Britva

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:
Postýlka pro břitvu

Příspěvek od Smékal Petr » 22 zář 2008 16:57

Tomu říkám hezkýýýýý
a zároveň s úctou vzpomínám na Ty jež tu byli před námi. Jejich poznání, kumšt a dovednost budou stále hodny následování. :)

Zdravím Petr S.
357-Magnum - velmi dobrý argument pro uzavření příměří.
relka

Příspěvek od relka » 22 zář 2008 18:08

Dovolím si souhlasit s názorem, že damascénská ocel na břitvě je věc překrásná, ale při praktickém použití diskutabilní. Při použití na noži se předpokládá podélný pohyb ostří při kterém se střídají v řezu měkčí a tvrdší části břitu. Tím se prý zmenší řezná síla, mimo lepší poměr tvrdost/pružnost. Odhaduji, že použití břitvy tímto způsobem je možné pouze jednou... Při holení je pohyb ostří kolmý na osu břitu. Ve výsledku by měl každý materiál v ostří řezat trochu jinak. Toť má představa. Jinak napodobeniny damašku postupným leptáním jsou známé i ze středověku. V dnešní době jsem viděl na nožích sendvičovou ocel plátovanou damaškem. Spojuje krásu s dokonalým ostřím, které může mít podstatně vyšší tvrdost. Co by to ale udělalo na břitvě, kde není vzácností část ostří vytažená na 0.2-0.3 mm. Nebo spíš kdo by to uměl udělat, když by v téhle síle byly tři rozdílné vrstvy ocelí.
Zdravím
MUDR C

Pro sběratele - pro zajímavost

Příspěvek od MUDR C » 22 zář 2008 19:04

Dobrý podvečer

Přikládam link na břitvu v aukci, která končí 02/10/2008. Půvab není to pravé slovo ....

http://cgi.ebay.co.uk/Art-Noveau-Early- ... otohosting

Zdravím
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Břitvy

Příspěvek od Smékal Petr » 22 zář 2008 19:56

Jak je možné, že kdysi bylo možné věnovat tolik času a trpělivosti a umu na ruční výrobu tak dokonalého nástroje, který je zároveň šperkem. Jaká musela být cena, že se umělecký řemeslník uživil. Vždyť kolik kousků takové krásy byl schopen za měsíc vyrobit. :wink: :lol:
Zdravím Petr S.
Baron

rekapitulace mé vášně k břitvám

Příspěvek od Baron » 22 zář 2008 20:13

Fakt se mi nechce dát 700 eur za damaškovou břitvu, jsou to vyhozené peníze - nebude to ono. Na tom odkazu jsem snad zahlédl i to, že některé ty damašky jsou nekalitelné...
Ale když mi ji někdo půjčí, tak rád po čase napíšu užitvatelské zkušenosti. :P

O víkendu nad svou sbírkou břitev, která se utěšeně rozrůstá tak, že určitě do konce roku pokoří číslo 70, jsem začal trochu bilancovat a přiznám se, že se chci taky trochu pochlubit:

doba trvání sbírky: asi 4 roky
počet kusů břitev ve sbírce: 62
nejstarší kusy: cca 1880 a 1895
nejoblíbenější kus: VB Sheffield a Pearson r. 1940 5/8, 11 tř. o., nikdy nepoužita
země původu břitev: ČSSR, SSSR, USA, VB, GER, SWE,
nejzajímavější kus: ze zajateckého tábora 1. sv.v.
investice do sbírky: kolik desetitisíců raději nepočítám :roll: :?
čas na sbírkou: desítky hodin čištění, drobných oprav a shánění dalších raritních kusů
co mě mrzí: nezískaná břitva z Ameriky, která pamatovala válku "sever proti jihu"
co dál: přikupovat další a další 8)
zatím jen sen: sehnat kosti, rohy, či parohy exotických zvířat a nechat si udělat střenky. Do nich zasadit čepel břitvy. Představa - Narvalí roh, Mroží kel, Mamutí kel, Žirafí kost,...

až budu starej dědek s nej kámošema Alzhaimerem a Parkinsonem, tak sbírku někdo podědí a snad se k ní bude chovat s úctou.
Byl vyroben holící strojek s 5-ti břity!!
Kde to šílenství skončí...?!?
MUDR C

Mamutovina

Příspěvek od MUDR C » 22 zář 2008 20:44

Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Sbírka břitev

Příspěvek od Smékal Petr » 22 zář 2008 21:07

Sem tam si zapíšu, co mě napadne ve vaně nebo na WC. Obvykle to bývají poznání, když jsem od života dostal ťafku.

