?i?t?n? kr?tk? zbran?

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Bonanza
¨čištění

Příspěvek od Bonanza » 22 kvě 2008 12:46

Omega: kde ji tu zbrojní seženu?

omega 13

Příspěvek od omega 13 » 22 kvě 2008 20:58

No to sem nepátral, ale někdo to do součanosti vyrábět musí. Já jsem si tenkrát dotáhl pikslu z vojny, kde to měli v NZ ke konzervaci zbraní. Jelikož jsem nikdy nic dlouhodobě nekonzervoval, tak ani nevím, kam se za ty roky poděla.
sexpistols

Příspěvek od sexpistols » 26 kvě 2008 20:27

omega 13 píše:Po střílení používám čištění ve sledu :WD-40, pak konkor. Na opravdu dlohodobé uložení a konzervaci je vhodná zbrojní vazlína.
Jj, tak já půjdu do obojího. Asi je nejlepší si vyzkoušet, co mi bude líp vyhovovat.
Ulli

Příspěvek od Ulli » 27 kvě 2008 22:24

tak mam prvni zkusenost s konkorem a zustavam u WD 40 lebo to je puch jak od ropuch...strilim teprv kratce a nejaka delsi pauze mne zatim asi nehrozi, WD proto mne vyhovuje
Franz Joseph I

Příspěvek od Franz Joseph I » 27 kvě 2008 23:05

tak to já doposud čistil jen s WDéčkem,ale přešel jsem na Konkor,viditelně bere víc a zůstává mastný....
Kurt

Příspěvek od Kurt » 28 kvě 2008 07:50

Používám WD40, Brunox, BoreSnake a kartáčky.
venda

Příspěvek od venda » 28 kvě 2008 13:10

Já cistím WD40 jelikož má vynikající vlastnosti a ti co říkaj, že rychle vyprchá, ano to je pravda k dlouhodobé konzervaci ee, ale chodim střílet se vsim co mám min jednou do 14 dní, spíš dvakrát do týdne když je hezky, takže nějaké vyprchání nehrozí, ale pokud má někdo více zbraní třeba 10 20, tak vymetá pavučiny a tam bych použil snake.
kokoweet

Příspěvek od kokoweet » 29 kvě 2008 23:36

takze jestli to dobre chapu,tak po strelbe:

1.hlaven - prostriknu hlaven nejakym cisticem (wd,ballistol,td),chvili pockam,vytru bavlnenym hadrem, pak to protahnu vyterakem (plastovy, kdyz vic naboji,tak i mosaz...asi krouzive po drazkach,ze? :) hadrikem docistim do dokonalosti, namazu nabojovou komoru

2. telo - propigluju jemnym kartackem na zuby striknutym cisticem, otru potom hadrem a nakonec vycistim nejakejma jehlickama....

3. zasobnik nejak namaznu

Hotovo?
Je tady hodne prisevku, clovek se m v tom uz nevyzna
HanuIv
Odborník na zbraně

Příspěvek od HanuIv » 30 kvě 2008 07:29

kokoweet píše:takze jestli to dobre chapu,tak po strelbe:

1.hlaven - prostriknu hlaven nejakym cisticem (wd,ballistol,td),chvili pockam,vytru bavlnenym hadrem, pak to protahnu vyterakem (plastovy, kdyz vic naboji,tak i mosaz...asi krouzive po drazkach,ze? :) hadrikem docistim do dokonalosti, namazu nabojovou komoru
Pristříknout, ano. Protáhnout kartáčkem (nechat se vést drážkami a dát bacha na ústí hlavně, neměnit směr čištění když je kartáček celý v hlavni), vysušit (natěsno protáhnout) hadříkem na vytěráku. Popřípadě opakovat (podle pohledu a stavu poslední čistící hadry). Hlaveň vevnitř NEMAZAT. Ani nábojovou komoru, ani nic jinýho.
kokoweet píše:
2. telo - propigluju jemnym kartackem na zuby striknutym cisticem, otru potom hadrem a nakonec vycistim nejakejma jehlickama....
Důležitý je vzít tím kartáčkem záludná místa, jako ozub vytahovače, a spol. Ostatní stejně nepomůže. Doporučuju otřít buď pevným papírovým ubrouskem (do kuchyně) od moury, nebo hadrem. Místa, kde se nelze dostat, čistit vatovýma čistitkama do uší.
kokoweet píše:
3. zasobnik nejak namaznu
Není potřeba mazat. Jednou za pár střeleb je potřeba rozebrat a utřít od mouru unašeč, vývodky, pružinu, popřípadě povrch a vnitřek. Nic jiného nemazat (možná kromě povrchu - viz dál).

Hotovo?
Je tady hodne prisevku, clovek se m v tom uz nevyzna[/quote]

K mazání: Všeobecně doporučuju mazat spíš sporadicky místa, která jsou opravu namáhaná otěrem a vždy maximálně kapku. Takže namazat rybinu závěru, zamykací výstupky / hranol hlavně, výstupek přerušovače, hák/kulisa zamykání, ozub, pádovou pojistku, vedení hlavně. Pokud jdou věci pohybovat špatně, pak namazat kapkou oleje do mechanizmu. Já sám kápnu do zbraně tak 4 kapky a stačí to. U míst, které není potřeba mazat extrémně stačí nanést pár kapek na zde již zmiňované čistítko na uši a máznout. Ostatní mazání a čištění nechte zbrojíři. Ten ví, jak se k problematickým dílům dostane a má nástroje na rozdělání a složení zbraně.

Pokud chcete, aby zbraň vypadala pěkně, doporučuju jednou za pár střeleb na čistou hadýrku nanést pár kapek oleje a celou zbraň přetřít tak aby byla suchá ale aby byl povrch lesklejší. Olej na sebe navíc nabalí nečiostoty z povrchu a zakonzervuje. Nemazat ale spoušť, jinak vám bude klouhat prst.
Fyzikální zákony jsou právě ty jediné, které platí pro všechny. Dokonce i pro politiky a boháče. - Neznámý Génius
K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama - Edmund Burke
kokoweet

Příspěvek od kokoweet » 30 kvě 2008 08:59

HanuIv: Díky moc :)

jen s tou nabojovou komorou,ja to mam v manualu ke zbrani v cisteni, ze bych mel tu komoru promaznout :) tak nevim
HanuIv
Odborník na zbraně

Příspěvek od HanuIv » 30 kvě 2008 09:08

Hmmm, když to píšou, tak to bude pravda.... :D

Mazat komoru se mi zdá poněkud zbytečné. Většinou se doporučuje (když jsou problémy s vytahováním nábojnic - nábojnice zůstávají v komoře po výstřelu) poválet náboje v mastné hadýrce. Ale mazat komoru?

Co to je za zbraň?
Fyzikální zákony jsou právě ty jediné, které platí pro všechny. Dokonce i pro politiky a boháče. - Neznámý Génius
K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama - Edmund Burke
venda

Příspěvek od venda » 30 kvě 2008 09:36

jj mazat komoru v pravem slova smyslu určitě ne, já maximálně lehce o hadr nasáklí wd nebo cokoliv jiného, jen nanesu film nikoliv nanášet vrstvu jako u ostatních kluzných částí. Ale ten tam konec konců zůstane po čištění takže to vlastně už nedělám.

Mno a stěmi náboji? tj fakt, to dělám naprosto automaticky, dobrý tip od Hanulva odskoušeno a musim říct že to dělám jen pro jistoto pač moje sigy choděj dobře, ale kolegové který maj i jiné "starší zbraně" Tak v momentě kdy začli mazat munici tak selhání mechanismu kleslo si dovolím odhadnout tak 3/4 takže určitě dobrý tip.

ps. pro mazání nábojů WD40! Jiné mazadla kromě kostního oleje
aroma terapy :lol: :lol: :lol:

co se týče toho čištění hlavně tak mosaznym ject tak jak hlaveň a stoupání poručí, jen tlačit a vytahovat nic víc, žádný šmrdli prdli :lol:
kokoweet

Příspěvek od kokoweet » 30 kvě 2008 09:56

Alfa defender...no jen namocnim hadrik do ballistolu a vytru s nim komoru...tak nevim no,ja jsem v zivote zbran necistil,asi jen 2x a nemam vubec tuseni,jak se to dela, proto se ridim tim manualem...ale samozrejme ja dam na rady tady...

jo :) smrdli smrdli ne :)
johny_r

Příspěvek od johny_r » 07 říj 2008 13:36

Zdravím,
zběžně jsem si prošel tohle vlákno (přiznám se, že jsem neměl čas ho číst celé) a jsem trochu vyděšen, jestli náhodou nedělám všechno špatně. Takže bych se rád zeptal na radu.
Mám Berettu 89 Gold Standard (terčová malorážka). Nestřílím moc často, takže čistím po každé střelbě (pistole pak třeba i pár měsíců leží v kurfu). Když jsem pistoli kupoval, koupil jsem první věc na čištění, co mi dali, ale teď nevím, jestli nejsem úplně mimo. Mám soupravu vytěráků (drátěný a plastový kartáček a filcový vytěrák). Drátem do laufu nejdu, přijde mi to zbytečné. Vždycky to protáhnu plastem a pak několikrát tím hardovým s nastříknutým olejem Legia. Stejným přípravkem pomocí hadru a příp. zubního kartáčku očistím všechno, co je po střelbě špinavé a kam se dostanu (rám, závěr, okolí komory, zásobníkovou šachtu). Trocha toho oleje tam zůstane (samozřejmě tak, aby z toho nekapal), což považuju za dostatečné jako namazání. Nutno říct, že pistole chodí bez sebemenších závad.

Takže bych se chtěl zeptat, jestli náhodou nedělám něco úplně špatně, případně, jak to dělat líp, abych si zbraň do budoucna nezničil.

Díky moc.
Walther SSP (.22 LR)
jspalek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jspalek » 07 říj 2008 13:58

Neděláš :lol:

Já osobně čistim WDčkem, po střelbě /někdy i po pár dnech :D /bouchačku rozeberu, prostříknu hlaveň WDčkem, to samé komoru a znečištěná místa. Chvíli počkám, pak vezmu plastovej kartáček a vyšůruju hlaveň a komoru. Mosaz používám při velkém znečištění, podle mého názoru je hlavně třeba, když střílíš olovem a nepoužíváš celopláště, což není můj případ. Pak přijde vytěrák, kartáček na zuby /starší :D / s hadrem. Ve finále frknu trochu Concoru do hlavně a do komory a roztáhnu to vytěrákem, aby zůstal jen slabý mastný povrch. Pokud však půjdu v dohledné době střílet, hlaveň a komoru nemažu. Je dobré promáznout zlehka všechny kluzné spoje, jako závěr s rámem atd...
CZ 550 Predator .308 Win, CZ 858 Tactical 7.62x39, Smith&Wesson 629 .44 Magnum, CZ 75 SP-01 Shadow Orange 2012 9mm Luger, Glock 21 .45 ACP, Uberti Colt Burges 1883 44-40Win, Smith&Wesson 66 .357 Magnum.
Odpovědět