Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
-
y2000rtc - Příspěvky:40
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od y2000rtc » 22 srp 2008 23:58
Nakadah píše:Kubajzz píše:Těšit by tě to moc nemělo.
Že rozptyl nezhoršuje je fajn, ale neměl by ho spíš zlepšovat?

Jak rikam

narazim uz na svoje moznosti. Navic Paja spravne podotyka ze kompenzator se musi upravit na kazdou zbran jinak. Ale to jiste sam dobre vis
Zakaznik je ale spokojen a to je hlavni ne?

Nak
A jak upravit? Máš nějaký tip, jak v této věci postupovat (snížit rozptyl)?

-
pbrejsa - Příspěvky:304
Příspěvek
od pbrejsa » 23 srp 2008 19:41
Záleží na provedení kompenzátoru a provedení vývrtu. Důležité je zjistit, jak je vývrt souosý a kam se odchyluje těsně před ústím. Důležité je také, že střela se u pravotočvého vývrtu odchyluje vlevo a u levotočivého naopak. U pistolí, tedy u krátkých hlavní, je to až 1°. U vzduchové pušky ta hodnota nepřevýší pravděpodobně několik desetin °. Dobře fungující kompenzátor dokáže rozptyl snížit o 30 a více %. Zbraň je nutné pevně upnout do nastřelovací stolice a po každé ráně kontrolovat zamíření. U větrovky by neměl být problém se zpětným rázem a tak lze použít dobře ukotvený stůl a masivní svěrák. Rozptylový obrazec stranově protažený jedním směrem většinou na špatné a nestabilní upnutí upozorní. Ale zpátky ke zjišťování rozptylu.
Nejdřív zjistěte rozptyl bez kompenzátoru. (Při tomto nástřelu si můžete orientačně ověřit, na kterou stranu a o kolik vám střely od osy hlavně uhýbají, záleží i na kolmosti ústí.) Ještě připomenu, že použité střelivo musí být stejné, jedna značka od jednoho výrobce, aspoň. Rovněž parametry dávkování plynu, úsťová rychlost konstantní. Pak už můžete testovat. Platí obvykle na začátku při první ráně, že jedna rána letí jednou dírou. S přibývajícím počtem ran toto pravidlo příliš neplatí. Za minimální počet ran je nutné považovat 5 a 10 je již optimálních. U 10 ran na 10 m i u kvalitního vzduchovkového střeliva 1 nebo i 2 střely výrazněji uhnou. No a pak již můžete nastavovat aspoň vzdálenost mezi ústím a čelem první komůrky. Na začátku můžete začít se vzdálenostmi = 1x, 1,5x a 2x délky použité střely. Kolem těchto vzdáleností pak kompenzátor jemně posunovat. Nastavení může být kritické již při změně vzdálenosti o několik desetin mm. Zejména pokud kompenzátor má průměr jen o 0,5 mm větší než střela, tj. 5 eventuálně 6 mm. S větší vůle účinek kompenzátoru klesá, především u jednokomorového. Tak, to je tak asi to základní. Užijte si to.
Ještě k použitému papíru, do kterého střílíte. Je potřebné, aby střely papír tak trochu vysekávaly a neohybaly, což se neděje u běžných papírů. Nejjednodušší a vhodný je papír ze závodních terčů pro vzduchovku např. Edelmann nebo Krueger.
-
Radawar
Příspěvek
od Radawar » 24 srp 2008 23:39
Kubajzz: Prosímtě, vracím se ke kdysi zde zmíněné informaci o zahrdlení (čokování) u hlavní pro větrovky...
U brokovnice to chápu, ale s jakými poměry zahrdlení a s jakým výsledkem této úpravy se setkáváme u větrovek/vzduchovek??? Má někdo praktické možnosti porovnání vlivu této úpravy na přesnost?
-
Příspěvek
od pbrejsa » 25 srp 2008 07:10
Zahrdlení u vzduchovkových hlavní obvykle zvyšuje jejich přesnost. Do určité míry zjednodušuje výrobu přesných vzduchovkových hlavní. Jeho velikost se pohybuje od prakticky neměřitelných hodnot až po 0,02 až 0,03 mm v délce několika cm od ústí. Dá se ho docílit různými způsoby, např.:
- zvětšením vývrtu, jeho rozleštěním po celé déce mimo oblast ústí, pracné, ale dokonalé
- kováním nebo lisováním konce hlavě, tovární provedení
Jeho smyslem je znovu utěsnění a zklidnění uvolňující se a rozkmitané střely ovlivněné průletem nepřesnou hlavní tak, aby střela opouštějící ústí hlavně byla v posledním okamžiku dokonale vedena.
Nevýhodou zúžení je to, že se časem mění, vystřeluje se směrem k ústi a to i u vzduchovek. Důležité je, aby v oblasti zahrdlení byl vývrt dokonale válcový a symetrický.
Praktické zkušenosti ti nikdo asi nesdělí. Ty nejpřesněji střílející hlavně mohou být jak se zahrdlením tak bez něj, ty druhé jsou obvykle dražší.
Ještě nějaké otázky?
-
Radawar
Příspěvek
od Radawar » 25 srp 2008 08:10
Díky, tohle je mi jasné. Akorát u těch brokovnic je to jednoznačnější. Vybereš si zahrdlení dle požadovaného rozptylu a krytí na danou vzdálenost...
Takže u větrovek bohužel zase obvyklá technická finesa, která "pravděpodobně může" zlepšit přesnost? Proč jen u otázek, na které člověk hledá exaktní odpověď nikde není uvedeno něco jako: "na vzdálenost 50 metrů sníží tato úprava v této variantě rozptyl o 12%...".
No snad to není jen "oční výtěr". Ještě jednou díky.
-
Příspěvek
od pbrejsa » 25 srp 2008 09:54
Stručně - dokonalá hlaveň zahrdlení nepotřebuje. Ale protože nic není dokonalé .......
Uvedu příklad: Svého času Aeron vyráběl pistole TAU a úspěšně na nich používal levné vyřazené nepřesné hlavně vzduchovek z prvovýroby Prestro UB, které po úpravě zahrdlením byly prerfektní, s výtěžností/zmetkovitostí více jak 50/50%. Nepovedené kusy se prostě vyhodily, protože po nepovedené úpravě už byly nepoužitelné. Ale to už je více než 20 let.
-
Radawar
Příspěvek
od Radawar » 25 srp 2008 10:02
Ano, čili u zmetků je pomoc třeba 80% a u nejkvalitnějších špiček nepostřehnutelná... Z toho matematicky plyne - tím nic nepokálíš. Jo, to je docela dobrá odpověď s povzbudivým závěrem.
Takže když koupíš flintu s čokem, máš větší šanci, že to bude lítat jedním směrem.
-
Samson - Příspěvky:190
Příspěvek
od Samson » 25 srp 2008 13:48
Koupil jsem si taky QBcko 4,5 mm a nejak se mi nezda, ze ze dvou 12g bombicek dam jen 45 ran. Zvetsoval jsem jen otvor v tycce zaveru. Co jsem si cetl, tak na zacatku threadu pise Kubajzz ze daval kolem 80 ran. Do ventilu jsem vubec nelezl, tak bych rad vedel jestli nekdo s tim vystrili tak malo ran jako ja. Trosku me to stve, protoze plneni z kyvety by byl asi problem, vubec nevim kde se u nas plni a prepousteci ventily nikde nejsou.
-
321910336
Příspěvek
od 321910336 » 25 srp 2008 14:47
nekupoval někdo QB z tohodle obchodu?
Kód: Vybrat vše
http://www.shop008.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=0&products_id=289
je to seriózní obchod? díky za odpověď
-
smates
Příspěvek
od smates » 25 srp 2008 15:58
Tam budu kupovat QB cal 22 ale zatim nemaj skladem,jsem s nima v tel.kontaktu a bude osobni odber.
-
bledule
Příspěvek
od bledule » 25 srp 2008 20:00
Nevíte prosím vás jaká je adekvátní velikost toho malýho O kroužku,kterej je na tyčce co posouvá diabolky do hlavně ?
Praskl mi po cca 15 000 ranách,střílet se dá ale krapet mě to ofukuje ksicht

