Příspěvek
od DOKTOR » 25 bře 2007 14:52
Tak k té pistolce: nenašel jsem žádný náboj který by odpovídal této komoře. Je jich několik podobných, ale všechny mají větší P1. Pokud připustíme, že měření P1 neproběhlo přesně na jejím konci, ale poněkud hlouběji, pak díky kuželovitosti komory by mohlo jít například o tyto náboje: 44-70 Maynard R1(průměr dna) 15,26 P1(průměr nábojnice u dna) 12,67 H2(průměr nádojnice u střely) 11,83 L3 (délka nábojnice) 56,13 G1 (průměr střely) 11,30 nebo 45-90 Sharps R1 15,16 P1 12,70 H2 12,42 L3 53,34 G1 11,60 Ale teoreticky připadají v úvahu např. 40-60Marlin (15,34/12,80/10,79/53,59/10,23) nebo 40-65Winchester (15,34/12,80/10,74/53,34/10,31) a možná by se ještě něco našlo, ale 45-70Governmwnt se mi zdá už přeci jen trochu velký. Dále víme, že zbraň nemá terčová miřidla, má závěsný kroužek, tvar rukojeti je spíše anglický, ale všechny náboje co jsem našel jsou americké! Je značena na ústí hlavně, na boku hlavně cosi bylo (výrobce?, štíkek se jménem majitele?)-umístění obou věcí je pro středoevropský prostor netypické. Zbraň byla s 95% jistotou vyrobena pro černoprachý náboj- v éře bezdýmých prachů se rychle přešlo na dvojité spodní, nebo spodní a vrchní uzamčení (stačí pohled na moderní brokovnice). Překvapující je absence čísel-výrobní bych oželel, ale malosérioví výrobci značili své zbraně momtážními čísly-zpravidla dvoumístnými-zbraně byly ručně dopasovány, rozebrány, proveden technologický a povrchový finál (kalení, černění...) a dle čísel zpět smontovány. Chybí zkušební značky-tedy pokud to není některý z těch rezavých fleků. Zbraň určitě nevyrobil žádný kutil a pravděpodobně to ani nebyla zakázková puškařská práce-tomu neodpovídá zdobení. Naopak zdobení odpovídá "levným" zbraním, konstrukce zbraně umožňuje použití různých ráží "pouhou" výměnou hlavně. Dřevo pravděpodobně není původní. Bicí pružina má poměrně archaický tvar.
REZULTÁT:
1)jde o loveckou pistoli(ten názor už tu padl a já se k němu též přikláním)
2)vyrobeno pravděpodobně v USA (každopádně v zemi kde se používal palcový systém)
3)vyrobeno v poslední čtvrtině 19stol. (maximálně kol r. 1900)
4)náboj nejspíš 44-70Maynard nebo 45-90Sharps
5)byla používána v zemi a v časech kde nebylo povinné zkoušení zbraní
DOPORUČENÍ:moc bych s ní kolem sebe nemával-hranice historické zbraně je 1890 a tahle tehdy někdy byla vyrobena. Protože nelze dokázat jestli před nebo po záleželo by na míměmí PČR a šikovnosti právníků a soudních znalců jak by celá věc dopadla.