Britva
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
Po nabroušení ostří buď tahá rovnou, nebo až za dost dlouho. Většinou když tahá rovnou po obtažení, tak se může stát, že je takzvaně přebroušené. I když vzhledem k vysoké tvrdosti by k tomu němělo dojít, tak se může stát, že se na ostří vytvoří mikroskopická lamelka, která je tak slabá, že se při dotyku s kůží neudrží rovně, nakloní se na jednu stranu a břitva pak z jedné strany sice bere ale mizerně ale z druhé jen tahá a spíše se pořežeš, než sundáš vousy. Tady může pomoct protažení ostří přes hranu nehtu a to i opakovaně. Neboj nehet Ti to neprořízne, spíše to odnese bříško palce když nedáš pozor. Není to v tlačení na břitvu, ale v plynulém tahu a lehce zjistíš, jestli to ostří nedrhne. Pokud to jen lehce proklouzne, tak můžeš ještě obtahovat na řemenu, ale když ucítíš drhnutí, chce to velmi jemě a ZLEHKA stáhnout přes ČISTÉ TVRDÉ dřevo napříč na vlákna a pak hodně pomalý brousek, aby se ten "grót" neudělal znova. Potom řemen jen s citem a uvidíš ten výsledek.
Zdravím Petr S.
357-Magnum - velmi dobrý argument pro uzavření příměří.
- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
Ostří břitvy
Podle fotky už máš to ostří parádní, proti té první fotce, kdy nebylo poznat jestli to jsou praskliny nebo "jen" vyrezlé díry. Teď je vidět, že břitva znovu ožila v dobrých rukou. I věci mají svou duši a je na nich vidět když se s mimi zachází s láskou.
Zdravím Petr S.
Díky za ocenění, mám ji rád už jen proto že jsem ji věnoval nějaký čásek práce ale ještě v tom budu pokračovat, mám v úmyslu vyleštit ty škrábance co jsou na foto vidět jako ne-kolmo ani ne-rovnoběžně s ostřím. Asi nejdříve co nejjemnější brusnou pastou získanou rozdrcením do oleje a přefiltrováním přes středně hrubou punčochu čímž získám jen ty nejjemnější částice (už jsem to kdysi zkoušel) na hadru nanesenou a pak doleštit do stříbrolesku (jelikož jsem děsný detailista jak už jste tu asi všichni pochopili
) Mno, a pak se asi vrhnu na nějakou další

Glock 43, HK USP, CZ 27, 45, 50, 52, 75B, 44/81, 82, Derringer GG .45+9mm,
SVD 63, AKS74u, Brno mod. 4, Optima B12, M870
Sa vz. 26, 58, 61, UK 59, UZI, CQ-A1
Slavia 631, Slavia 634+Nikko Stirling 6x40AO, Crossman 1377
Britvy
Tak pridám svoju trošku.Mánia na britvy u mna prepukla už dávno,ale holiť som sa začal až pred necelým rokom.Od deda som vymámil jeho britvu s ktorou sa holil skoro celý svoj život.Teraz má 91 rokov a už ho holiť musíme my /mach 3 alebo tak nejak/
Tá britva je vyrobená vo Švédsku - Eskilstuna.
Moja druhá britva,ktorú som získal je Dovo Solingen 41-nerez švédska ocel,rukoväť tiež nerez.Je dosť ťažká,ale velmi rád sa s ňou holím.
Kúpil som ju cez ebay za 27EUR a bola úplne nová.
Mydlo používam Loccitane , ktoré stálo s tou cínovou peknou nádobkou asi 1200Sk.Náhradná náplň stojí asi 300Sk ale neviem kedy ho miniem,pretože z toho velmi málo ubúda.
http://www.loccitane.sk/Default.aspx?c= ... 9528&s=576
Ináč na zahraničných fórach je dosť obľúbené aj mydlo Golddachs ,ktoré by som si rád kúpil ,keď miniem ten occitan.
http://www.violey.de/partner/images/pro ... 131500.jpg
Britvu brúsim na obyčajnom koženom remeni .Kúpil som si aj brúsnu pastu/cez internet/ a keď som to vybalil,zistil som, že tá pasta je tvrdá ako kameň a neviem ako sa to má aplikovať na ten remeň
snad mi niekto poradí.Nechápem ako a na čo sa takéto tvrdé brúsne akože pasty používajú.
Brúsny kameň mám 2,ale ešte som ich naštastie nemusel použiť.
Jeden je moravská bridlica -Natural Sharpening Stone for fine edged Tools a druhý je podobný ,alebo taký istý , ako tu už niekto uverejnil- je to rakúsky brúsny kameň a má podobnú konzistenciu ako tá moravská bridlica.Dostal som ho od známeho a bol v zúboženom stave,niekto na ňom asi brúsil sekery.Musel som ho zrovnať na jemnom šmirgľovom papieri.Teraz je jemný ako detská prdelka.
Pre zaujímavosť je tam prilepený ešte ten pôvodný popis:
Der echte Wasserstein "Rasiermesser" ist weltbekannt und wegen seiner besonderen Gute von Schleifern,Barbieren und anderen Fachleuten bevorzugt.Nur mit Wasser,NIE mit OL!zu gebrauchen.Made in Austria
Tá britva je vyrobená vo Švédsku - Eskilstuna.
Moja druhá britva,ktorú som získal je Dovo Solingen 41-nerez švédska ocel,rukoväť tiež nerez.Je dosť ťažká,ale velmi rád sa s ňou holím.
Kúpil som ju cez ebay za 27EUR a bola úplne nová.
Mydlo používam Loccitane , ktoré stálo s tou cínovou peknou nádobkou asi 1200Sk.Náhradná náplň stojí asi 300Sk ale neviem kedy ho miniem,pretože z toho velmi málo ubúda.
http://www.loccitane.sk/Default.aspx?c= ... 9528&s=576
Ináč na zahraničných fórach je dosť obľúbené aj mydlo Golddachs ,ktoré by som si rád kúpil ,keď miniem ten occitan.
http://www.violey.de/partner/images/pro ... 131500.jpg
Britvu brúsim na obyčajnom koženom remeni .Kúpil som si aj brúsnu pastu/cez internet/ a keď som to vybalil,zistil som, že tá pasta je tvrdá ako kameň a neviem ako sa to má aplikovať na ten remeň

