tento tyzden mi dorazila posta z UK, objednal som si lampu na pusku a hollow pointy kalibru .22.
len tak mimochodom, mal som moznost porovnat sluzby dvoch internetovych obchodov, anglickeho a slovenskeho. aj napriek tomu, ze som vlastenec, musim povedat, ze slovensky obchod ma sklamal. objednal som si dve krabicky diaboliek, za ktore som zaplatil nemalu sumu. diabolky mi prisli z mesta vzdialeneho asi 100 km, v obalke vystlanej praskavym igelitom hrubky asi 1cm. obalka ani nebola oznacena ako "krehke", nasledkom coho sa krabicky postlacali. v konecnom dosledku to znamenalo, ze takmer kazda diabolka ma poskodenu suknicku...
naopak, posta z anglicka prisla obalena z kazdej strany asi 10 cm hrubym igelitom, tovar som z neho musel doslova dolovat. napriek tomu, ze diabolky a lampa prisli z krajiny vzdialenej 1500 km, vsetko bolo absolutne v poriadku a nikde ani skrabanec. co dodat - snad len obligatnu vetu "este stale mame co dohanat"... a ja dodavam, ze z nasho internetoveho obchodu si uz viac nikdy nic neobjednam.
ale k veci: vylepsenu zostavu a nove strelivo som musel ist hned otestovat do terenu

do "reviru" som prisiel za sumraku. lampa sa zapina stlacenim spinaca na boku predpazbia, takze to setri baterky - svietite len vtedy, ked mierite. lampa je vybavena cervenym filtrom, takze som bol velmi zvedavy, ako potkany (ne)reaguju na cervene svetlo.
a musim povedat, ze som nebol sklamany. na potkany som si mohol v pohode svietit, zdalo sa, ze svetlo ignoruju. diabolky RWS Super-H-Point .22 sa tiez osvedcili, pribudol pocet zasahov "rychla smrt". pre objektivnost treba ale dodat, ze ani kaliber 5.5mm a diabolka s dutou hlavickou nezabrania priestrelom, parkrat som pocul cinknut diabolku o plech po tom, ako preletela potkanovi hlavou... ale ucinnost je napriek tomu vyborna.
zhrniem to:
lampa deben stinger
+ cerveny filter skutocne funguje
+ lahka, prakticka
+ filter sa da odklopit, potom funguje ako bezna baterka s bielym svetlom
- zrut bateriek (treba 2xcr123a, ktore su dost drahe...), vydrzi asi 2,5 hodiny prerusovaneho svietenia
- zo spinaca na boku po hodine striedaveho zapinania a vypinania zacne sialene boliet palec... (je mozne spinac zamenit za obycajny, ktory sa proste natvrdo zapne alebo vypne, je sucastou prislusenstva)
- svetlo s cervenym filtrom ma slusny dosah tak do 15-20 metrov, dalej uz vidno slabo a je treba odklopit filter a svietit bielym svetlom
diabolky .22 RWS Super-H-Point
+ dobry ucinok
+ do 20 metrov slusna presnost (no na presnu strelbu do terca to nie je)
- obcasny priestrel skodcu
LOVEC7 píše:raduzs pri tebe tie potkany asi nemaju velku sancu

co?
napriek vsetkemu vybaveniu to nie je vzdy take lahke, ako sa zda...
"Messieurs les Anglais! Tirez les premiers!" (Gróf d'Anteroche v bitke pri Fontenoy 11.mája 1745)