Gewehr 88
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
kouknete na tohle video: https://www.stream.cz/nicenipovoleno/10 ... nejnovejsi a vsimnete si-suverene strili JSkama.
Re: Gewehr 88
Akorát tam strašně kecaj... puška nebyla zavedena do výzbroje Rakouska Uherska, ale Německa. Do RU výzbroje se dostala až jako nouzová výpomoc od spojence v době 1 WW
No a střelba na těch 5 metrů...
No a střelba na těch 5 metrů...

http://www.kk8lir.com
Pořádná bouchačka je z oceli, dřeva a maximálně trocha mosazi.
Pořádná bouchačka je z oceli, dřeva a maximálně trocha mosazi.
-
Mám prosím ještě další gewehr88 dotaz.
Při střílení municí 8X57J (kulky selier belot polopláště .318, přebíjeno přesně podle kuchařky na střelectví. za ni díky) to je na 50m posypáno úplně po celém terči.
Jak už jsem psal dřív , změřil jsem vývrt hlavně svého tureckého gewehru88 a ten je v polích 7,92 a v drážkách 8,15 až 8,18 a toto se jak je také psáno dříve , blíží více k ráži 8X57IS.
No a mám doma náboje 8X57IS první partyzán (ale ne ty spešl pro mausera se sníženou navážkou prachu)
Předpokládám že s nima můžu udělat pic, a bude to střílet přesněji. Prosím o potvrzení tohoto mého závěru , díky.
Při střílení municí 8X57J (kulky selier belot polopláště .318, přebíjeno přesně podle kuchařky na střelectví. za ni díky) to je na 50m posypáno úplně po celém terči.
Jak už jsem psal dřív , změřil jsem vývrt hlavně svého tureckého gewehru88 a ten je v polích 7,92 a v drážkách 8,15 až 8,18 a toto se jak je také psáno dříve , blíží více k ráži 8X57IS.
No a mám doma náboje 8X57IS první partyzán (ale ne ty spešl pro mausera se sníženou navážkou prachu)
Předpokládám že s nima můžu udělat pic, a bude to střílet přesněji. Prosím o potvrzení tohoto mého závěru , díky.
Tak to jednoduše vyzkoušej, co ti brání? Dopředu ti tady sotvakdo může věštit.
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
-
dotaz z jiného soudku
Když dnes v roce 2015 dorazím z gewerem 88 kategorie D , na tormentační zkoušky s patronama v kapse.
Jak se na mně budou dívat, když jsem bez zbrojáku a od roku 2014 platí ty zajímavé úpravy zákona. (zápalky neprodáme, prach neprodáme ........)
A já budu k tomu mít z domu přebité 8x57J? Nebo tam raději nemám vůbec lést a na střelnici chodit jen s tím co tormentaci má. Já to pořád chápu tak, že v malém množství můžu tyto náboje nabývat a tedy že bych s tím problém mít nemusel. A ta puška bez tormentace je skoro jako nová.........
Když dnes v roce 2015 dorazím z gewerem 88 kategorie D , na tormentační zkoušky s patronama v kapse.
Jak se na mně budou dívat, když jsem bez zbrojáku a od roku 2014 platí ty zajímavé úpravy zákona. (zápalky neprodáme, prach neprodáme ........)
A já budu k tomu mít z domu přebité 8x57J? Nebo tam raději nemám vůbec lést a na střelnici chodit jen s tím co tormentaci má. Já to pořád chápu tak, že v malém množství můžu tyto náboje nabývat a tedy že bych s tím problém mít nemusel. A ta puška bez tormentace je skoro jako nová.........
Na úřadě - budou se na tebe dívat normálně. Pokud máš pušku vyrobenou do 1890 včetně, můžeš nabývat i náboje. To je vše. Naopak by tě měli vítat s nadšením, že jako zákona-dbalý jdeš tormentovat a necháš je vydělat. Tormentaci si nech vyrazit tzv. "skrytě", je to sice za příplatek, ale jestli je puška pěkná, tak ji nebudou hyzdit na povrchu moderní značky. A samozřejmě nám to tady potom povyprávěj, jak jsi dopadl...
K tvému dotazu o přesnosti. Myslím, že ty partyzáni udělají pic a mohly by létat přesněji. Jestli jsi ultra opatrný a máš přístup k přebíjení, tak prostě delaboruj střelu JS z pár těch partyzánských nábojů a přebij si ji do přebíjených patron se stejnou navážkou, jako ty co nelítaly. Tak snadno poznáš, zda je střela .318 nepřesná a naopak .323 přesná.
Ale pozor, pokud je vývrt dobrý, zkontroluj si ještě ústí hlavně, ten velký rozptyl by mohl být taky zaviněný poškozeným ústím. Ale asi bych začal vyzkoušením těch JS střel nebo nábojů. Pokud platí ty rozměry uvedené výše, myslím, že to chce ty JS .323 střely.
K tvému dotazu o přesnosti. Myslím, že ty partyzáni udělají pic a mohly by létat přesněji. Jestli jsi ultra opatrný a máš přístup k přebíjení, tak prostě delaboruj střelu JS z pár těch partyzánských nábojů a přebij si ji do přebíjených patron se stejnou navážkou, jako ty co nelítaly. Tak snadno poznáš, zda je střela .318 nepřesná a naopak .323 přesná.
Ale pozor, pokud je vývrt dobrý, zkontroluj si ještě ústí hlavně, ten velký rozptyl by mohl být taky zaviněný poškozeným ústím. Ale asi bych začal vyzkoušením těch JS střel nebo nábojů. Pokud platí ty rozměry uvedené výše, myslím, že to chce ty JS .323 střely.
Nebuď vystrašenej, pořád máš dopředu z něčeho obavy. Já byl svýho času taky tormentovat Gew88, tam se zeptali, jestli mám od flinty papíry. Já jim řekl, jaký papíry, je to historická zbraň ne? A tím to končilo. Byl to ouřada, co to přebíral. Zacvakal jsem tuším 880 Kč, dal jim k tomu 2 náboje samozřejmě "J".
Značky vyrazili na pouzdro závěru a na plášť hlavně, což je hovadina, protože hlaveň je pod tím, ale to je jejich věc. Tak žádný strachy a jak píše Wdog, připlať si na skrytou tormentaci.
Značky vyrazili na pouzdro závěru a na plášť hlavně, což je hovadina, protože hlaveň je pod tím, ale to je jejich věc. Tak žádný strachy a jak píše Wdog, připlať si na skrytou tormentaci.
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
Někdy je velký rozptyl na terči zaviněn tím, že konec hlavně není volně uložen v plášti hlavně. Ono to často bývá přirezlé, stačí to uvolnit a je po problému. Já používám J střely a soustřel slušný. Horší je jejich sehnatelnost.
-
dik za odpovědi
Dobrý den ,mám podobný problém, náboje jsem objednal přes internet pokud přijdou napíšu,mam objednaný ze Srbska. Ale dotaz je jestli mohu střílet js ? Tady je pár fotek je to verze z měsícem ta značka z mé přijde jako zajištěno .
Tímhle si koleduješ o návštěvu zásahovky...
Zběžně jsem tohle téma pročetl, řeší se také střely JS a J, pokud si někdo přebíjí náboje 8 x 57 a potřebuje do svého Gewehr.88 střely 318 - J - průměru 8.09 mm a pokud je problém je sehnat a má obavu prohnat laufem u 88 střely JS, je řešení nechat si usoustružit obyčejnou kalibrovací matrici do Vašeho přebíjecího lisu o tomto průměru a touto po namazání protáhnout a překalibrovat běžné plášťované střely S/B 2910 - 323 - JS o průměru 8.22 mm na tento menší J- 8.09 mm. Nic na tom není a řešení je prosté. Vyzkoušeno, funguje.
Nemas nahodou prosim nejaku skicu? Prvy pokus sa mi s kalibrovacou matricou nepodaril. Myslim, ze som ju dal spravit kratku s prudkym stupanim kuzela a strela .323 sa v nej zakusne. Mam to hodene na polici pol roka a druhy pokus som neskusal. Diky
Technicky dnes nejde, proto zatím slovně ... kalibrovací matrice by měla být dlouhá jako běžná pušková do lisu na závit a matici, nebo dole na rantl, hladká bez závitu po celé délce, o vnějším průměru tak, aby se dala prostrčit do lisu a nakonci závit do tohoto průměru na matici. V této v horní části v 1/3 délky samotný kalibrovací průměr, v dolních 2/3 zaváděcí kužel pozvolný aby nebyl tak rozevřený a kule v něm moc nebalancovala a hlavně přechod mezi zaváděcím kuželem a samotným kalibrovacím průměrem musí být oblý a pozvolný bez jakíhokoliv náznaku hrany, či přechodu. A hlavně MAZAT - nej je obyčejný bezvodný Lanolím - tuk z ovcí, možno zakoupit v lékárně.
Neměl jsem svůj nabíjecí rámeček do 88, replikové nejsou teď k sehnání, originál taky, vše za ne zrovna malé peníze a tak jsem si včera půjčil jeden kus a snažil jsem se dnes podle něj rámeček vyrobit. Našel jsem doma ideální ocelový pružný plech 0.4 mm a dopoledne jsem s přestávkama začal. Výsledek je vidět, ještě jsem jej načernil, jen se mi nechtělo dělat tak velkou díru do boků a tak jsem ji zmenčil. Funguje to parádně, pruží, jde zasunout zcela hladce a po vyprázdnění nábojů spodkem normálně vypadne. Nástroje k výrobě jsou vidět, nic to není, jen trošku času a hlavně chtít,oporučuji si takto opatřit vlastní rámeček.