Brúsny kameň mám 2,ale ešte som ich naštastie nemusel použiť.
Jeden je moravská bridlica -Natural Sharpening Stone for fine edged Tools a druhý je podobný ,alebo taký istý , ako tu už niekto uverejnil- je to rakúsky brúsny kameň a má podobnú konzistenciu ako tá moravská bridlica.Dostal som ho od známeho a bol v zúboženom stave,niekto na ňom asi brúsil sekery.Musel som ho zrovnať na jemnom šmirgľovom papieri.Teraz je jemný ako detská prdelka.
Pre zaujímavosť je tam prilepený ešte ten pôvodný popis:
Der echte Wasserstein "Rasiermesser" ist weltbekannt und wegen seiner besonderen Gute von Schleifern,Barbieren und anderen Fachleuten bevorzugt.Nur mit Wasser,NIE mit OL!zu gebrauchen.Made in Austria
Jak na brusnou pastu? Nastrouhej ji do oleje který máš v třecí misce. Pořádně to zelené tloučkem rozetři na úplně jemnou pastu. Pokud chceš korigovat hrubost na úplně nejjemnější tak dej více oleje, pořádně promíchej a nech ustát. Na řemen pak nanášej jen z nejvyšší zelené vrstvy, tam jsou ty nejjemnější částečky. Řemen předtím posypej křídou nebo jemným popelem a skleněnou lahví s troškou oleje vetři do pásku, Pak teprve aplikuj pastu v nějaké rozumné míře. Tuto pastu opět rozetři skleněnou lahví aby byla úplně perfektně rovnoměrná vrstva...
Glock 43, HK USP, CZ 27, 45, 50, 52, 75B, 44/81, 82, Derringer GG .45+9mm,
nová oběť
Zdravím všechny zkušené uživatele břitvy. Po mnoha letech jsem dostal břitvy po dědovi, zkusil jsem se oholit a protože jsem se nepodřízl, začal experimentovat. Myslím, že jsem objedil jednu z příjemných pánských radostí, dnes jesm si objednal novou břitvu + nějaké příslušenství u p. Palase a teším se... Tak se hlasím do klubu 

- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
Vítej v klubu.
To Andreas.
Vítej v klubu klidných a pevných rukou vedoucích břitvu na na tvářích mužů, kteří vědí, co znamená mít nůž (tedy břitvu) na krku. Je dobře, že jsi rozšířil naše prozatím skromné řady.
Vítej v klubu klidných a pevných rukou vedoucích břitvu na na tvářích mužů, kteří vědí, co znamená mít nůž (tedy břitvu) na krku. Je dobře, že jsi rozšířil naše prozatím skromné řady.

