V?trovka - Sharp

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
milius

Příspěvek od milius » 04 srp 2008 13:34

------------.
Naposledy upravil(a) milius dne 05 črc 2009 20:50, celkem upraveno 1 x.

honda

Příspěvek od honda » 04 srp 2008 14:26

Reagoval jsem pouze na výrok „Dále silnější úderník,který by byl schopen tu masu vzduchu otevřít“ a „Rozdíl síly výstřelu je v tom,kolik vzduchu to pustí najednou.Tedy v pružince“ a proto píšu, že pokud hovoříme o stejné pušce Větrovka - Sharp Innova .22 tak se u ní žádný takový konstrukční prvek nenachází. Nic víc, nic míň. Nepřu se o potřebné množství vzduchu.
milius

Příspěvek od milius » 04 srp 2008 14:49

-----------
Naposledy upravil(a) milius dne 05 črc 2009 20:49, celkem upraveno 1 x.
Pepan1

Příspěvek od Pepan1 » 12 srp 2008 22:18

zdar, vracím se opět k problému této pumovací větrovky. Nedávno jsem se zde zmínil, že se mi pod ruku dostali 2 kusy. Jednu mám já, jednu má tatík. Potom, co jsem zjistil že ta moje má rozptyl cca +-4cm na 6m, začal jsem střílet tatíkovou a ta prvních cca 500ran střílela na můj vkus perfektně přesně. Po nedávným víkendu, kam sem si teda vzal tatíkovu větrovku, jsem vytřílel přibližně dalších 5 krabiček diabol po 250kusech a ejhle, zbraň se začala ke konci chovat prapodivně. I tedy doma sem ji začal zkoušet, kde není vítr a kde je klid opět na 6 metrů a rozptyl se rozhodil podobně jako u té mojí. Toto vše opět podpořilo již zde několikrát zmíněnou teorii, že namáháním soustavy při pumpování, dochází po každé k tvarové změně někde u ústí hlavně, která nám ze zbraně dělá nepřesnou, ale silnou porážečku. Pořád mi to nějak nedá spát, víte.. Hlaveň vyměnit za tužší a se silnějšími stěnami se mi zdá už nereálné, protože sehnat 5,5ku hlaveň, to je investice jak hrom a navíc nemám soustruh na pozdější úpravy. Vracím se tedy k teorii, že pokud bude vzduch do pumpy tlačen "externě", eliminuje se možnost namáhání hlavně a problém bude vyřešen. Moje představa byla, že k pumpování se použije běžná šlapací pumpička, ventilek bude procházet se závitem přímo skrz píst, který bude v poloze "stlačeno"-čili kdy je pumpa na větrovce zavřená. Otázkou ale bylo, zdali tlak vyvinutý touto šlapací pumpou bude zároveň pracovním tlakem větrovky. Dal jsem si tedy tu práci a spočítal , jakou silou je píst větrovky tlačen. Vzal jsem tedy větrovku na váhu, pumpoval přez ní a při čtvrtém pumpnutí byla síla 20kg, neboli 200N. Vyšlo mi, že při čtvrtém pumpnutí, je před doklapnutím pumpy síla působící na píst max 600N. Při průřezu pístu 280mm2 je tedy překonávaný tlak zásobníku vzduchu něco přes 2Mpa, usuzuju tedy, že pracovní tlak po 4 pumpách je oněch +-2Mpa při objemu vzduchu 180ml. Šlapací pumpa na auto je dimenzovaná na nafouknutí pneumatiky do cca 3bar (0,3Mpa), musel bych tedy sílu působící na páku této pumpičky, nebo páku pumpičky přibližně 6,6x zvětšit. Řešením lepším by bylo použít pumpičku na kolo, pneumatika bicyklu má kolem 10bar (1Mpa), takový tlak musí umět vyvinout šlapací pumpička na kolo. Získat z takové pumpičky namísto jednoho megapascalu dva megapascaly, by neměl být problém. Čili velice brzo půjdu sehnat takovou šlapací pumpičku na bicykl, a zjistím její oběm. Ideální by bylo +-100 nebo +-200cm3, což myslím nějak tak bude. Co si o tom myslíte? Je reálný počáteční pracovní tlak větrovky jen 2Mpa při oběmu vehnaného vzduchu 180ml? Vždyť kupříkladu slávia 630 má počáteční tlak ve válci téměř 5Mpa! faktem ale je, že oběm vzduchu ve slávii je před začátkem stlačování pístem podstatně menší (přibližně 30ml). Co si o tom myslí odborníci?
undead