Jedno z poznání:

Zůstane po nás jen to, co bude následníkům líto vyhodit.

Pokud Tvou sbírku dostane člověk znalý - přidá, rozšíří, zvelebí a bude se kochat.
Pokud Tvou sbírku dostane člověk kterému nic neříká, lehce rozprodá, či dokonce může i poškodit.
Jedině Ty sám budeš znát hodnotu citů které tvá sbírka obsahuje - nikdo jiný.
a opět náš milý Horátius se svým Carpediem quam minimu credula postero.
snad jen Carpe conquisitio. :lol:
Zdravím Petr S.
MUDR C

Souhlas

Příspěvek od MUDR C » 22 zář 2008 21:46

Dobrý večer.

S Vaším názorem souhlasím pane Smékal. To je důvod, proč nic nesbírám.

Klidný večer
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Sbírka břitev

Příspěvek od Smékal Petr » 22 zář 2008 23:30

Takhle jsem to nemyslel. Jen jsem tím chtěl říct, že sbírka není jen soubor samotných předmětů, ale hlavně soubor předmětů spojených s city a vztahem k nim, a většinou ty citové vazby odcházejí se sběratelem, pokud nezasvětí do své sbírky svého nástupce. V případě Barona, je na to ještě dost času, ale dospělí sběratelé na to většinou nechtějí přistoupit a tak překrásné sbírky končí jen jako soubor neživých předmětů, ke kterým nemívají ostatní žádný vztah. Sbíral jsem náboje, než došlo k zákonem daným omezením, a vím jak je to smutné takovou sbírku ukončit. :?
Zdravím Petr S.
Radgost
Kontaktovat uživatele:

Čistit?

Příspěvek od Radgost » 23 zář 2008 12:54

Zdravím, dostala se ke mě břitva mírně zoxidovaná břitva. Břit je v pořádku.
Chci se zeptat čím by se dala vyleštit? Vykoušet nějakou lapovací pastu?
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Vleštit břitvu

Příspěvek od Smékal Petr » 23 zář 2008 14:13

Na slabé skvrnky se mi osvědčily klasické noviny a křída na sucho. Nejprve malinko protáhnout hadříkem s olejem a pak utřít do sucha. Křídou počmárat novinový papír a leštit a leštit a leš.......... :roll: :cry: :lol: Ocet taky slabounce naleptává ale musí se hlídat aby to nezačalo černat. Jinak taky pomáhá stařičký klasický "Sidol" na mosazné věci. Dnes moderní čistič na nerezové věci například leštidlo na nádobí Zepter. Pokud to není hluboká rez, tak to půjde dát dolů, ale hlavně vše ručně. Leštící kotouč to ve chvilce ohřeje a je zle. :roll: :roll:
Zdravím Petr S.
MUDR C

Re: Sbírka břitev

Příspěvek od MUDR C » 23 zář 2008 18:40

Smékal Petr píše:Sem tam si zapíšu, co mě napadne ve vaně nebo na WC. Obvykle to bývají poznání, když jsem od života dostal ťafku.

Jedno z poznání:

Zůstane po nás jen to, co bude následníkům líto vyhodit.

Pokud Tvou sbírku dostane člověk znalý - přidá, rozšíří, zvelebí a bude se kochat.
Pokud Tvou sbírku dostane člověk kterému nic neříká, lehce rozprodá, či dokonce může i poškodit.
Jedině Ty sám budeš znát hodnotu citů které tvá sbírka obsahuje - nikdo jiný.
a opět náš milý Horátius se svým Carpediem quam minimu credula postero.
snad jen Carpe conquisitio. :lol:
D Ě D I Č N Á Š T Ě T K A

Dobré odpoledne

Psychologové tvrdí, že charakter člověka nejlépe poznáte, když jej vidíte dědit.

