Nie je jedno, ci strielas na srdce alebo hlavu. Su fakt velmi odolne a vitalne. Podla mojich skusenosti, ak chces, aby ostal "v ohni", treba strielat do hlavy. Idealne bud zpredu medzi oci alebo z profilu - tam sa snazim umiestnit zasah smerom ku krku, ale aby bol stale v oblasti hlavy. Pri .177 sa vsak zriedkavo stane, ze potkan ihned padne a ani sa nepohne. fakt zriedkavo. co neznamena, ze po zasahu do hlavy nie je mrtvy. je, akurat este predvedie "tanec smrti", skace aj pol metra do vysky a casto sa stane, ze v agonii sa este skryje, aj ked pochybujem, ze o sebe vie. velmi casto dochadza k tomu, ze potkan po zasahu do hlavy okamzite padne a niekolko sekund nehybne lezi. myslim, ze to uz je smrt. potom nasleduje spominana agonia, ktorej dlzka a intenzita je umerna pouzitemu kalibru a strelivu. pri .177 "divadlo" trva dlhsie.
ak strielas .22, tak prichadza do uvahy aj zasah do srdca, zazil som raz. potkan po zasahu odskocil do ukrytu a o tri styri sekundy zase vyskocil do volneho priestoru, kratka agonia, a padol mrtvy. zasah do hlavy .22 je spravidla okamzita smrt, pricom "tanec smrti" je vyrazne kratsi a menej intenzivny. raz som zazil, ze potkan po zasahu do hlavy padol a uz sa ani nepohol. z mojich skusenosti je to vsak velmi velmi vzacne. podla mna suvisi bud s adrenalinom (pravdepodobne sa nijak necitil ohrozeny, tak nemal v zilach ziaden adrenalin) alebo so zdravotym stavom a fyzickou kondicou jedinca. starsi kus asi nebude tolko "vyvadzat"
je tu par ludi, ktori maju ine skusenosti. pokial viem, Kubo630 niekde inde spominal, ze jemu po zasahu do srdca .177 potkan okamzite pada. (Ak si dobre spominam. ak nie, Jakub prepac

)
pripustam, ze to je mozne, ale ja sam som take nieco sam este nezazil.
pokial sa da, pouzivaj diabolky s plochou alebo dutou hlavickou.
"Messieurs les Anglais! Tirez les premiers!" (Gróf d'Anteroche v bitke pri Fontenoy 11.mája 1745)