Mal? odst?elova?ka
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
-
- Odborník na zbraně
V tom svým rozhořčení jsem zapomněl poděkovat Irmě a Zdeňkovi za perfektně připravený závod - sám vím, co je to za práci připravit závod tak, aby neměl zádrhel. Ještě jednou DÍK.
Co se týká ran navíc, je jasné, že se to může stát každýmu - Emmons (současný manžel Katky Kůrkové) se tím "proslavil" ve finále na olympiádě. Jenže je fér to hlásit. Přijatelnou alternativou za dobrých časů bylo, že se střelci dohodli, jestli ránu bere (kdo by nebral pomoc v podobě 10 na malým trojúhelníčku, že). Ale šoupnout ji sousedovi a dělat jakoby nic a vesele pokračovat na svým terči je začátek cesty do pekla. Jednak se rozhodčí dostává do prekérní situace, protože v podstatě musí "opískovat" nevinnýho, jednak to může vést k tomu, co jsem zažil jednou na jakýmsi "vesnickým přeboru", kde byl rozhodčí "měkkota" - jeden střelec řešil nepovedenou ránu způsobem - nepovedla se, tak za ní pošlu ještě jednu, třeba se ujme. Dalo moc práce dokázat, že tu ránu navíc vystřelil on. U nás jsem přesvědčen, že šlo o první případ, kdy to někdo napral do terče sousedovi.
Shiva má naprostou pravdu, nechápu, jak jsem na to mohl zapomenout, situaci mohou vyřešit tzv. zadní terče. Jsou to lepenkové desky vzdálené několik cm (čím dál, tím je efekt větší) za terčem. Tam se jasně projeví rána vystřelená z jiného úhlu. Jednak se pozná cizí rána, dokonce se dá hrubě odhadnout, kdo ji vystřelil, a jednak lze odhalit případnou ránu navíc od konkrétního střelce. Jsou tu ale 2 komplikace: 1) konstrukční řešení na daných střelnicích 2) další starost u už beztoho náročné činnosti pořadatelů. Problém rány navíc to ale dokáže s jistotou odstranit.
Co se týká ran navíc, je jasné, že se to může stát každýmu - Emmons (současný manžel Katky Kůrkové) se tím "proslavil" ve finále na olympiádě. Jenže je fér to hlásit. Přijatelnou alternativou za dobrých časů bylo, že se střelci dohodli, jestli ránu bere (kdo by nebral pomoc v podobě 10 na malým trojúhelníčku, že). Ale šoupnout ji sousedovi a dělat jakoby nic a vesele pokračovat na svým terči je začátek cesty do pekla. Jednak se rozhodčí dostává do prekérní situace, protože v podstatě musí "opískovat" nevinnýho, jednak to může vést k tomu, co jsem zažil jednou na jakýmsi "vesnickým přeboru", kde byl rozhodčí "měkkota" - jeden střelec řešil nepovedenou ránu způsobem - nepovedla se, tak za ní pošlu ještě jednu, třeba se ujme. Dalo moc práce dokázat, že tu ránu navíc vystřelil on. U nás jsem přesvědčen, že šlo o první případ, kdy to někdo napral do terče sousedovi.
Shiva má naprostou pravdu, nechápu, jak jsem na to mohl zapomenout, situaci mohou vyřešit tzv. zadní terče. Jsou to lepenkové desky vzdálené několik cm (čím dál, tím je efekt větší) za terčem. Tam se jasně projeví rána vystřelená z jiného úhlu. Jednak se pozná cizí rána, dokonce se dá hrubě odhadnout, kdo ji vystřelil, a jednak lze odhalit případnou ránu navíc od konkrétního střelce. Jsou tu ale 2 komplikace: 1) konstrukční řešení na daných střelnicích 2) další starost u už beztoho náročné činnosti pořadatelů. Problém rány navíc to ale dokáže s jistotou odstranit.
Hm, ranu navic to nedovede odtranit, ale pokud to neni v pravidlech, tak dejte dodatek. Rana navic v terci se vzdy pocita ta horsi a (-)urcity pocet bodu jako penalizace. Aby se to nevyplatilo strilet "opravne" rany. Konstrukce je problem. Ja resim to same, ani ne tak k vuli rane od nekoho jineho nebo ranu navic. Naopak, ranu "namin". Velky BR se strili na soustrel. A opravdu se strili do jedne diry. 5 ran. takze kdyz mi da soutezici 3 rany a rekne ze strelil 5 jsem bez "backers" v hajzlu. A co je horsi, zadni papir se musi kontinualne pohybovat, aby se dal pocet opravdu urcit.
Good shooting
Nepište SZ, pište dotazy přímo na mail gunshop@sniper.cz
-
- Odborník na zbraně
Ránu navíc to odstraní spolehlivě, protože když ten zadní terč budu mít řekněme 0,5 m za terčem, někdo si flákne 11 ran místo 10 a bude tvrdit, že mu ji tam někdo střelil, stačí vstřely proložit vláknem (špejlí) a poznám, jestli je nebo není vystřeleno z jiného úhlu. Jestliže jsou stanoviště od sebe vzdálená cca 1 m, při uvedené vzdálenosti 0,5 m za terčem by rozdíl mezi předním a zadním vstřelem (při zásahu od nejbližšího souseda) měl být 10 mm. Protože střílíme 1 ránu do terče (na A4 je jich až 15), lze celkem jasně identifikovat, zda to byla rána od souseda nebo zda si ji tam střelec z různého důvodu fláknul sám. Chápu, že v Tvém případě je to složitější. Asi by to dokázaly řešit mechanické převíječe terčů používané na národních závodech LM (dle ISF), kde by se musel vyřešit kontinuální posun papírového pásu (řekněme 10 cm/min.), což by pro průměrného elektronika nebyl velký problém, a bylo by vymalováno.
Jak stařičkou
Moje je rv. 1953 a na poslednim závode Ot. Miřidla jsem ji mohl jen chválit
Je videt že tyhle svazarmovské kousky proste nestárnou
Krmení bych doporučoval Lapua nebo Eley a druh podle toho kolik jsi ochoten utratit za ránu .....konkrétne já se cenove zastavil u Lapua Master a Eley Club Xtra

Krmení bych doporučoval Lapua nebo Eley a druh podle toho kolik jsi ochoten utratit za ránu .....konkrétne já se cenove zastavil u Lapua Master a Eley Club Xtra
Urcite si mohl koupit lepsi puskohled. 

Good shooting