Příspěvek
od Fantan » 26 dub 2007 21:43
Nerad bych byl protivnej, ale
brokovnici a odstřelovačskou pušku
(bez dalšího upřesnění, tedy i poloautomatickou brokovnici a jako odstřelovačku třeba SVD či jiný semiautomat s optikou, laserem, kolimátorem, bez ohledu na kapacitu zásobníku)
má Policie uvedeny mezi speciálními zbraněmi, které mohou používat vedle speciálních útvarů i policisté, vycvičení k jejich používání (§ 39a zákona o Policii ČR).
Na rozdíl od toho mezi těmito speciálními zbraněmi není uvedena zbraň střílející dávkou.
Pokud vím, byly Sa 61 i Sa 58 (a UK 59) staženy z výzbroje PČR, takže pokud někdo viděl někde policisty s těmito zbraněmi, zvlášť s Sa 58, šlo zřejmě o posílení PČR vojáky, nebo členy Vojenské Policie, což zákon umožňuje.
No a o legalitě vyzbrojení "kukláčů" samopaly MP 5 mám svůj názor - podle mne nákup i používání těchto zbraní je nezákonné.
Ohledně té Ukrajiny jsem spíš narazil na story o falešných policistech, zastavující auta mimo obec a vybírající výpalné. Na bývalé GAI punkty se tohle ale nevztahovalo. Kamarád (Ukrajinec), u něhož jsem si to ověřoval, mi řekl, že se s tím sice potkal, ale že na ně kašle - prostě nezpomalí a jede dál. Žádný z nich si nedovolil po něm vystřelit.
V Kijevě jsem ale na křižovatkách vícekrát potkal dvojice či trojice milicionářů v neprůstřelných? vestách a ozbrojené těmi krátkými kalachy. Důvod, proč se takhle oblečeni a vyzbrojeni pekli na sluníčku (ve stínu 35° a víc) jsem nezkoumal.
Když je Walther 7,65 dobrý pro J.Bonda, je dobrý i pro mne :D !