Zdravím Petr S.
Tu je toho dosť , len keby to tak mal kto preložiť:
http://www.knifecenter.com/knifecenter/ ... razor.html
http://www.knifecenter.com/knifecenter/ ... razor.html
To Plumbum:
ahoj, docela by mě zajímaly tvé zkušenosti s Ebay! Koukal jsem a je tam hromada zajímavých aukcí. Jestli můžu prosit tak třeba přes SZ, ať to tu nepřekáží. Díky!
To Andreas:
vítejte pane! Nedávno tu hezky uvítali mne, takže pokračuji v nastoleném trendu!
Vítej v exkluzivním klubu vážených gentlemanů, kteří mají úctu k tradici a vyznávají půvabný rituál holení se břitvou!
Apropó jakou sis pro začátek koupil břitvu? Hoď sem třeba foto té břitvy po dědovi, ať nás potěšíš.
To Xerxes Artifex:
nedávno jsem tu psal o třídách ocelí - jak jsi natom ty???
Uhlík, nebo nerez? Uživatelské zkušenosti a označení břitev, znatelné rozdíly? Já v tom mám jasno, ale zajímá mne co ty?
Mistr Smékal: (já si to zkrátka neodpustím
)
tvůj výrok " Břitva a ostří je cesta, ne cíl!" je velice trefný a souhlasím.
Ikdyž cca 2 mé břitvy aspirují na titul dokonalé ostří ( nikdy nepoužité, Anglická produkce Shefield, r. cca 1935, mistrovský dutý výbrus, ostří 6/8, tř. oceli 12, ...), tak zastávám názor, že DOKONALÉ OSTŘÍ je nedostižný mýtus - stejně jako DOKONALÝ MUŽ!!!

ahoj, docela by mě zajímaly tvé zkušenosti s Ebay! Koukal jsem a je tam hromada zajímavých aukcí. Jestli můžu prosit tak třeba přes SZ, ať to tu nepřekáží. Díky!
To Andreas:
vítejte pane! Nedávno tu hezky uvítali mne, takže pokračuji v nastoleném trendu!

Apropó jakou sis pro začátek koupil břitvu? Hoď sem třeba foto té břitvy po dědovi, ať nás potěšíš.
To Xerxes Artifex:
nedávno jsem tu psal o třídách ocelí - jak jsi natom ty???
Uhlík, nebo nerez? Uživatelské zkušenosti a označení břitev, znatelné rozdíly? Já v tom mám jasno, ale zajímá mne co ty?
Mistr Smékal: (já si to zkrátka neodpustím

tvůj výrok " Břitva a ostří je cesta, ne cíl!" je velice trefný a souhlasím.
Ikdyž cca 2 mé břitvy aspirují na titul dokonalé ostří ( nikdy nepoužité, Anglická produkce Shefield, r. cca 1935, mistrovský dutý výbrus, ostří 6/8, tř. oceli 12, ...), tak zastávám názor, že DOKONALÉ OSTŘÍ je nedostižný mýtus - stejně jako DOKONALÝ MUŽ!!!

Byl vyroben holící strojek s 5-ti břity!!
Kde to šílenství skončí...?!?
Kde to šílenství skončí...?!?
poděkování + foto
Děkuji za milé uvítání. Jak jsem psal, jsem zatím pokorným učedníkem, i když namokro se holím od svých prvopočátků. Břitvu však zatím objevuji. A protože vím, že mám asi pěkné šroty, těším se na tu novou...
Připojuji několik fotografií.
No a myslím, že k správnému gentlemanovi patří také dýmka http://www.dymka.net a mechanické hodinky http://forum.chronomag.cz/ , dovoluji si připojit odkazy na fóra, kde se vyskytuji se stejným nickem...
Foto 1
Tato břitva je zatím v hrozném stavu
Připojuji několik fotografií.
No a myslím, že k správnému gentlemanovi patří také dýmka http://www.dymka.net a mechanické hodinky http://forum.chronomag.cz/ , dovoluji si připojit odkazy na fóra, kde se vyskytuji se stejným nickem...
Foto 1
Tato břitva je zatím v hrozném stavu
Břitva 2
Toto je exemplář, kterým jsem se zatím zkoušel holit
Je ten tvar břitu v pořádku?
Je na ní napsáno 100 LouPer a z druhé strany Louper Solingen a symbol (výrobce?) jakoby tři plamínky s nápisem Flamme
Je ten tvar břitu v pořádku?
Je na ní napsáno 100 LouPer a z druhé strany Louper Solingen a symbol (výrobce?) jakoby tři plamínky s nápisem Flamme
Břitva 3
No tohle vlastně ani není břitva, ale dám to sem... zkoušel jsem do toho dát žiletku, ale zřejmě se dříve vyráběly tlustší, docela se v tom viklá. Ale sada je to hezká