Před časem jsem zhotovil montáž kolimátoru na Scarabea, toto je její původní verse:
Fungovalo to dobře, ale kolimátor poněkud znesnadňoval používání hmatníku závěru na pravém boku. Přemýšlel jsem tedy dál, a napadlo mne k umístění kolimátoru použít zadní partie závěru (vzhledem ke sklápěcí pažbě nelze kolimátor montovat na hřbet pouzdra závěru, a je nutno montovat z boku. Nechtěl jsem dělat zásahy přímo do zbraně, použil jsem tedy základnu pažby (což je relativně dostupný a snadno a bez nářadí vyměnitelný díl)). Ze základny pažby jsem demontoval původní čep, a nahradil ho metrickým šroubem. A tímto šroubem jsem připevnil krátkou weaverovu lištu:
Všimněte si vybrání v liště, toto je důležité pro to, aby se při namontování opřela o svislou část rámu (je to ta část, do které se opírá plechové pouzdro závěru).
Toto řešení lze aplikovat z levé i z pravé strany zbraně, záleží jen na tom, z které strany zastrčíte šroub:
Musím přiznat, že volba pravého či levého boku se ukázala jako velké dilema, a asi to bude individuální dle tělesných proporcí. Kupodivu nehraje roli to, zda je střelec levák či pravák, ale délka krku, dominantní oko a jeho odstup od kolimátoru atd.atd. Mně osobně se verse napravo pohodlněji drží a snáze stabilizuje pro přesnou střelbu, oproti tomu verse nalevo se mi podstatně rychleji zaměřuje. Nevýhodou pravé strany je tedy delší „skládání“ se střelce do pažby, nevýhodou levé strany je vznik výstupku, který se při zavěšení na hruď nebo pravý bok střelce opírá o tělo (u praváka – ale není to tragické a lze to i tak použít). Provedl jsem vcelku rozsáhlé zkoušky obou způsobů, a nakonec jsem zvolil montáž nalevo. Ale je to tak 55% na 45%, možná, že to nakonec vrátím doprava.
Celek vypadá takto:
Montáž samozřejmě nikterak nebrání rozborce zbraně, a lze ji používat v obou polohách pažby:
Na první pohled člověka samozřejmě napadne, zda umístění kolimátoru na bok neomezuje zorné pole, a nevyžaduje naklápění zbraně podél osy hlavně . Nuže – není tomu tak, což mne příjemně překvapilo již při prvních pokusech „nasucho“ kdy jsem kolimátor jenom upevnil gumičkou. Oproti původní versi s upevněním na předek zbraně nové řešení přineslo i znatelné zvětšení zorného pole, což zrychluje zamíření (kolimátor je přece jen poměrně drobný, a tak čím blíže k oku, tím více vidíte – rozhodně se komfort zvýší tím, když střílíte s oběma očima otevřenýma).
Samozřejmě, takto upevněná lišta by umožnila montáž nejen kolimátoru, ale třeba svítilny či dokonce drobného puškohledu (to se mi však nezdá příliš praktické).