílná hmotnost diabolek nebo nestejnoměrné tření v bicím mechanismu a další a další vlivy.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
- Alexxxus
- Odborník na vzduchovky
- Kontaktovat uživatele:
Exacty byly ze 2 serii ( Kubajz ví co označení S1 a S2 znamená ) z krabiček je výbírala jiná osoba abych odstranil svůj vliv ( tahle je hezká tahle ne ... ) 2 krabičky mám doma asi tak půl roku , ostatních asi 25 cca měsíc. Přesná váha asi nebude to největší groo těhle diabolek , jejich plus je v tom že nemají žádné otřepy, všechny mají stejný tvar a v krabičce se objeví zmetek tak jednou na 2-3 krabičky. U .22 jsem vlastně nenašel ani jeden ( z cca 40 krabiček ).
Na převážení klasickejch exactů dojde příští týden, a vrhnu se i na Příbram na jejich Boxery , jsem zvědavej.
Na převážení klasickejch exactů dojde příští týden, a vrhnu se i na Příbram na jejich Boxery , jsem zvědavej.
Daystate Griffin - special edition 007/150 .177 + Deon March 1-10x24
AirArms ProSport .177 + Sightron SIII 10 x 42 MMD
Anschutz HP 9015 + Deon March
Mojí češtinu prosím omluvte.
http://www.alexxxus.cz recenze vzduchovek optik a doplňků
Leda změřit střední hodnotu konzistence těch těžších kousků a střední hodnotu konzistence těch lehčích kousků a zjistit rozdíl.
Ale podle mě to při rozdílu v setinách gramu nebude ani metr.
Protože i při střelbě s váhově nerozlišeným střelivem z jedné série to z dobré vzduchovky lítá +-1m/s.
IMHO největší vliv na konzistenci má hladkost chodu bicího mechanismu. Už na několika větrovkách jsem si ověřil, že vyčištění a správné promazání mechanismu zlepší konzistenci klidně o 50%.
Ale podle mě to při rozdílu v setinách gramu nebude ani metr.
Protože i při střelbě s váhově nerozlišeným střelivem z jedné série to z dobré vzduchovky lítá +-1m/s.
IMHO největší vliv na konzistenci má hladkost chodu bicího mechanismu. Už na několika větrovkách jsem si ověřil, že vyčištění a správné promazání mechanismu zlepší konzistenci klidně o 50%.
Ono všechno záleží na konzistenci - na rychlosti.
Pokud bude mít diabolka stejně velkou rychlost a stejný balistický koeficient, tak je jedno kolik bude vážit a poletí po jedné balistické křivce. Energie nemá s balistickou křivkou prakticky žádnou spojitost.
Teď je otázka o kolik ovlivňuje konzistenci různá hmotnost diabolky. A to by mě samotného zajímalo...
Jinak chce to zvážit diabolky z jedné série a z jednoho lisu. Ze dvou sérií to nemá cenu - je tam jiné seřízení stroje a pravděpodobně i jiný lis.
U JSB jsou v jedné krabičce diabolky vždy z jedné série a z jednoho stroje.
A kolik je u nich váhová odchylka by mě taky zajímalo.
Myslím, že jsme všichni dostatečně napnutí, takže Alexi - mazej k váze!

Pokud bude mít diabolka stejně velkou rychlost a stejný balistický koeficient, tak je jedno kolik bude vážit a poletí po jedné balistické křivce. Energie nemá s balistickou křivkou prakticky žádnou spojitost.
Teď je otázka o kolik ovlivňuje konzistenci různá hmotnost diabolky. A to by mě samotného zajímalo...

Jinak chce to zvážit diabolky z jedné série a z jednoho lisu. Ze dvou sérií to nemá cenu - je tam jiné seřízení stroje a pravděpodobně i jiný lis.
U JSB jsou v jedné krabičce diabolky vždy z jedné série a z jednoho stroje.
A kolik je u nich váhová odchylka by mě taky zajímalo.
Myslím, že jsme všichni dostatečně napnutí, takže Alexi - mazej k váze!

- Alexxxus
- Odborník na vzduchovky
- Kontaktovat uživatele:
Ok vezmu 3 krabičky, mám tu Exact Heavy 4,52 , 4,53 serii S1 vezmu to v pondeli na váhu. nahodile 50 kusu z každé krabičky.
Daystate Griffin - special edition 007/150 .177 + Deon March 1-10x24
Dost ma to zaujalo,tak som vytriedil z Exactov 2x24ks(trvalo mi to 2 hodiny)a za rovnakých podmienok zmeral cez chrono.Kubajzz píše:Leda změřit střední hodnotu konzistence těch těžších kousků a střední hodnotu konzistence těch lehčích kousků a zjistit rozdíl.
Hmotnostný rozdiel 8,30 a 8,55grs. je 0,016g.,ale s tým,že v sérii 8,30grs.sú aj 8,25grs. a v sérii 8,55grs.je aj niekolko diabolok 8,60grs.Čiže rozdiel je asi 0,018-0,020g.
Ked to všetko zaokrúhlim vychádza mi,že rozdiel 0,02g.=1,5m/s.
Naposledy upravil(a) Martin77 dne 01 kvě 2009 19:03, celkem upraveno 1 x.
to ferin:máš pravdu Excel je pre mna pojem neznámy,ale zase z dlhého čumenia na papier ma nerozbolia oči
A nedojde má zrejme pravdu,že je pre mna rýchlejšie a pohodlnejšie spravit tých pár grafov ručne.
Ktovie či to tu od JSB sledujú,ja si myslím že o hmotnostných odchylkách vedia a ovela dôležitejší je vždy rovnaký tvar diabolky ako hmotnost.
Napríklad Gamo Match 0,50g. sú vyrobené neporovnatelne presnejšie (na hmotnost) ako JSB ale v každej krabičke majú hlavičky odlišný tvar a s tým aj rozdielny odpor vzduchu atd.

A nedojde má zrejme pravdu,že je pre mna rýchlejšie a pohodlnejšie spravit tých pár grafov ručne.
Ktovie či to tu od JSB sledujú,ja si myslím že o hmotnostných odchylkách vedia a ovela dôležitejší je vždy rovnaký tvar diabolky ako hmotnost.
Napríklad Gamo Match 0,50g. sú vyrobené neporovnatelne presnejšie (na hmotnost) ako JSB ale v každej krabičke majú hlavičky odlišný tvar a s tým aj rozdielny odpor vzduchu atd.