Příspěvek
od triffon » 28 srp 2007 11:50
Téma je jaké střelivo na osobní obranu. Zúžíme-li toto na osobní obranu před napadajícím útočníkem, ať už s pistolí, nožem nebo čímkoliv v ruce, tak jsem preferoval Ceppy proto, protože jsem měl možnost tyto před časem porovnávat na střelnici. V rámci taktické přípravy nám dali na 25 metrů asi 1,5m vysoké figuríny, které byly vycpány polystyrénem a vším možným, co mělo simulovat lidské tělo. Stříleli jsme poloplášti, celoplášti, expanzákmi a střelami s řízenou deformací. Podotýkám, že nejsem žádný balistik ani expert na munici, jsem obyč.praktik, který viděl jasný rozdíl v tom, když se střílelo celo nebo poloplášmi, tam jen střela prolítla skrz figurínu a skončila v dostřelišti, kdežto ty Ceppy se mi líbili v tom, že podstatná část této střely zůstala právě v té figuríně.Neptejte se mě prosím, co je to podstatná část, co všechno bylo ve výplni té figuríně za materiál, jen dávám svůj postřeh. V praxi jsem si to samozřejmě neověřil a doufám, že ani nikdy nebudu muset, jen kdyby se to nedej bože někdy mělo stát, tak budu radší, když kůlka zůstane v útočníkovi (v cíli) a neproletí a nezabije někoho za ním...Dokonalý náboj neexistuje, jen můžeme polemizovat, který je pro danou věc přijatelnější..