J?k? pu?kohled Delta optical
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Dnes jsem docela podrobně otestoval deltu titanium 5-12*50 AO.Původně je paralaxa nastavená na 40 m až nekonečno,což je pro střelbu s větrovkou nedostatečné,tak jsem se pokusil sám přestavět paralaxu na vhodější hodnoty.Poprvé se mi povedlo ji dostat od 10 m,ale radost ihned vystřídalo zklamání,když max.jsem se dostal pod 50m.Tak jsem si řekl,že na to půjdu opačně a nastavím nejvzdálenější hodnotu.Já osbně rád střílím vždy nejvíce co flinta svede,tak jsem zaměřil terč na 130m na max. a s min. jsem se dostal těsně pod 20 m.S touto škálou jsem velmi spokojený a je pro mě dostačující.Vše samozřejmě měřeno se zvěršením 20x.
Co se týče obrazu tak je velmi čirý i samozř.po stranách obzoru při 20x zvětšení.Mám od delty ještě ti. 4-16x42 AO a dle mého náz.tak tento mi přijde o něčem jiném:
1. Výšková i stranová korekce je po 1/8 moa 8x dokola.Hlavně díky 30 mm tubusu.
2.Sniperské komínky,které klikají tvrdě v celém rozsahu a hlavně pravidelně,žádné jednou lehce podr.ztuha.
3.RD - opravdu jemná tečka uprostřed mildotu.
Celkově jsem zatím dost spokojen sice je to už hodně 14,300 Kč,ale je to dalekohled,který se může srovnávat s dalekohledy ,které se prodávají i o dost dráž.
Co se týče obrazu tak je velmi čirý i samozř.po stranách obzoru při 20x zvětšení.Mám od delty ještě ti. 4-16x42 AO a dle mého náz.tak tento mi přijde o něčem jiném:
1. Výšková i stranová korekce je po 1/8 moa 8x dokola.Hlavně díky 30 mm tubusu.
2.Sniperské komínky,které klikají tvrdě v celém rozsahu a hlavně pravidelně,žádné jednou lehce podr.ztuha.
3.RD - opravdu jemná tečka uprostřed mildotu.
Celkově jsem zatím dost spokojen sice je to už hodně 14,300 Kč,ale je to dalekohled,který se může srovnávat s dalekohledy ,které se prodávají i o dost dráž.
- Alexxxus
- Odborník na vzduchovky
- Kontaktovat uživatele:
Já dneska nic netestoval na svoji flintě (AAS410) mám momentálně Deltu 4 x 32 s paralxou a na 60 metrů jsem sundaval víčka od fanty, ačkoliv má bočnice kříže tlusté tak že na 100metrů už jsem přez ně neviděl plechovku od piva tak jsem z deseti ran tu pixlu 4 x trefil ( opravdu to považuji za úspěch ) prostě opět jsem se přesvedčil že Delta 4x 32 je hodně povedená optika.
Daystate Griffin - special edition 007/150 .177 + Deon March 1-10x24
AirArms ProSport .177 + Sightron SIII 10 x 42 MMD
Anschutz HP 9015 + Deon March
Mojí češtinu prosím omluvte.
http://www.alexxxus.cz recenze vzduchovek optik a doplňků
AirArms ProSport .177 + Sightron SIII 10 x 42 MMD
Anschutz HP 9015 + Deon March
Mojí češtinu prosím omluvte.
http://www.alexxxus.cz recenze vzduchovek optik a doplňků
Zdravim -taky sem teda nakonec na CZ200S poridil tu "osvedcenou" Deltu 4x32AO a mam tak nejak rozporuplne pocity:
montaz jednodilna -super, pokoukanicko BOMBA -jen mi nejak unika smysl te regulace paralaxy -nestrilim pod 20 metru -spis 30 a vic a proste vubec nemam potrebu s tou paralaxou "tocit", takze mi pride jako pro mne zbytecna investice a ze sem mel za stejny love asi poridit 3-9x40.
Nebo me konecne vysvetlete, v cem sem takovej "hnup" ze to nedokazu ocenit. Navic de tocit pomerne ztuha -to je normalni ?
Dik za kazdou kloudnou reakci
-samo, ze je to super kukatko !
DB
montaz jednodilna -super, pokoukanicko BOMBA -jen mi nejak unika smysl te regulace paralaxy -nestrilim pod 20 metru -spis 30 a vic a proste vubec nemam potrebu s tou paralaxou "tocit", takze mi pride jako pro mne zbytecna investice a ze sem mel za stejny love asi poridit 3-9x40.
Nebo me konecne vysvetlete, v cem sem takovej "hnup" ze to nedokazu ocenit. Navic de tocit pomerne ztuha -to je normalni ?
Dik za kazdou kloudnou reakci
-samo, ze je to super kukatko !

DB
CZ 200S 5.5mm
- Sidewinder
- Kontaktovat uživatele:
Na zbraních s optikou jsou 2 paralaxy.