Obecně se traduje, že v rodině se dědí z otce na syna pleš. Břitva se služebnictvem, tedy ?: Břidlicí + Obtahovací Pás + Brusná Pasta a Olejíček. Dále sem náležící plnící pero a dýmka se taktéž nabývají do vlastnictví děděním. Navíc se pyšní privilegiem, že se nepůjčují. A to ani příbuzným.

K této ctihodné společnosti patří často opomíjená, ale vždy laskavá Štětka.

V příloze odkaz na aukci celostříbrného hrnku na holící krém spolu s holící štětkou ze stejného kovu. Vyvolávací cena 350 amerických dolarů. Aukce končí 29/09/2008.

Link zde:
http://cgi.ebay.co.uk/RARE-Antique-GORH ... .m63.l1177

Podobnou štetku jsem viděl u jednoho pána, který ji stále používá. Kouzlo tkví v tom, že když ji stáří pokroutí a přebarví vlasy na stříbro, lze je vyměnit za nové. Břitvu přebrousit a máte manželství, které nelze rozvést.

Maminka s tatínkem. Koho máte radši ? Kdo z nich je Vám dražší ?

Chulbte se celou rodinou...

Pevnou ruku + klidnou mysl přeji
Radgost
Kontaktovat uživatele:

Nákup na http://www.palas-m.cz

Příspěvek od Radgost » 24 zář 2008 13:08

Tak jsem se na http://www.palas-m.cz pokusil nakoupit brusnou pastu na břitvy a břitvu.
S tímhle podnikem se mi nějak nedaří obchodovat. Nejprve jsem objednával brusnou pastu na břitvy. Od pana Palase jsem obdržel potvrzení objednávky s ujištěním, že následující den bude zboží odesláno. Po týdnu jsem objednávku urgoval a po druhém taktéž. To už jsem nedostal ani odpověď.
V pondělí jsem posílal dotaz na koupi břitvy (kde jinde koupit břitvu kolem 2000 Kč?), bohužel bez odezvy.
Tak marně přemýšlím, kde pořídím lacinější nástroj.
Poradíte někdo?
relka

břitva

Příspěvek od relka » 24 zář 2008 14:48

V Praze lze volně /pokud mají/ koupit břitvu Solingen za 1400,- až 1900,. Kč v některých nožířstvích /na Národní Třídě/ nebo v potřebách pro kadeřníky /5. Května- před Nuselským mostem/ Jinak mne z jiného pohledu zaujal příspěvek kolegy MUDR C. Ona výroba břitvy je fakt velká frajeřina, ale nemůžu se zbavit dojmu, že dřív bývalo frajerů podstatně víc, nežli dneska. Co bylo jenom měst v Čechách a na Moravě, kde nožíři břitvy vyráběli.... Tak jsem zkusil najít na netu výrobce v Čechách. Nulový výsledek. Ví někdo o výrobci? Možná by to bylo zajímavé téma.
Zdravím
MUDR C

Re: Nákup na http://www.palas-m.cz

Příspěvek od MUDR C » 24 zář 2008 16:20

Radgost píše:Tak jsem se na http://www.palas-m.cz pokusil nakoupit brusnou pastu na břitvy a břitvu.
S tímhle podnikem se mi nějak nedaří obchodovat. Nejprve jsem objednával brusnou pastu na břitvy. Od pana Palase jsem obdržel potvrzení objednávky s ujištěním, že následující den bude zboží odesláno. Po týdnu jsem objednávku urgoval a po druhém taktéž. To už jsem nedostal ani odpověď.
V pondělí jsem posílal dotaz na koupi břitvy (kde jinde koupit břitvu kolem 2000 Kč?), bohužel bez odezvy.
Tak marně přemýšlím, kde pořídím lacinější nástroj.
Poradíte někdo?

Dobré odpoledne

Podívejte se na link.
http://cgi.ebay.co.uk/Clean-Vintage-Kro ... entmethods

Aukce končí zítra. Pokud někdo nepřihodí cena bude cca 20 GB Liber. Cca 600 KČ včetně poštovného. Ta břitva vypadá velmi dobře. Co myslí pan Smékal ?

Klidný den
Odpovědět