Příspěvek od undead » 13 srp 2008 17:54

viem ze ma ukamenujete, ale nepredava niekto sharpku??
Alexxxus
Odborník na vzduchovky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alexxxus » 13 srp 2008 19:22

jeste nedavno jich bylo plne aukro
Daystate Griffin - special edition 007/150 .177 + Deon March 1-10x24
AirArms ProSport .177 + Sightron SIII 10 x 42 MMD
Anschutz HP 9015 + Deon March
Mojí češtinu prosím omluvte.

http://www.alexxxus.cz recenze vzduchovek optik a doplňků
honda

Příspěvek od honda » 13 srp 2008 19:47

Pepan1 Nemám v úmyslu nějak zpochybňovat tvoje laborování, jen se zeptám jestli bereš v úvahu, že pumpa na flintě má převod na páce 1:2 ?
Tzn. že na přímo tlačený píst je třeba 2x větší síla a na takový pumpičce se budeš houpat celou váhou a prd.

Čtu tvůj příspěvek znovu a vidím, že s převodem počítáš ale 1:3
Pepan1

Příspěvek od Pepan1 » 14 srp 2008 08:34

No, znovu jsem to změřil a poměr na natahovací páce je 1:2,5 :-),
čili síla působící na píst je dokonce jen 500N, takže pracovní tlak je dokonce při 4 pumpnutích jen 1,66Mpa. Ale chtěl bych teďka trošičku poeditovat tu mojí základní představu... Ať chceme, nebo ne, tak takto geometricky sestavená pumpa ve chvíli, kdy se "zaklapává", tak teoreticky působí na píst nekonečně velkou silou. Načrtněte si to schema, popřemýšlejte o rozkladu sil a všimnete si, že na tyčku co vede z pístu ve chvíli zaklapnutí nemůže z principu vyvodit druhou složku reakce, což se běžně při počítání např statických nebo dynamických schemat stává (pozor!! konzultoval jsem to s autorizovaným statikem!!!). Ano, skutečně v posledních chvílích se síla působící na píst zvyšuje extrémě, až do nekonečna, ale právě v tu chvíli se píst pohybuje nekonečně menší a menší rychlostí.. Nejsem blázen, ale kdo jste někdy řešil sestavy sil na nějaký tech. škole, tak dojdete ke stejnýmu závěru. Ale řešení takovýhle úlohy se musí zjednodušit a předem stanovit, že páka "úplně nedoklapne", čímž se do systému vnesou nenulové úhly a my úlohu můžeme vyřešit. Já uvažuji stále s představou, že tlak do těch 2Mpa mi pumpička na bicykl musí zvládnout, třeba i tak, že jí tročku prodloužím ramena. Pokud tedy není pracovní tlak této flinty vyšší, teoreticky by to mohlo fungovat. Ale jinak vím, že trošičku fantazíruju a je potřeba to prostě rozkuchat a ověřit prakticky, k čemuž se snad dostanu v brzký době. Jinak díky za odpovědi. Ještě by měl ale zajímalo, jaký pracovní tlak této flinty odhadujete s ohledem na jiný flinty podobnýho principu, který máte a víte, jaký tlak mají...
baretta@pobox.sk