Jedna chyba z paralaxy vzniká stejně jako u fotoaparátu, který neumožňuje vidět obraz v hledáčku přes objektiv. Vpodstatě kterýkoli kompakt. Při focení blízkých předmětů vidíte v hledáčku něco jiného než vidí objektiv.
U puškohledu je to to samé. Tato paralaxa je celkem druhotná, ale může se stát (a taky se to stalo), že odstřelovač se skryl za nízkou zídku a optikou viděl terč, hlaveň bývá kolme pěti cm níže (čím větší objektiv, tím je potřeba vyěšší montáž a čím vyšší montáž tím větší rozdíl v rovinách puškohled <-> hlaveň). Pro balistické výpočty a tabulky je to natolik důležitý údaj, že je tam na to kolonka. Tato paralaxa se (mimo uvedeného příkladu) automaticky vyrovná při nastřelení a vynulování puškohledu.
Druhá paralaxa
Korekce paralaxy = zaostřování objektivu. Účelem je dostat obraz cíle do stejné optické roviny jako obraz záměrné osnovy. Potom je paralaxa nulová, tj. při pohybu oka střelce mimo osu objektivu nedochází k posunutí záměrného bodu.
Toto je celkem korektní definice. Pro příklad uvedu pušku s otevřenými mířidly. Když zamíříte přes mušku a hledí, tak máte přímku kterou defacto míříte. Čím delší záměrná, tím přesnější míření. U optiky máte jen jednu rovinu a to je ta co je záměrná osnova. Můžeme to přirovnat tomu jako by jste neměli hledí ale jen mušku. Pokaždé když by jste se podívali přes mušku, tak by jste mířili jinam. Zrovna tak to funguje u optiky, když nemáte srovnanou paralaxu a hnete hlavou, tak se vám záměrný kříž pohne (stejně jak ta muška). Korekcí buď na objektivu (v předu, nikoli na okuláru. Na okuláru je dioptrická korekce, aby jste nemuseli střílet s brýlemi) nebo na straně. Korekční točítko na straně je modernější a většinou jsou tím vybaveny dražší taktické puškohledy. Pro vojenské a policejní složky je samozřejmě jednodušší a rychlejší mít možnost korekce paralaxy na tom samém místě, kde jsou umístěny ostatní korekční prvky. Natahovat se někam až na objektiv, koukat do okuláru a štelovat si paralaxu, není až tak vhodné, zváště pak v nějaké vypjaté situaci. Ale dá se s tím žít. Mám starý model NF na své .338LM a ten má korekci na objektivu.
Na objektivu dnes mají korekci paralaxy většinou jen sportovní terčové puškohledy. Navíc to není konstrukčně tak složité a tím je to i levnější.
Puškohledy bez možnosti korekce paralyxy jsou buď puškohledy nižších kategorii (BSA, některé řady Tasco), nebo lovecké (Leupold aj.) Tyto puškohledy mají továrně nastavenou (vynulovanou) paralaxu na 100m (BSA Hunter model, na 50m) a to z důvodu, že tyto puškohledy jsou určeny pro lovecké applikace. Předpokládá se, že normalní lovec střílí tak do max. 200m.
Jedna chyba z paralaxy vzniká stejně jako u fotoaparátu, který neumožňuje vidět obraz v hledáčku přes objektiv. Vpodstatě kterýkoli kompakt. Při focení blízkých předmětů vidíte v hledáčku něco jiného než vidí objektiv.
U puškohledu je to to samé. Tato paralaxa je celkem druhotná, ale může se stát (a taky se to stalo), že odstřelovač se skryl za nízkou zídku a optikou viděl terč, hlaveň bývá kolme pěti cm níže (čím větší objektiv, tím je potřeba vyěšší montáž a čím vyšší montáž tím větší rozdíl v rovinách puškohled <-> hlaveň). Pro balistické výpočty a tabulky je to natolik důležitý údaj, že je tam na to kolonka. Tato paralaxa se (mimo uvedeného příkladu) automaticky vyrovná při nastřelení a vynulování puškohledu.
Druhá paralaxa
Korekce paralaxy = zaostřování objektivu. Účelem je dostat obraz cíle do stejné optické roviny jako obraz záměrné osnovy. Potom je paralaxa nulová, tj. při pohybu oka střelce mimo osu objektivu nedochází k posunutí záměrného bodu.
Toto je celkem korektní definice. Pro příklad uvedu pušku s otevřenými mířidly. Když zamíříte přes mušku a hledí, tak máte přímku kterou defacto míříte. Čím delší záměrná, tím přesnější míření. U optiky máte jen jednu rovinu a to je ta co je záměrná osnova. Můžeme to přirovnat tomu jako by jste neměli hledí ale jen mušku. Pokaždé když by jste se podívali přes mušku, tak by jste mířili jinam. Zrovna tak to funguje u optiky, když nemáte srovnanou paralaxu a hnete hlavou, tak se vám záměrný kříž pohne (stejně jak ta muška). Korekcí buď na objektivu (v předu, nikoli na okuláru. Na okuláru je dioptrická korekce, aby jste nemuseli střílet s brýlemi) nebo na straně. Korekční točítko na straně je modernější a většinou jsou tím vybaveny dražší taktické puškohledy. Pro vojenské a policejní složky je samozřejmě jednodušší a rychlejší mít možnost korekce paralaxy na tom samém místě, kde jsou umístěny ostatní korekční prvky. Natahovat se někam až na objektiv, koukat do okuláru a štelovat si paralaxu, není až tak vhodné, zváště pak v nějaké vypjaté situaci. Ale dá se s tím žít. Mám starý model NF na své .338LM a ten má korekci na objektivu.