-
Apevia - Příspěvky:3179
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Apevia » 25 srp 2008 20:26
2bledule: Ahoj. Ten "ó" kroužek je 3x1, ale nikde ve "vodo, topo" ho nemaj

Já jsem ho sehnal v železářství

Měli tam sadu, kterou rozprodávali, rozměry neznali, tak jsem donesl svůj origo kroužek a poměřil.....
Cogito ergo armatus sum.
-
Erix
Příspěvek
od Erix » 25 srp 2008 20:31
Erix
Ať žije vzduchovka, vždyť také patří mezi zbraně!!!
Pistole Tex cal. .177, Slávia 620 cal. .177
-
bledule
Příspěvek
od bledule » 25 srp 2008 20:31
to Apevia : moc díky za info,zkusím ho sehnat.Když se nezadaří neměl bys
jeden dva navíc ?
-
bertold8 - Příspěvky:47
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od bertold8 » 25 srp 2008 20:37
321910336 píše:nekupoval někdo QB z tohodle obchodu?
Kód: Vybrat vše
http://www.shop008.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=0&products_id=289
je to seriózní obchod? díky za odpověď
Ahoj, ses si jistej ze ji tam maji skladem? Byl by to prvni z asi 5 obchodu kde jsem to zkousel. Dik za info
Slavia 634 + Delta 4x32AO, QB 78 deluxe