Těsnění hlavně - tedy to u přepouštěcího kanálku je v pořádku. Pruží a vystupuje asi 0,35 mm, po zaklapnutí hlavně však prosvítá mezera cca 0,15 mm mezi hlavní a válcem (měřeno listovými měrkami). Což je asi také v pořádku (u starých Slávií je cca 0,25mm) ...! Ale určitě nikde nic neuniká, měřil jsem několikrát výkon na Chronu - dosahuje stále kolem 15,5 až 16J.
Chybu paralaxy rovněž vylučuji, tento puškohled zaostřuje od 15 yardu, takže sřílím a zaostřuji na standardní vzdálenost 15m, co mi dovoluje prostor doma na dvorku, pěkně v závětří. Je mi jasné, že kříž osnovy proti terči se nesmí hnout při změně úhlu pohledu. To funguje perfektně...
Zkrátka lítá si to kam chce, ... a ikdyž je to s oporou a pažba opřená vždy stejně do ramene!
Tedy v optice to zřejmě nebude! Není vidět že by to bylo nějak poškozené, či utržený kříž. Část osnovy s ryskami Half MilDot je zřejmě leptaná ve skle, a delší ramena patrně mají být kovová. Při zpětných rázech by se to asi pohnulo. Někdo už si tu stěžoval na tento NS, že se mu pootáčel záměrný křž, ale ani tento problém nemám...
Zkoušel jsem také
jestli ta mechanika v optice nějak nevisí či nevázne a ještě jsem protočit ty štelovací komínky několikrát nahoru i dolů, doprava i doleva od dorazu k dorazu, plynule se to posouvalo, tak jsem to zase vrátil na střed terče. Ale ani tohle nijak moc nepomohlo…
Pokusím se najít někoho na Znojemsku, kdo by mi mohl zapůjčit vzduchovku, nebo pomohl odzkoušet ten puškohled. Pak teprve se uvidí...
Žel všichni, koho znám, mají také jen nějaké staré Slavie bez lišty na optiku...