Na objektivu dnes mají korekci paralaxy většinou jen sportovní terčové puškohledy. Navíc to není konstrukčně tak složité a tím je to i levnější.
Puškohledy bez možnosti korekce paralyxy jsou buď puškohledy nižších kategorii (BSA, některé řady Tasco), nebo lovecké (Leupold aj.) Tyto puškohledy mají továrně nastavenou (vynulovanou) paralaxu na 100m (BSA Hunter model, na 50m) a to z důvodu, že tyto puškohledy jsou určeny pro lovecké applikace. Předpokládá se, že normalní lovec střílí tak do max. 200m.
Good shooting
Nepište SZ, pište dotazy přímo na mail gunshop@sniper.cz
Nepište SZ, pište dotazy přímo na mail gunshop@sniper.cz
Delta Titanium
Doufám že se tady o tomhle puškohledu nemluvilo abyste mě nekamenovali......sháním a porovnávám před koupí co nejvíc informací o všech možných puškohledech - takže nemá někdo níže uvedenou Deltu nebo nemůže o ní někdo poreferovat...díky
Titanium 5-20x50
Titanium 5-20x50
NEVER RUN AWAY FROM SNIPER, YOU WILL ONLY DIE TIRED
Re: Delta Titanium
spider74 píše:Doufám že se tady o tomhle puškohledu nemluvilo abyste mě nekamenovali......sháním a porovnávám před koupí co nejvíc informací o všech možných puškohledech - takže nemá někdo níže uvedenou Deltu nebo nemůže o ní někdo poreferovat...díky
Na začátku teto stránky o něm píši,stačí přečíst.Mám ho a odpovím ti na otázky.
Titanium 5-20x50
Tak jsem poslal do Binoxu dotaz na sluneční clonu pro Titanium 5-20x50 a napsali mi že výrobce clonu nedodává. Tak to je supr pro typy za pár tisíc je halda příslušenství a pro tenhle kousek za 14.300 nic . To je opravdu od výrobce velmi logický postup(ať žije managment firmy Delta optical).... 

Pokud potřebuješ clonu, tak si musíš koupit jiný puškohled.
Nebo si tu clonu koupit zvlášť od jiného výrobce.
Na Titania 4-16x a 6-24x se originální clona normálně prodává.
Nebo si tu clonu koupit zvlášť od jiného výrobce.
Na Titania 4-16x a 6-24x se originální clona normálně prodává.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Titanium 5-20x50
Jo to vím.......4-16x42 nebo 6-24x42 si koupím na tu svojí AR15 v malorážce tam ten silnější MilDot vadit nebude na MaO stejně není jako samonabíjecí puška dost přesná - takže rekreační střelba a drobní škůdci na chatě......
o 5-20x50 jsem uvažoval pro Suhl 150.
jinak před chvílí mi napsali z Binoxu že zkusí zatlačit na výrobce....pro x42 taky clony ze začátku nebyli a nakonec se rozhoupali.
o 5-20x50 jsem uvažoval pro Suhl 150.
jinak před chvílí mi napsali z Binoxu že zkusí zatlačit na výrobce....pro x42 taky clony ze začátku nebyli a nakonec se rozhoupali.
Ty clony na 50mm objektiv se běžně prodávají samostatně.
Ale chce to radši předem zkusit, jestli to pasuje.
Ale chce to radši předem zkusit, jestli to pasuje.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Titanium 5-20x50
No a navíc jak jsem se díval tak každý výrobce ať už na ty clony nebo puškohledy má trochu jiný odstín......samozřejmě že jde o účelnost a né o parádu, ale za 14.300 bych nechtěl aby to pak vypadalo barevně jak z cirkusu......
ale jinak máš pravdu - potom nezbývá než vzít kukr a někde jinde dopasovat clonu.....
ale jinak máš pravdu - potom nezbývá než vzít kukr a někde jinde dopasovat clonu.....

Titanium 5-20x50
Taky by mě zajímalo jestli někdo nemáte kontakt na prodejce(myslím tuzemského) slunečních clon takové ty co vypadají jako včelí plástev....pár jsem jich měl v ruce ale nikdo mi nebyl schopen říct kde by se daly koupit......
jediný odkaz jsem našel v tomhle airsoftu, ale je to asi na 40mm
http://airsoft.anareus.cz/detail.php?id=1339&kat_id=14
jediný odkaz jsem našel v tomhle airsoftu, ale je to asi na 40mm
http://airsoft.anareus.cz/detail.php?id=1339&kat_id=14
- Sidewinder
- Kontaktovat uživatele: