PS.: mehanismus s pojistkou ve spoušti (Glock) a částečně přednatažený bicí mechanismus neberu v úvahu
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
No právě, já uvažuju o SIG P238 (což je malá 1911) nebo SIG P232 (SA/DA)Vejr píše:pokud si nezvolíš na nošení 1911 tak se obecně doporučuje DA režim na nošení. ....
Ale netrvam na SIGu. Jen jsem začínající střelec a není v mých silách číst recenze a koukat na youtube na všechny značky a porovnávat všechny značky pistolí. Tak jsem se kouknul na Jamese BondaJaK píše:...V opačném případě existují daleko vhodnější pistole. Pokud trváš na ráži 9mm Browning a SIGu, P232 je dobrá volba.
Problém je v tom, že i trénovaný a inteligentní jedinec dělá ve stresu chyby. Ať se nám to líbí nebo ne, některé spoušťové mechanismy tyto chyby odpouštějí do větší míry. Větší délka chodu a přiměřený odpor jsou výhodné pro zmenšení rizika nechtěného výstřelu. A pokud má taková spoušť hladký chod, lze se s ní naučit i dobře střílet (i když většina lidí bude pořád dosahovat lepších výsledků (splity, zásahy) se závodní spouští, protože je to snazší).Sarkafarka.Loupeznik píše:...Pokud k výstřelu dojde, je to chybnou manipulací při vytahovaní/zasouvání zbraně do něj, což by měl řešit pravidelný trénink, absolvování relevantních kurzů a jistá dávka inteligence... Pak můžeš nosit nadrcnutou jakoukoli mrchu s žiletkovou spouští, protože nejbezpečnější pojistka je tvá hlava a ukazovák střílející ruky... Btw. Nosit bez náboje v komoře je IMHO blbost...
No já se právě nesetkal s mnoha profíky, co by nenosili G19(nebo nějaký ekvivalent) právě s tím, že je to nejbezpečnější zbraň... Bez zbytečných pohybů(odjišťování, natahování-krom fanatických obhájců Izraele:-D) a současně se spouští, kterou nestrhávají(oni ve skutečnosti nestrhávají ani tu těžkou, ale proč se dřít:-D)... Takže co do sebe dostanou jako první je, že prst na spoušť se dává až ve chvíli, kdy na něco chci zamířit a vystřelit, nikoli když tahám z pouzdra/a obráceně... Je to pak jako s kartáčkem na zuby, také se po ránu s ním nedloubnete do oka, ani těžce rozespalej...JaK píše:Problém je v tom, že i trénovaný a inteligentní jedinec dělá ve stresu chyby. Ať se nám to líbí nebo ne, některé spoušťové mechanismy tyto chyby odpouštějí do větší míry. Větší délka chodu a přiměřený odpor jsou výhodné pro zmenšení rizika nechtěného výstřelu. A pokud má taková spoušť hladký chod, lze se s ní naučit i dobře střílet (i když většina lidí bude pořád dosahovat lepších výsledků (splity, zásahy) se závodní spouští, protože je to snazší).Sarkafarka.Loupeznik píše:...Pokud k výstřelu dojde, je to chybnou manipulací při vytahovaní/zasouvání zbraně do něj, což by měl řešit pravidelný trénink, absolvování relevantních kurzů a jistá dávka inteligence... Pak můžeš nosit nadrcnutou jakoukoli mrchu s žiletkovou spouští, protože nejbezpečnější pojistka je tvá hlava a ukazovák střílející ruky... Btw. Nosit bez náboje v komoře je IMHO blbost...
Samozřejmě kvalitní tréning je základ. Ale přesto právě ti, kteří mají dostatek zkušeností, by nikdy nenosili pistoli s minimálním odporem a krokem spouště. Nevím jak ostatní, ale já se raději poučím od profíků, než abych zvyšoval riziko nehody.
Tak bral jsem to z pohledu EDC a zbraní k tomu předurčených, závodní speciály jsem na mysli neměl...JaK píše:Ale jasně, proti G19 třeba i se stojinou 2kg a nábojem v komoře nelze vůbec nic namítat. Já narážel na tu "žiletkovou spoušť". Otázka, co si pod tím kdo představí. Například já bych to viděl jako laděnou jednočinnou spoušť s odporem kolem 10N - například CZ Tactical Sport, různé sportovní deriváty 1911 atp...
K rizikům: už nějakou dobu se rozmáhá nošení AIWB, které má řadu výhod, ale při nechtěném výstřelu může být fatální. Hlaveň může mířit mimo jiné na stehenní tepnu, což při zásahu nedává dobré vyhlídky. V souvislosti s tím řada uživatelů přechází na SA/DA, LEM nebo jiné systémy s externím kladivem, případně vymýšlí pasivní pojistku na Glocky, http://www.guns.com/2015/07/13/the-gadg ... ter-video/ Stačí si projít pár vláken na fóru pistol-training.com
Každému doporučuju přečíst tenhle výborný rozbor spoušťových mechanismů: http://pistol-training.com/archives/8549
Naprostý souhlas, já jen vysvětloval, proč mi nevadí ta méně výkoná ráže a úvahu o její teoretické výhodě v tomto případě. Jestli mě ta osoba bude ohrožovat podle zákona nebo ne bude rozhodovat nakonec soudce. Ale samozřejmě ve srovnání s újmou na mém životě či mém zdraví je tato úvaha naprosto zcestná. Nenosit dokud nebudu umět je samozřejmost! Alespoň pro mě. No, ale zpátky k problému vlákna. Je to zapeklité, na co se vrhnout a co drilovat (=co koupit za pistol). Oba názory mají své pro a protí. Bezpečnost pro mě (prázdná komora) se velice rychle může v určité situaci změnit ve zbytečnou zbraň a vlastně tak v nebezpečnost. Logicky zní trénovat a umět, ale je tu ten stres! No a ten nadělá opravdu hodně. To nejde vždy úplně nasimulovat při výcviku.Sarkafarka.Loupeznik píše:Pokud mne osoba A ohrožuje na životě tak, že jejích chování dovoluje použití zbraně v souladu se zákonem, jsou jakékoli ohledy k osobě B jen jistotou tvé újmy na zdraví či životě...
Jen pro zajímavost, nějaký tip?JaK píše:...V opačném případě existují daleko vhodnější pistole. Pokud trváš na ráži 9mm Browning a SIGu, P232 je dobrá volba.
Hurá, jsem na dobrý cestě. Minulý týden jsem šrouboval skříň a najednou koukám, že to držím jak pistoliSarkafarka.Loupeznik píše:...Až to budeš bezmyšlenkovitě dělat i při uchopení AKUčka, kterým si budeš montovat skříně z IKEA, jsi nejspíš na dobré cestě......
No tak to je velice rozumná myšlenka.Sarkafarka.Loupeznik píše:... Kdo se bojí své zbraně natolik, že jí v nabitém stavu nevěří(nebo nevěří sobě), neměl by zbraň nosit... ...