Přeji hezký den , kolegové,
před týdnem jsem narazil na tohle forum , neb uvažuju o koupi Umarexu 850, tak to tady po nocích pročítám a náhodou jsem našel tohle vlákno...
Dopředu přiznám , že jsem to vlákno nečetl úplně celé , prvních 10 stránek flame co je a není etické kvůli střelbě na potkany mě docela vyčerpalo
Víte , já pracuju 25 let jako razič v podzemí , při ražbách a rekonstrukcích kanalizačních stok...všechno je to za plného provozu kanalizace , někam odklonit splašky jde zcela vyjímečně a ražbu nové větve "v suchu" jsem za tu dobu zažil asi 3x...
S potkany se vůbec nemazlím....sice jsme očkovaní na žloutenku , a bohatě stačí , že celý den dýcháme ty výpary....potkany střílím, na podniku jsou zvyklí , že nastupuji do auta s futrálem , obyvatelé ulic jsou s tím seznámení ( nikdy jsem se nesetkal s negativní reakcí )..
Střílím je ráno , než se nad stokou nastartuje bagr , vibrace je vyplaší , ale na kraj výkopu klidně vylezou , normální hluk ulice je neruší....mám možná tak tři metry od kraje stoky dovnitř , to je hranice , kde je potkan ještě vidět okem , přes mušku už je to špatný , slynou v šeru a jsou vidět jen tehdy , když se postaví a blýskne se břicho...střílím je pro tuhle práci naprosto nevhodnou vzduchovkou vz. 47 , sice super , že mám na ně páku , ale střílím ze světla do tmy a ještě musím mít slunce v zádech , pak není do ústí stoky skoro vidět (myšleno přes mušku )...a nechci do pažby téhle babičky vrtat žádnou montáž...
Potkan je nositelem spousty nemocí , my máme na rukách věčně nějaký oděrky a když lezete do domovní přípojky , která má 70cm na výšku a 50cm na šířku , do který ústí dvoustovka trubka z baráku , kterou musíte napojit a po zádech vám leze kilovej králík a vy se nemůžete ani otočit , tak je to prostě humáč....navíc pokud je potkan zatlačenej do kouta ( na konec přípojky ) a nemá kam utéct , tak zaútočí , aby se zachránil a klidně na vás skočí....řešíme to s kolegou , kterej mi svítí normální baterkou , ale v té stoce , kromě toho , že je málo místa pro jednoho , je navíc ještě mlžný opar z rozdílu teplot ve stoce a venku...
Takže to mám takový "extrémní" střílení a rozhodně ne pro zábavu....
Nicmémě vím , že tedy Umarexe rozhodně do tohodle prostředí tahat nechci , tak jsem se chtěl zeptat na nějakou vhodnou , levnější pušku se zásobníkem , protože mi je vz.47 líto tahat ji do tohodle hegeše...
Tohle moje "čištění" pracoviště je spíše psychickou záležitostí , protože na jednoho Pražáky připadá cca. 20 potkanů....no ale já mám aspoň na pár desítek minut klid na práci...