Příspěvek od baretta@pobox.sk » 14 srp 2008 11:07

http://rapidshare.com/files/136585496/B ... 8.pdf.html
keby som sa neucil na statnice porozmyslal by som nad tym.
odhliadnuc od toho ze sa mi paci tvoj ,,novatorsky,, pristup musim aspon na uvod .:
1, nikdo nevie kolko presne ma 5,5 po n kompresnych cyklov - to čo tu je odporuje nameranym hodnotam pre 4,5mm. (až sa nemylim) (energeticka bilancia)
2, 2MPa by som vydel realne a skor by som povedal že pri danej konštrukcii to v konečnom dosledku bude aj viac - odhadujem do 10Mpa.
3, Využil by som fakt že hlaven je pevne votknuta v (bakelitovom) tele. Preto ak je považovana vezba v oblasti mušky za nosiča parazaitneho javu ODSTRANIL BY SOM JU. Ako provizorne by to mohlo byť odvrtanie - časti kužela ktora posobi vzperom na hlaven. A dalej zvačšiť tento priemer - kde je vedena hlaven min o 1mm . Lepenie je dosť pevne, tak sa toho zatial netreba obavať, že by hlaven vyletela. Tymto sa ponecha muška a povodny design.
4, Nemyslim si že dovodom nepresnosti je bod 3
ť, pumpovat to cez pumpicku je nepohodlne a neviem si to dobre predstavit.
6, Mam pocit ze sa tu ludia boja obchodovat s hlavnovinou, ale aj tak by som tuto variantu označil za najprespektivnejšiu. Ja som videl sharp-inova hlaven vo svetle - a naozaj je to ako keby to robili s poškodenym nastrojom.
7, Dovodom nepresnosti je podla mna nabojova komora - ked sa raz zasunie strela a nieje suosa s vyvrtom može byt človek samotny ježiš a nenarobi s tym nič.
8, v navaznosti na bod 6 a7 by som prehodnotil aj nabijaciu tyčku.
9, pre zlepšenie tuhosti celku určite telo spravit s ocele alebo duralu. rozne cenove kaukulacie hovoria o 1000-2000 SKK, tak ja zatial vaham.

tak to by bolo 9 mojich postrehov k riešeniu S-I, a neni ich 10 aby ste ma neobvinili ze patrim k triunistickemu sektarskemu nabozenstvu.
Pepan1

Příspěvek od Pepan1 » 14 srp 2008 14:05

Pěkná bakalářka!!! Moc pěkná! dneska večer se tím trošku prokoušu.. A ty si teda myslíš, baretto, že nepřesnost týhle větrovky je kvůli nějakýmu pochroumání při vpasovávání diabolky do komory? Myslíš, že osa diabolky třeba není v ose hlavně? Já myslím, že se snad ona diabolka sama svým průměrem a délkou vycentruje dostatečně, i kdyby to nabíjení proběhlo nějak nedůstojně... No, mám nad čím přemýšlet, no.
mrafeec

Příspěvek od mrafeec » 14 srp 2008 17:55

Fuuu tak teraz neiem co si mam mysliet :lol: Ako zo zaciatku ked som to cital takych 25 prispevkov som uz siel na aukro:D ale teraz fakt neviem. :roll: oplati sa to kupit alebo nie? :roll:
baretta@pobox.sk

Příspěvek od baretta@pobox.sk » 14 srp 2008 18:55

v mojej bc praci je odfotena aj 5,56short strela prave s S-I. a po obvode je to značne nerovnomerne - neviem to odfotit tak aby to bolo vidiet - Moja ohniskova vzd je cca 30 cm... A tam to kolise o cca 1mm mozna 1,5mm co je dost.
Ked si pozres svoje diabolky - najlepšie pribramacke, tie su 5,78 na tesniacej casti je vidno nerovnomernost . Myslim ze staci aj 0,5mm a menej aby to bolo nepresne.
Viac -menej su to vsetko dohady. A odvijam sa od clanku zo SR o benchreste - tam sa tolko srali s dlzkou nabojnice ze to vpliv asi bude mat.
Navyse som odporca pristupu - vrtat do hlavne - a sportove vzduchovky okrem CZUB to nemaju. Preto navrhujem v mojej BC praci TAU-karsky uzavr. Aby som sa vyhol tymto problemom - vyosenie strely uz v nabojovej komore. Olovo je snad najtvarnejsie tak si myslim ze o samocentrovani neni moc reci. Pri mechanizmoch nabijania TAU alebo S63x je tato moznost, ale pri trnoch som dost skepticky.
http://rapidshare.com/files/137319564/B ... 1.pdf.html
inak uvytal by som od admina vinimku, nech to nemusim vsetko davat na rpaid - je to nepohodlne aj pre mna aj pre Vas.
honda

Příspěvek od honda » 14 srp 2008 21:56

baretta@pobox.sk můžu tě poprosit za nás starší jestli by to šlo hodit na něco přijatelnějšího a jednoduššího než je rapidshare, třeba leteckou poštu? Dík h.
baretta@pobox.sk

Příspěvek od baretta@pobox.sk » 14 srp 2008 23:19

jest dokonano
http://leteckaposta.cz/861709341
http://leteckaposta.cz/320368204
ale stahujte rychlo, lebo je to len 30 dni
milius

Příspěvek od milius » 16 srp 2008 20:18

--------------
Naposledy upravil(a) milius dne 05 črc 2009 20:41, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět