Příspěvek
od Dancek » 01 pro 2007 13:20
Protože jsem byl celý rok móóóc hodný, Ježíšek mi naježil hradla. Abych ho kvůli případné reklamaci neobtěžoval ve svátky, raději jsem je hned rozbalil a vyzkoušel.
Stříleno diabolkami Gamo Match ráže 5,5 mm, měřeno hradly ProChrono Digital, první snímač hradel 4 m před ústím hlavně, venkovní teplota +5 °C. Každým počtem zdvihů jsem vystřelil 5 ran, uvedené rychlosti jsou průměrné, zaokrouhlené na celá čísla. Velmi mě překvapily malé rozdíly v rychlostech střel při stejném počtu zdvihů pumpy, většinou 0 nebo 1, několikrát 2 a pouze 1x 3 m/s.
Počet zdvihů m/s
4 121
6 142
8 157
10 164
12 171
14 173
Měření potvrzuje skutečnost známou přebíječům, že lineárně s takem nenarůstá rychlost střely, možné je i to co už zde někdo vyslovil, že při větším počtu zdvihů se vyrovná tlak nad pístem s tlakem v nádobce + odpor ventilku a proto se tlak v nádobce dále nezvyšuje. U mojí vzduchovky je to 12 zdvihů, víc nemá smysl pumpovat, ta už má ale nejlepší léta za sebou (myslím vzduchovka), je možné, že u nějaké novější by byl průběh nárustu rychlostí na počtu zdvihů jiný. Vzduchovku jsem kupoval v době, kdy byla pro tyto zbraně povolena úsťová energie 10 J, dnes je 16 J, je tedy možné, že písty pump nových vzduchovek jsou nastaveny na motoristicky řečeno menší kompresní prostor. Na tyčce pístu jsou nějaké seřizovací elementy, ale nijak pečlivě jsem to neprohlížel a zvýšit výkon jsem nezkoušel.
Dancek